MM-karsinnat käynnistyivät – Oliver Lines avauspäivän nimi

Oliver-Lines | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Snookerin MM-karsinnat käynnistyivät maanantaina ensimmäisen kierroksen otteluilla. Suurin osa otteluista eteni suosikkien tahdissa, mutta yllätyksiäkin nähtiin. Ottelut eivät olleet erityisen korkeatasoisia yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: Oliver Lines pelasi erinomaisesti ja antoi myrskyvaroituksen kunnostaan.

Oliver Lines – Dylan Emery 6-1

Oliver Lines oli vakuuttava ottelussaan Dylan Emeryä vastaan. Lupaavaksi tiedetty mutta kokematon walesilainen jäi vaille mahdollisuuksia Linesin iskiessä kolme satasta ja hallitessa ottelua alusta loppuun. Neljäskin satanen oli lähellä, mutta 93 pisteen sarja kuudennessa erässä päättyi helpon mustan lyömiseen ohi. Emerykin pääsi väläyttelemään taitojaan tekemällä neljänteen erään 108 pisteen sarjan, mutta se jäi laihaksi lohduksi. Linesin ylivoimaa kuvaa se, että hän voitti viisi erää yhdellä lyöntisarjalla eli Linesin ensimmäisen pussituksen jälkeen Emery ei enää päässyt pöydälle koko erässä.

Oliver Linesia pidettiin aikoinaan huippulupauksena, ja hän nousikin nopeasti rankingin 64 parhaan joukkoon. Lupaavan alun jälkeen muutama edellinen kausi on kuitenkin ollut vaikea. Tällä kaudella on jälleen nähty hieman parempaa Linesia, ja maanantainen ottelu oli kiistatta 25-vuotiaan kauden paras.

Mainos:

Lines kohtaa seuraavaksi Dominic Dalen. Hänen osionsa karsinnoissa on hyvin tasainen, eikä siinä ole yhtä suurta suosikkia. Emery-ottelun kaltaisella pelillä Lines on vahvoilla. Hänen ongelmansa on kuitenkin ollut ailahtelevaisuus, joten jää nähtäväksi, miten peli sujuu karsintojen edetessä.

Andy Hicks – Reanne Evans 6-2

Andy Hicks kohtasi toista kertaa peräkkäin MM-karsinnoissa naisten kärkipelaajan Reanne Evansin. Ottelu oli varmasti vaikea molemmille: vaikka Evans on kyvykäs pelaaja, Hicks saisi taatusti kuulla naiselle häviämisestä, ja lisäksi tappio olisi tiputtanut hänet ulos kiertueelta. Toisaalta Evansin näkökulmasta hän pääsi suurempaan valokeilaan kuin muulloin koko kauden aikana, ja samalla hän tietyllä tavalla edusti kaikkia naispelaajia. Huono peliesitys tässä yhdessä ottelussa voisi saada monet teilaamaan kaikkien naispelaajien kyvyt. Tässä valossa ei olekaan ihme, ettei ottelusta tullut korkeatasoista.

Yli kolmetuntiseksi venynyt ottelu noudatti alusta loppuun samaa kaavaa: molemmat saivat runsaasti paikkoja, mutta kumpikaan ei saanut niistä juuri mitään aikaan. Hicks voitti kuitenkin neljä ensimmäistä erää, kaikki väripalloilla, ja pääsi tauolle turvallisen tuntuisessa johdossa. Pelin jatkuttua Evans vaikutti parantavan ja kirikin tilanteeksi 4-2, mutta sitä lähemmäs hän ei enää päässyt.

Hicksin karsinnat jatkuvat vaisun kauden pelannutta Eden Sharavia vastaan torstaina. 47-vuotias englantilainen on heikosta avauksestaan huolimatta suosikki Sharavia vastaan, ja otteluvoitto saattaisi varmistaa ammattilaispaikan ensi kaudeksi.

Stephen Hendry – Jimmy White 6-3

Todennäköisesti karsintojen odotetuimmassa ottelussa paluun tälle kaudelle tehnyt seitsenkertainen maailmanmestari Stephen Hendry voitti vanhan arkkivihollisensa Jimmy Whiten 6-3. Raportoimme ottelusta kattavammin aiemmin tänään.

