MM-ennakko 2018: Selby ja O’Sullivan törmäyskurssilla – haastajia riittää

MM-kisat kisa
Crucible Theatre

Snookerkausi huipentuu tutulla tavalla Sheffieldin Crucible Theatressa seuraavan 17 päivän aikana, kun 32 pelaajaa taistelee lajin tavoitelluimmasta tittelistä. Snookerin MM-kisat ovat todellinen mielen maraton, jossa koetellaan niin pelitaitoja kuin paineensietokykyä ja kestävyyttäkin. Tämän kevään turnaukseen ennakkosuosikkeja etsittäessä kaksi tuttua nimeä nousee ylitse muiden, mutta nälkäisiä haastajia riittää. Finnsnookerin MM-ennakko tarjoilee niin suosikkien kuin haastajienkin asetelmat lähdettäessä taisteluun maailmanmestaruudesta. 

Ronnie O’Sullivan ja Mark Selby ovat kaavion eri puolilla ykköseksi ja kakkoseksi sijoitettuna, ja myös miesten asetelmat turnaukseen lähdettäessä ovat mielenkiintoisen vastakkaisilla tavoilla lupaavat. O’Sullivan on ollut tällä kaudella uransa parhaassa iskussa, napaten viisi rankingturnausvoittoa ja esittäen lukuisia uskomattoman dominoivia esityksiä matkan varrella, mutta MM-kisoissa miehen esitykset ovat viime vuosina jääneet vaisuiksi. Selbyn tämä kausi sen sijaan on ollut ailahtelevainen, mutta Cruciblessa mies on ollut lähes voittamaton: neljästä edellisestä MM-turnauksesta kolme on päättynyt leicesteriläisen voitonjuhliin.

34-vuotias englantilainen osoitti, että kevätvire on jälleen löytymässä juuri oikeaan aikaan voittamalla huhtikuun huippurahakkaan China Openin, ja jatkamalla hurjaa hallintaansa pitkissä otteluissa: Selby on viimeksi hävinnyt vähintään kahdessa jaksossa pelattavan ottelun syyskuussa 2016. O’Sullivan väläytti Pekingissä maksimibreikin muodossa, mutta toisen kierroksen ottelu Elliot Slessoria vastaan päättyi 6-2 -tappioon, antaen viisinkertaiselle maailmanmestarille muutaman ylimääräisen päivän aikaa valmistautua kevään huipennukseen.

O’Sullivanin huippuvire on yhä parasta mitä snookerpöydillä ollaan koskaan nähty, mutta 17 päivän rypistykseen mahtuu väkisin myös huonompia hetkiä, ja näiden käsittelyssä kukaan ei ole Selbyä vahvempi. Jos kaksikko tänä keväänä kohtaa, se tapahtuu MM-finaalissa, ajatus joka nostaa veden jokaisen snookerfanin kielelle. Historia lyö kuitenkin kapuloita rattaisiin: vain yhden kerran Cruciblessa ollaan nähty loppuottelu ykköseksi ja kakkoseksi sijoitettujen pelureiden välillä, vuonna 1987.

O’Sullivan ja Selby avaavat molemmat turnauksensa heti lauantaina, ja molemmat saavat heti vastaansa kovan haasteen. O’Sullivan kohtaa aina vaarallisen nelinkertaisen MM-semifinalistin Stephen Maguiren, ja Selby saa vastaansa vuonna 2008 kahden erän päässä finaalipaikasta olleen Joe Perryn. 

Haastajakatras äärimmäisen tasainen 

Helpolla ei ennakkosuosikkikaksikko finaaliin tietään selvitä, sen verran vahva ja laaja haastajien joukko ennakkosuosikkeja kaaviossa vaanii. Tämän kauden näyttöjen perusteella katseet kiinnittyvät ensimmäisenä O’Sullivanin ikätovereihin, Mark Williamsiin ja John Higginsiin. Molemmat ovat voittaneet kauden aikana kaksi rankingturnausta, ja etenkin Williams on ollut läpi kauden tappavan tasainen suorittaja. Jo reilusti päälle nelikymppiset miehet tietävät, että loputtomasti mahdollisuuksia ei Cruciblessa enää edessä ole, ja class of 92’n kaikki jäsenet voivat hyvin perustein pitää kevättä 2018 parhaana mahdollisuutena nousta vielä kerran maailmanmestariksi.

Aiemmista maailmanmestareista sijoitettujen pelaajien joukosta löytyvät Neil Robertson, Shaun Murphy ja Stuart Bingham. Tästä kolmikosta parhaan kauden on pelannut Murphy, joka on edennyt yhteensä viidessä turnauksessa loppuotteluun saakka, tosin voittaen näistä finaaleista vain yhden. Viime kuukausina pahoista niska- ja selkävaivoista kärsineen englantilaisen pelikunto on kuitenkin lievä kysymysmerkki, ja avauskierroksen vastus Jamie Jones toivoo ettei The Magician ole vieläkään täysin toipunut vaivoistaan.

