Masters alkaa sunnuntaina – Allen puolustaa legendaarisen kutsuturnauksen mestaruutta

Mark Allenilla snooker live stream Mark Allen Masters
Kuva: Monique Limbos

Snookervuoden 2019 ensimmäiset todella isot ottelut pelataan sunnuntaista alkaen Lontoon Alexandra Palacessa. Yhtenä lajin kolmesta arvoturnauksesta todella korkealle arvostettu Masters tarjoaa voittajalleen 200 000 puntaa palkintorahaa ja yhden lajin tavoitelluimmista pysteistä, nuorena kuolleen kolminkertaisen Masters-voittajan mukaan nimetyn Paul Hunter Trophyn. Turnausvoittoa Ally Pallyssa puolustaa Pohjois-Irlannin Mark Allen. 

Allenille vuosi 2018 oli ylivoimaisesti utan paras. Alkuvuoden Masters-voiton lisäksi 32-vuotias vasuri pääsi juhlimaan voittoa myös syksyn International Championshipissa sekä vuoden viimeisessä turnauksessa, Scottish Openissa.

Myös UK Championshipin loppuottelussa kunniakkaasti esiintynyt Allen on ollut jo vuosien ajan takuuvarma top 16 -pelaaja, mutta on löytänyt viimeisen vuoden aikana uuden vaihteen peliinsä, ja kuuluu tätä nykyä jokaisessa pelaamassaan turnauksessa suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon.

Mainos:

Allenin loistavasta alkukaudesta kertoo myös se, että pohjois-irlantilainen johtaa syksyn kisojen jälkeen selkeästi yhden kauden rankinglistaa: eroa toisena olevaan Ronnie O’Sullivaniin on yli 100 000 puntaa.

Kaavioarpakin olisi voinut olla Allenille huomattavasti ikävämpi, sillä avauskierroksen vastus Luca Brecel pelaa Mastersissa lähinnä toissa kauden ansioidensa myötä: 23-vuotias belgialainen ei ole pelannut tällä kaudella yhdenkään rankingturnauksen puolivälierissä.

Puolivälierävastustaja Allenille selviää Ding Junhuin ja Jack Lisowskin kohtaamisesta. Esikoislapsensa syntymän myötä uudenlaiseen arkeen tänä vuonna totutellut Ding pelasi melko mitäänsanomattoman syyskauden. Kohtuullisen säästeliäästi kilpaillut supertähti väläytti vain kutsuturnaus Shanghai Mastersin välieräpaikalla sekä 6-red snookerin MM-finaalipaikalla, muuten ei miestä turnausten loppuvaiheissa ole nähty.

Lisowski sen sijaan tekee ansaitun ensiesiintymisensä Alexandra Palacessa hienon syyskauden jälkeen, jonka aikana vasuritykki tienasi kaikista ammattilaispelaajista seitsemänneksi eniten palkintorahaa. Riga Mastersissa finaaliin saakka edennyt Lisowski on tämän lisäksi pelannut syksyn aikana kerran rankingturnauksen välierässä, ja kolmesti puolivälierissä.

Vaikka 27-vuotias peluri on noussut aivan uudelle tasolle viimeisen vuoden aikana, on parantamisen varaa vieläkin. Alkukierroksien äärimmäisen tasaisuuden vastapainoksi niissä merkittävimmissä otteluissa Lisowski on yhä ailahdellut välillä pahastikin: muun muassa UK Championshipissa Ronnie O’Sullivania vastaan englantilaisen peli hajosi pahasti käsiin. Dingiä vastaan paljon riippuukin siitä, miten Lisowskin pokka pitää isossa ottelussa kokenutta vastustajaa vastaan.

Jatkaako O’Sullivan käsittämätöntä dominointiaan?

Vaikka puolustava mestari ja syksyn tienestikuningas Allen saakin ansaitusti paljon huomiota turnauksen alla, löytyy turnauksen suurin ennakkosuosikki jälleen kerran tutusta suunnasta. Ronnie O’Sullivan kirjoittaa 43-vuotiaana yhä uusiksi sääntökirjaa siitä, mitä vihreällä veralla voi tehdä ja saavuttaa.

Syyskausi 2018 oli The Rocketin osalta jopa vielä dominoivampaa tekemistä, kuin mitä upealla kaudella 2017-18 nähtiin. Kolme pelaamastaan viidestä turnauksesta voittanut O’Sullivan hävisi 28 ottelustaan vain kaksi, Mark Davisille English Openin välierissä ja Judd Trumpille Northern Ireland Openin finaalissa.

UK Championshipin loppuottelussa kaatui nimenomaan Allen, kun O’Sullivan nappasi ennätyksellisen 19. Triple Crown -voittonsa, ja nyt hakusessa on jo arvoturnausvoitto numero 20. Avausvastustaja Stuart Binghamia ei käy kateeksi: itsekin yhden rankingturnauksen syksyn aikana voittanut Bingham on onnistunut päihittämään viisinkertaisen maailmanmestarin vain kolmesti 17 yrityksestä. Lisäksi jos yksi turnaus on valittava O’Sullivanille parhaiten sopivaksi, se on luultavasti juuri pelkästään huippuotteluita tarjoava Masters.

O’Sullivanin puolivälierävastustajaksi on tarjolla pitkäaikainen kilpakumppani John Higgins, joka kohtaa avausottelussaan Walesin Ryan Dayn. Kahdessa perättäisessä MM-finaalissa niukasti kakkoseksi jäänyt skottilegenda on ollut läpi syksyn allapäin, ja puhunut jopa uransa lopettamisesta tämän kauden pääteeksi.