Ottelu ei ollut korkeatasoinen, ja sen ratkaisu tapahtui todennäköisesti kolmannessa erässä. Whiten selkäranka tuntui katkeavan, kun Hendry nousi voittoon tarvittuaan snookerin, kun pöydällä oli enää kaksi väripalloa. Skotlantilaisen suurin sarja yli 40-minuuttisessa erässä oli seitsemän pistettä. Kuudennessa erässä White oli kahden pallon päässä kavennuksesta, mutta hän löi punaisen ohi. Hendry kiitti, tyhjensi pöydän ja siirtyi 5-1-johtoon viimeisellä mustalla. Parista erävoitosta huolimatta White ei enää saanut kurottua eroa kiinni.

Kolmas erä tuntui kääntäneen ottelun. Vaikka kumpikaan ei missään vaiheessa pelannut kovin hyvällä tasolla, Hendryn otteet paranivat ryöstetyn erän jälkeen, kun taas Whitelle kävi päinvastoin. 1990-luvulla neljä MM-finaalia Hendrylle hävinneen englantilaisen mielessä saattoi käydä ”käykö tässä taas näin”. Tappio varmisti myös Whiten putoamisen ulos kiertueelta. White saa ensi kaudeksi jälleen legendan villin kortin, mutta hän olisi halunnut ansaita paikkansa pelaamalla.

Julien Leclercq – Soheil Vahedi 6-5

Varasijalta turnaukseen mukaan päässyt belgialaisamatööri Julien Leclercq vastasi avauspäivän yllätyksestä kaatamalla Iranin Soheil Vahedin 6-5. Hyvänä sarjojen tekijänä tunnettu 18-vuotias pelasi ensimmäisen ammattilaisottelunsa ja onnistuikin iskemään satasen.

Totuuden nimissä Vahedi päästi ottelun käsistään. Hän hallitsi ottelua selvästi ja oli jo 5-2-johdossa. Iranilaisella oli erinomainen paikka voittaa ottelu 6-3, mutta helppo pussitusvirhe antoi Leclercqille erävoiton avaimet. Sen jälkeen Vahedi ei saanutkaan enää mitään aikaan, vaan nuori vastustaja nousi voittoon.

Tappion myötä Vahedi menettää paikkansa kiertueella. Snookeriin intohimoisesti suhtautuva 32-vuotias on panostanut valmentamiseen ja nuorten pelaajien auttamiseen oman uransakin kustannuksella. Hän todennäköisesti yrittää paluuta Qualifying Schoolin kautta.

Jamie Wilson – Barry Pinches 6-0

17-vuotias Jamie Wilson pelasi todennäköisesti uransa parhaan ottelun kukistaessaan 50-vuotiaan Barry Pinchesin puhtaasti 6-0. Pinches oli karsintojen avauspäivän ainoa ilman erävoittoa jäänyt pelaaja, ja tappio sinetöi konkarin putoamisen kiertueelta.

Wilson, yksi kiertueen nopeimmista pelaajista, nousi toisessa erässä voittoon tarvittuaan jo yhden snookerin. Ryöstetty erä tuntui antavan Wilsonille siivet, ja hän teki neljään seuraavaan erään kolme viisikymppistä. Wilson haastaa seuraavaksi Jak Jonesin.

Muissa otteluissa voittoihin ylsivät muun muassa James Cahill, joka paransi loppua kohti ja päihitti Sean Maddocksin 6-1, sekä todellisen taisteluvoiton ottanut Fraser Patrick, joka kukisti Leo Fernandezin yli viisituntisessa maratonottelussa 6-4. Fernandez oli lähellä viedä ottelun katkaisufreimiin, mutta Patrick voitti yli tunnin kestäneen viimeiseksi jääneen erän uusintamustalla tarvittuaan kaksi snookeria.

Loput ensimmäisen kierroksen ottelut pelataan tiistaina ja keskiviikkona, ja toinen kierros alkaa keskiviikkoiltana. Karsintakierroksia on yhteensä neljä.

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliStephen Hendry vakuuttavasti jatkoon snookerin MM-karsinnoissa
Seuraava artikkeliStephen Hendryn ja Jimmy Whiten kohtaamisesta tuli pelillinen farssi – ”Jännitys oli liikaa”