Mitä snookerin kultapoika, Stephen Hendry, tekee nykyään?

Stephen Hendry

Skotlannista kotoisin oleva, 27 vuoden mittaisen uran tehnyt Stephen Hendry tunnetaan yhtenä parhaimpana snookerin pelaajana ikinä. Rakkaalla lapsella on monta lempinimeä – niin on myös Hendryllä: “The Golden Boy”, “Iceman” ja “The Great One” ovat vain muutama esimerkki hänen hyvin ansaitsemistaan titteleistä. Seitsemänkertainen snookerin maailmanmestari Hendry tuli koko maailmalle tutuksi, kun hänestä tuli vuonna 1990, 21-vuotiaana, maailman nuorin snookerin maailmanmestari. Tätä ennätystä ja nimikettä hän saa yhä ylpeästi kantaa harteillaan.

Tänä päivänä olet saattanut tutustua Hendryyn BBC: sekä ITV:n kommentaattorina, mutta mitä muuta tämä rakastamamme snookerstara tekeekään?

Tutustuminen uuteen lajiin

Laji, mihin Stephen Hendry tutustui snookeruransa aikana, on laji, jolla on paljonkin yhteistä snookerin kanssa, mitä tulee esimerkiksi strategiseen ja luovaan ajatteluun. Hendry nimittäin tutustui pokerin pelaamiseen.

Tämä tapahtui hänen kanssa pelaajansa kautta – oikean snooker-pelin aikana. Pelaaja, joka sai hänet tutustumaan pokeriin, oli Steve Davis. Tuolloin oltiin 2000-luvun alussa – nyt uusia pokeripelejä tulee enemmän kuin usein, yksi uusimmista esimerkeistä on iGame Pokeri. 2000-luvun alussa tilanne oli eri – tällöin onlinepokeri alkoi vasta kerätä suosiotaan ihmisten kesken. Hendryn mukaan tuolloin heitä kokoontui muutama pelaaja iltaisin yhdessä harjoittelemaan hotellihuoneeseensa. He pitivät eräänlaista pokerikoulua keskenään ja niin hän saikin ensimmäisen oppinsa pokerin peluussa. Hän nautti pelaamisesta kovasti ja pelit saattoivatkin jatkua pitkälle yötä – joskus se tuntui vaaralliselta, sillä seuraavana päivänä tuli herätä pelaamaan snookeria. Hendryn mukaan se ei kuitenkaan vaikuttanut hänen pelaamiseensa, mutta ei se myöskään ollut erittäin suositeltavaa valvoa yömyöhään!

Mitä yhteistä lajeilla sitten on?

Hendry näkee paljon yhteistä snookerin ja pokerin välillä. Yksi suuri yhteinen tekijä on, että molemmat pelit vaativat pelaajalta lyhyttä muistia. Et voi antaa yhden huonon käden pilata fiilistäsi, sillä sinun tulee olla valmiina seuraavaan kierrokseen. Se on kuin lumipalloefekti, yksi huono käsi voisi pilata loputkin kierroksista, jos et pysty jättämään sitä taaksesi. Samaa pätee snookerissa.

Molemmat lajit vaativat vahvaa työetiikkaa sekä omistautumista – sinun tulee harjoitella tunteja päivässä saavuttaaksesi ammattimaisen tason kummissakin lajeissa. Hendryn suhtautuminen näihin kahteen lajiin on kuitenkin hieman erilainen – snookeria hän pelasi työkseen, mutta pokerin pelaamisen hän näkee harrastuksenaan. Tämä näkyy myös hänen pelityylissään. Snookeria pelatessaan Hendry sanoo olleensa aggressiivisempi, sillä hän oli siinä kokeneempi ja pystyi luottamaan kykyihinsä suorittaa haastavammatkin lyönnit. Pokerin pelaamista hän taas yhä edelleen opettelee ja ei näin ollen ota niin paljoa riskejä. Hän pelaa varaantuneemmin.

Kuten mainittua, molemmat lajit vaativat myöskin erinomaista keskittymiskykyä. Kun on toisen pelaajan vuoro, on mielen helppo seilailla muihin ajatuksiin – näinä hetkinä tulisi kuitenkin keskittyä yhtä tarkasti kuin omallakin vuorolla. Sinun tulee olla koko ajan valmiina ja tilanteen tasalla. Hendry myös painottaa, että on tärkeää pystyä toimimaan paineen alla. Hän yrittää käyttää kuuluisaa pokerinaamaansa myös pokeria pelatessaan, eikä vain snookerpöydän äärellä.

Hendryn mielestä pokerissa on kyse enemmän kuitenkin hyvästä onnesta, kuin snookerin pelaamisessa on. Hyvien käsien saaminen vaikuttaa tottakai pelin kulkuun. Siksi esimerkiksi maailman tärkeimmissä pokeriturnauksissa ei aina ole ne parhaimmat pelaajat paikalla, sillä kuten sanottua, onnella on oma osansa pokerissa. Hän kuitenkin näkee pokerin urheilulajina – sen oppimiseen täytyy laittaa paljon aikaa, tunteja ja omistautuneisuutta. Näin hän itsekin suhtautuu jokaiseen pelaamaansa pokeripeliin. Täydellä asenteella esiintymisestä nauttien!