Scottish Openissa syntynyt upea maksimibreikki tarjoili kuitenkin jo merkkejä paremmasta, ja Mastersin tarjoamat isot parrasvalot sytyttävät varmasti Higginsin kilpailijavietin. Dayn alkukausi ei ole ollut viime kauden veroinen, vaikkakin tasaisen varmasti walesilainen on voittoja napsinut tänäkin syksynä. Kaksikon syksyn molemmat kohtaamiset ovat menneet katkaisueriin, ja tasainen matsi saattaa olla luvassa myös sunnuntai-iltana.

Wilsonin ja Trumpin nokittelu saa jatkoa

Mark Selby on tämänkin syksyn osalta kolmanneksi eniten tuohta tienannut pelaaja, mutta Triple Crown -turnausten osalta maailmanlistan kärkipeluri on monen vuoden dominoinnin jälkeen ollut viime aikoina pahasti hukassa: miehen edellinen voitto arvoturnausottelusta on yhä kevään 2017 MM-finaalista.

Leicesteriläisen nousu snookermaailman huipulle tapahtui aikoinaan paljolti juuri Masters-menestyksen siivittämänä, ja 35-vuotias peluri on varmasti täynnä näytönhalua kohdatessaan avausottelussaan vahvan syksyn pelanneen, aina vaarallisen Stephen Maguiren. 

Puolivälieriin Selby tai Maguire saa vastuksensa avauskierroksen ehdottomasta kohokohdasta, kun nuoremman sukupolven johtavat soihdunkantajat Judd Trump ja Kyren Wilson kohtaavat herkullisessa taistossa.

Viime vuonna samassa turnauksessa Wilson nappasi uransa makeimman voiton, noustuaan välierässä 5-2-tappioasemasta upeaan katkaisuerävoittoon Trumpin kustannuksella. Etenkin tämän kohtaamisen jälkeen kaksikon välillä on ollut tietynlaista kitkaa, ja molempien leireistä kuuluneet kommentit puhuvat sen puolesta, että keskinäisen arvojärjestyksen määrittely on molemmille iso asia.

Molemmat ovat pelanneet vahvan syyskauden ja napanneet yhden rankingturnausvoitonkin, mutta keskinäisissä kohtaamisissa Wilson on ollut viime aikoina niskan päällä. Trumpin vaisu saldo Triple Crown -kisoissa on jo loppuunkaluttu puheenaihe, mutta 29-vuotias tähti kaipaisi kipeästi uransa ensimmäistä finaalipaikkaa Ally Pallyssa. Wilson pelasi finaalissa jo viime vuonna, ja uskoo varmasti mahdollisuuksiinsa edetä tänä vuonna askelta pidemmälle.

Onko Shaun Murphy palannut tasolleen? 

Barry Hawkinsin ja Shaun Murphyn syyskaudet etenivät vastakkaisiin suuntiin. Keväällä perinteisesti parastaan näyttävä Hawkins aloitti tällä kertaa vahvasti etenemällä World Openin välieriin ja Shanghai Mastersin loppuotteluun, mutta loppusyksystä suurempia ilonaiheita ei vuoden 2013 MM-finalistin tielle ilmaantunut.

Murphy sen sijaan aloitti kautensa suorastaan umpisurkeasti, mutta Scottish Openin finaalipaikka vaikutti avaavan ketsuppipullon joulukuussa: German Mastersin kahteen karsintaotteluun Murphy paukutti joulun alla hurjat seitsemän centurya. Uudelleen itseluottamuksensa löytänyt Murphy panostanee kevääseen kaikkensa, ja on mielenkiintoinen musta hevonen Ally Pallyssa.

Hallitseva maailmanmestari Mark Williams ja kestomenestyjä Neil Robertson kohtaavat ensi viikolla yllättäen vasta ensimmäisen kerran Triple Crown -ottelussa. Molemmat avasivat kautensa vahvasti; Robertson voitti kauden avausturnauksen Riikassa, ja Williams nappasi pystin huomattavasti suuremmasta World Openista.

Robertson on palannut ainakin breikkitehtailunsa puolesta lähelle huipputasoaan, ja kun Williamsin taso on ollut viime kuukaudet alamäessä, näkee aussitähti ensi viikon mahdollisuutena palata parrasvaloihin myös lajin isoimmilla näyttämöillä.

Masters -turnausta voit seurata tutusti Eurosportin kanavilla, sekä myös ilmaiseksi Unibet-TV:n välityksellä. Lisäksi turnauksen ratkaisuotteluja näytetään myös ilmaiskanava TV Kutosen puolella. Tarkemmin turnauksen televisiointiin, otteluohjelmaan ja tuloksiin pääset tutustumaan TÄMÄN LINKIN KAUTTA. 

Finnsnooker järjestää Mastersiin myös veikkauskilpailun, jossa turnauksen finalistit oikein veikkaamalla voit voittaa 50 euron lahjakortin Verkkokauppa.comiin. Kilpailuun osallistumaan pääset TÄSTÄ LINKISTÄ. 

Kuva: Monique Limbos 


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliThe Masters näkyy ilmaiseksi netistä – snooker live stream turnaukseen
Seuraava artikkeliSnooker live stream – John Higgins-Ryan Day näkyy ilmaiseksi