MM-karsinnat alkoivat: Jones ja Higginson kärsivät tappiot

Nigel Bond | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

MM-karsinnat ovat pyörähtäneet käyntiin! Keskiviikkoaamun aikana pelattiin ensimmäiset jaksot kymmenestä ottelusta, iltapäivällä aloitettiin 11 ottelua ja illalla pelattiin loppuun aamulla aloitetut ottelut. Siispä ensimmäiset toisen kierroksen pelaajat on jo nyt saatu selville, vaikka viimeiset avauskierroksen ottelut päättyvät vasta lauantaina – itse asiassa viimeisiä todennäköisesti pelataan vielä vuorokauden vaihduttua sunnuntain puolelle.

Tätä kirjoitettaessa pari illan ottelua on vielä kesken. Niiden raportit täydennetään aamulla. Illan kolmen viimeisen ottelun raportit on nyt täydennetty.

Kokonaan pelatut ottelut

Jamie JonesHamza Akbar 5-10
Ensimmäinen jatkoonpääsijä oli varsinainen yllättäjä: uransa ensimmäisen otteluvoiton Main Tourilta ottanut Pakistanin Hamza Akbar. Hän voitti Jamie Jonesin vieläpä varsin selvästi 10-5. Ensimmäisen jakson jälkeen lukemat olivat 7-2, ja toisen jakson alussa pakistanilainen siirtyi 8-2-johtoon. Jones kavensi vielä voittamalla kolme neljästä seuraavasta erästä, mutta viidestoista ratkaisi otteluvoiton Akbarille. Ajoittain väläytellyt mutta ajoittain täydeksi vastaantulijaksi jäänyt 22-vuotias Akbar katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa mitä parhaimpaan aikaan. Jonesilla huhuttiin olevan jonkinlainen vamma, mutta se ei millään lailla himmennä voiton arvoa. Ottelu oli jälleen hyvä muistutus siitä, että yllätyksiä voi tapahtua ja että juuri ne tekevät MM-karsinnoista erityisen tapahtuman.

Mainos:

Gary WilsonLeo Fernandez 10-4
Wilson aloitti räväkästi voittamalla ensimmäiset neljä erää, ja avausjakson jälkeen tilanne oli 7-2. Amatööri Fernandez voitti vielä kaksi seuraavaa erää kaventaen lukemiksi 7-4, mutta Wilson voitti viimeiset kolme ja eteni päivän toisena pelaajana jatkoon. Lukemat eivät aivan tee oikeutta Fernandezille – viisi erää ratkesi väreillä ja hän voitti niistä vain yhden. Paremmasta ei silti jäänyt epäselvyyttä, ja Wilsonin pyrkimykset päästä ensi kertaa urallaan Crucibleen ovat pykälän lähempänä toteutumista.

Mark JoyceZak Surety 10-7
Ottelu sujui tasaisesti, ja avausjakson jälkeen tilanne oli 5-4 Joycelle. Surety siirtyi toisen jakson alussa kolmella peräkkäisellä erävoitolla 7-6-johtoasemaan, mutta vartin tauon jälkeen ottelun suunta kääntyi. Joyce jätti ensin Suretyn kahdessa erässä nollille tehtyään itse muun muassa satasen ja voitti myös seuraavat erät selvin lukemin. Suretyn tappio varmisti hänen tippuvan pois Main Tourilta, mutta hän voi toki yrittää paluuta Qualifying Schoolin kautta.

Anthony HamiltonSydney Wilson 10-3
Hamilton voitti neljä ensimmäistä erää, joista kaksi ratkesi aivan viimeisillä palloilla. Toisessa erässä hänellä oli jopa paikka maksimiin, mutta sarja katkesi 80 pisteen kohdalla. Wilson voitti kuitenkin seuraavat kolme (joista kaksi aivan viimeisillä palloilla), mutta kahdeksannessa erässä Hamilton sai jälleen paikan maksimiin. Sarja jäi 104 pisteeseen hänen hipaistuaan kepillä valkoista palloa, mutta pallot eivät olleet helposti, joten ilman virhettäkään maksimia ei olisi välttämättä tullut. Erä jäi jakson viimeiseksi, tilanne oli siis 5-3, ja kaikki toisen jakson freimit menivät Hamiltonin nimiin. 6-3-lukemissa Wilsonilla oli oiva paikka kaventaa, mutta Hamilton ryösti erän mustalla, ja myös yhdestoista erä ratkesi vasta mustalla. Wilsonin debyyttikausi on nyt ohi, Hamilton puolestaan jahtaa yhä paluuta rankingin 64 parhaan joukkoon. Ammattilaispaikka on melkein varma, mutta top 64 -sijalla hän ei joutuisi aloittamaan nollista.