Robertson palasi joulukuussa parin vuoden tauon jälkeen rankingvoittajaksi, mutta kevään tulokset ovat tuottaneet ehkä pienen pettymyksen. Australialainen on kuitenkin hetkittäin väläytellyt parasta osaamistaan muun muassa China Openissa, ja on jo aiemmin osoittanut pystyvänsä selvittämään tiensä läpi pitkän ja raastavan turnauksen.

Samaa voidaan sanoa Binghamista, jonka kausi keskeytyi syksyllä puolen vuoden pelikiellon johdosta. Kevään comeback on sujunut varovaisen lupaavissa merkeissä, ja Ballrun unelmoi toisesta täysosumasta vuoden 2015 ikimuistoisen turnausvoiton rinnalle.

Barry Hawkins on viime vuosien aikana noussut todelliseksi MM-kisojen kestomenestyjäksi, ja on jälleen parantunut tasaisesti heikon alkukauden jälkeen. Kun ensimmäisellä kierroksella Stuart Carringtonin kohtaavalle Hawkille on vielä sattunut verrattain mukava osa kaaviosta, saatetaan tuttu naama nähdä tänäkin keväänä pitkällä.

Trump ja Ding jahtaavat yhä ensimmäistään

Kun Judd Trump ja Ding Junhui kohtasivat vuonna 2011 MM-turnauksen välierässä, tuntui ajatus siitä, ettei kumpikaan olisi maailmanmestari vielä vuonna 2018 lähes naurettavalta. Tässä tilanteessa kuitenkin ollaan: Trump ei ole tuon läpimurtokeväänsä jälkeen MM-finaaliin palannut, ja Ding jäi kahtena viime vuonna niukaksi kakkoseksi loppuottelussa ja välierässä Selbyä vastaan.

Trumpin kausi on ollut jossain määrin tuskainen; Juddernaut onnistui kyllä puolustamaan European Mastersin mestaruuttaan, mutta kauden tärkeimmät turnaukset ovat päättyneet pahoihin pettymyksiin. Viime keväänä yhtenä MM-turnauksen ykkössuosikeista Trump hävisi shokeeraavasti jo avauskierroksella Rory McLeodille, ja on varmasti motivoitunut ja nälkäinen muistuttamaan kyvyistään myös kiertueen suurimmalla näyttämöllä. Suurin huomio keskittyy tänä keväänä muihin, ja tämä saattaa sopia Trumpille, jonka paras suoritus MM-kisoissa tuli aikoinaan suurena yllätyksenä.

Dingin kausi on ollut melko mitäänsanomaton: World Openin voittoa seurasi taistelu sitkeän silmätulehduksen kanssa, ja kevätkausi on sujunut ilman suurempia huippuhetkiä, mutta kuitenkin jossain määrin nousujohteisesti. Pitkään Cruciblessa alle tasonsa esiintynyt kiinalainen on pelannut nyt putkeen kaksi hienoa MM-turnausta, eikä häntä voi missään nimessä sulkea laskuista mestaruuskandidaateista puhuttaessa.

Karsijoiden joukossa mustia hevosia 

Karsinnat läpäissyt pelaaja on laukannut Cruciblen historian aikana mestaruuteen kaksi kertaa, ja tänäkin vuonna sijoitettuja pelaajia lähtee haastamaan muutamia varteenotettavia mustia hevosia. Kolme turnausta tällä kaudella voittanut Ryan Day lähtee ehkä jopa lievänä ennakkosuosikkina avauskohtaamiseensa Anthony McGilliä vastaan, ja esimerkiksi Crucible-spesialisti ja kolminkertainen MM-finalisti, avausottelussaan vaisun kauden pelanneen Ali Carterin kohtaava Graeme Dott on ollut hyvässä vireessä läpi kevään.

Mielenkiintoista on myös nähdä viimeinkin valtavaa potentiaaliaan pikkuhiljaa lunastavan Jack Lisowskin edesottamukset Stuart Binghamia vastaan: olisiko Lisowskista tämän kevään Trumpiksi? Stephen Maguire oli varmasti myös yksi niistä nimistä, joita sijoitetut pelaajat eivät avauskierrokselle vastaansa halunneet, ja skotin ja O’Sullivanin kohtaaminen lieneekin ennakkoon avauskierroksen kohokohta.

Lauantaina alkavan MM-turnauksen otteluohjelmaa ja tuloksia pääset seuraamaan TÄMÄN LINKIN TAKAA. Otteluita Cruciblesta pääset seuraamaan tutusti Eurosportin kanavien välityksellä, sekä myös ilmaiseksi Unibet-TV:n välityksellä. Laajasti pelattavia kohteita MM-kisojen otteluihin on tarjolla Coolbetilla. 

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliSnookerin MM-kisat 2018: otteluohjelma ja tulokset
Seuraava artikkeliFinnsnookerin haastattelussa Eurosportin snookerselostaja Aki Kauppinen