Robbie WilliamsGareth Allen 10-7
Kaksi kertaa peräkkäin Crucibleen edennyt Williams aloitti tämänvuotiset karsinnat voitolla tiukassa kamppailussa. Allen johti ottelua avausjakson jälkeen 5-4 eikä ero ollut missään vaiheessa ollut yhtä erää suurempi. Williams aloitti toisen jakson vahvasti siirtymällä 7-5-johtoon, mutta Allen tuli pian tasoihin. 53, 74 ja 65 pisteen sarjat veivät kuitenkin etenkin toisella jaksolla erinomaisesti esiintyneen Williamsin jatkoon. Allenin debyyttikausi puolestaan päättyi tappioon hyvän esityksen päätteeksi.

Andrew HigginsonNigel Bond 9-10
Heti avauspäivänä nähtiin turnauksen ensimmäinen katkaisufreimi. Entinen MM-finalisti Bond yllätti avauskierroksella Higginsonin vahvan esityksen päätteeksi. Bond aloitti räväkästi johtamalla 3-0, mutta Higginson ryösti seuraavan erän mustalla ja kavensi tilanteeksi 3-1. Tauon jälkeen Higginson kiri vähitellen eroa kiinni, mutta jakso päättyi Bondin 5-4-johtolukemissa. Toisen jakson alussa Bond siirtyi vielä 6-5-johtoon, mutta Higginson otti ensimmäistä kertaa ottelussa ohjat käsiinsä tehtyään 85, 84 ja 84 pisteen sarjat peräkkäisiin eriin. Seuraavat kolme erää menivät Bondille, mutta Higginson tasoitti tilanteeksi 9-9, ja edessä oli piinaava katkaisufreimi. Erä päättyi lopulta 50-vuotiaan konkarin voittoon, ja hän eteni toiselle kierrokselle, jossa vastaan asettuu Gary Wilson.

Ross MuirSean O’Sullivan 10-5
Ensimmäisen jakson jälkeen tilanne oli 4-4 eikä kumpikaan pelaaja ollut ollut yli yhden erän johtoasemassa. Muir aloitti toisen jakson kolmella peräkkäisellä erävoitolla siirtyen 7-4-johtoon. O’Sullivan kavensi vielä tilanteeksi 7-5, mutta Muir voitti viimeiset kolme erää, joista viimeinen ratkesi mustalla, ja eteni jatkoon melko selvin lukemin.

Ian BurnsDuane Jones 10-8
Duane Jones pelasi yhden kauden parhaista otteluistaan, mutta se ei riittänyt Burnsia vastaan. Jonesilla on edessään vaikea kausi, jos hän haluaa jatkaa ammattilaisena kauden 2016-2017 jälkeenkin. Burnsin voitto puolestaan auttoi taistelussa top 64 -paikan säilyttämisestä – hänellä on ammattilaisoikeus ensi kaudeksi, mutta jos sijoitus jää 64 parhaan ulkopuolelle, Burns joutuu aloittamaan nollista. Ensimmäisen jakson jälkeen Burns johti 5-4 voitettuaan jakson viimeiset kolme freimiä. Hän siirtyi toisen jakson alkajaisiksi 8-4-johtoasemaan, mutta Jones kavensi tilanteeksi 8-6. Seuraava erä meni taas Burnsille, mutta Jones voitti kaksi erää väreillä, ja tilanne olikin jo 9-8. Etenkin 17:s erä oli erittäin tiukka, ja molemmilla oli useita paikkoja. Seuraava erä jäi kuitenkin ottelun viimeiseksi. Jones tuhri paikkansa ja Burns teki 56 ja 57 pisteen sarjat ja eteni jatkoon.

Ben WoollastonChris Wakelin 9-10
Illalla nähtiin toinenkin katkaisufreimi. Woollaston johti Wakelinia jo 4-1, mutta 85, 84 ja 78 pisteen sarjat toivat nuorukaisen tasoihin. Avausjakson viimeinen erä meni kuitenkin Woollastonin nimiin. Toinen jakso sujui tasaisissa merkeissä: Wakelin tasoitti tilanteeksi 5-5, Woollaston siirtyi 7-5-johtoon, Wakelin tuli jälleen tasoihin. Seuraavat kaksi erää menivät Woollastonille, joka oli erän päässä jatkopaikasta, mutta Wakelin kavensi ja tuli satasella tasoihin. Viimeinen freimi kesti noin puoli tuntia ja päättyi lopulta erää hallinneen Wakelinin voittoon. Woollaston sai kolmessa viimeisessä erässä yhteensä vain 36 pistettä, ja hänen vahva kautensa tuli päätökseen.

Peter EbdonJames Wattana 10-6
Wattana pisti hyvin kampoihin, mutta Ebdon osoittautui vahvemmaksi. Avausjakson jälkeen Ebdon johti 6-2, mutta Wattana kavensi voittamalla toisen jakson kaksi ensimmäistä erää. Seuraava erä meni Ebdonille, mutta Wattana kavensi tilanteeksi 7-5. Melkein tunnin kestänyt kolmastoista erä osoittautui erittäin tärkeäksi, ja Ebdon voitti sen viimeisellä mustalla.  Seuraavakin erä meni englantilaiselle, ja vaikka Wattana vielä kavensi voittamalla 15:nnen erän viimeisellä mustalla, Ebdon ratkaisi 56 pisteen sarjalla otteluvoiton. Tappio varmisti Wattanan tippumisen Main Tourilta ellei hänelle myönnetä uutta legendan villiä korttia.

Aloitetut ottelut

Michael HoltMichael Wild 9-0
Holt aloitti karsinnat murskaavalla esityksellä. Muutama erä ratkesi väreillä, joten lukemat olisivat voineet olla hieman vähemmän rumat, mutta pelaajien tasoero tuli nopeasti ilmi. Vuosi sitten MM-karsinnoissa kaksi ottelua päättyi 10-0 – Holt on lähellä tempun toistamista tänä vuonna.

Peter LinesNg On Yee 9-0
Naisten maailmanmestari 2015 ei ole pärjännyt Linesin kyydissä. Toki hänen puolustuksekseen on sanottava, että ottelua edeltävänä iltana hän oli tämänvuotisen MM-turnauksen finaalissa, josta tuli tappio. 142 pisteen sarjan – karsintojen toistaiseksi suurin – tehnyt Lines on pelannut hyvin, mutta enemmän lukemat johtuvat On Yeen pelistä, hän on saanut hyviä paikkoja, mutta tulokset ovat jääneet vaisuiksi.

Rod LawlerZhao Xintong 6-3
Zhaon turvapeli on paljon heikompaa kuin hänen pussituspelinsä, ja kun vähintään 50 pisteen sarjoja on tullut vain yksi, lukemat näyttävät tältä. Lawler on hallinnut peliä, mutta hänen johtonsa ei ole niin suuri etteikö sitä voisi vielä menettää.

Kurt MaflinSanderson Lam 6-3
Lam johti ottelua 3-2, mutta viimeiset neljä erää menivät kaikki Maflinille. Tärkeä kahdeksas ratkesi viimeisellä mustalla ja yhdeksäskin väreillä. Ottelu ei ole vielä ohi, mutta jommankumman viimeisistä eristä voittaminen olisi tehnyt Lamille hyvää.

Gerard GreeneJimmy White 5-4
White aloitti vahvasti ja johti 4-1, mutta Greene voitti loput erät ja siirtyi johtoon. Tässäkin ottelussa kahdeksas erä ratkesi mustalla. Ottelusta povattiin tasaista, ja sellainen siitä on kehittymässä. Kamppailu on vielä täysin auki. Greenelle ottelu on erittäin tärkeä – tappio pakottaisi hänet Qualifying Schooliin eikä yksi voittokaan luultavasti vielä riittäisi sitä estämään.

Li HangLyu Chenwei 5-4
Lyu on esittänyt kenties kauden parhaita otteitaan, ja kiinalainen teki jokaiseen voittamaansa erään suuren sarjan (101, 70, 66, 60 – Li 62, 54). Siitä huolimatta hän on tappiolla. Tämäkin ottelu on vasta alussa, ja mitä tahansa voi vielä tapahtua.

Robert MilkinsKa Wai Cheung 7-2
Hieman hitaasti aloittanut Milkins paransi tauon jälkeen ja neljässä viimeisessä erässä syntyi neljä vähintään 50 pisteen sarjaa kun taas vastustaja sai niissä yhteensä 31 pistettä. On vaikea kuvitella Cheungin pystyvän nousemaan haastamaan Milkinsiä.

Graeme DottBrandon Sargeant 5-4
Ottelu oli erittäin nopea, ja yhdeksän erää pelattiin alle kolmessa tunnissa. 3-3-tilanteeseen asti eriä voitettiin vuorotellen, mutta sen jälkeen Dott voitti kaksi putkeen ennen Sargeantin kavennusta. Kuudes erä päättyi Sargeantille yhden pisteen erolla – Dott johti 63-0, mutta 64 pisteen tyhjennys toi vastustajalle tasoituksen. Sargeant on jo nyt pelannut paremmin kuin monet odottivat – pystyykö hän kukistamaan Dottin?

Michael GeorgiouNoppon Saengkham 5-4
Georgiou johti 4-1, mutta Saengkham tuli tasoihin, ja tärkeä jakson viimeinen erä meni Georgioulle. Kaikki merkit viittaavat pitkään toiseen jaksoon – ottelu oli nytkin yksi jakson hitaimmista.

Joel WalkerScott Donaldson 5-4
Yksi monista yhden erän erolla tauolle menneistä otteluista. Kolme erää ratkesi väreillä, ja eriä voitettiin melkein tasatahtiin. Tasainen toinen jakso odotettavissa.

David GraceBrendan O’Donoghue 5-1
Jakson ylivoimaisesti hitain ottelu. Jakson aikana piti pelata yhdeksän erää, mutta kaksikko pelasi niin hitaasti, että he ehtivät tahkota vain kuusi freimiä. Viidennen jälkeen oli kulunut jo 4.30 tuntia ja kuudennen jälkeen aika lailla tasan viisi tuntia. Kuudesta pelatusta erästä kolme on ratkennut viimeisellä mustalla tai pinkillä.

MM-karsintojen otteluohjelma ja tulokset

Kuva: Monique Limbos