MM-karsinnat: Ratkaisevat ottelut lähestyvät

James Silverwood Saudi-Arabiassa WST urheiluviikko Snookerin MM-kilpailujen snookerskandaalin Champion snooker biljardin UK Championship tekoäly snookerin mastersin tour championship Xu Si

MM-karsinnat ovat edenneet jo pitkälle. Kolmas kierros on vauhdissa, ja osa neljännen kierroksen ottelupareista on jo selvitetty. Viikon aikana on nähty erinomaisia otteluita, murskajaisia ja myös yllätyksiä.

Yhdestä toisen kierroksen parhaista esityksistä vastasi Xu Si, joka oli pakkovoiton edessä säilyttääkseen ammattilaispaikkansa. Vieläkään säilyminen ei ole varmaa, mutta nyt se on jo todennäköistä. Xu murjoi Zak Suretyn 10-4 tehtyään kaksi satasta ja peräti seitsemän muuta yli 50 pisteen sarjaa, eikä Suretylla ollut mahdollisuuksia. Xu kohtaa seuraavaksi Jamie Jonesin, joka saa pistää parastaan, jos kiinalainen pelaa yhtä hyvin kuin Surety-ottelussa.

Jimmy White on kauden aikana pelannut parhaimmillaan erinomaisesti, mutta Martin O’Donnellia vastaan samaa virettä ei enää nähnyt. Ottelu tuntui merkitsevän Whitelle paljon, ja virheet tuskastuttivat 60-vuotiasta legendaa. Avausjakson jälkeen tilanne oli 7-2. Toisen jakson alussa fanit elättelivät vielä toivoa Whiten kavennettua tilanteeksi 7-4, mutta siihen kiri jäikin. O’Donnell voitti ottelun lopulta peräti 10-4.

Mainos:

Vuosi sitten MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon edennyt Jackson Page oli jälleen vahva ja murskasi Ross Muirin 10-2. Muir ei missään vaiheessa päässyt kunnolla mukaan otteluun, vaan Page oli alusta lähtien omaa luokkaansa. Walesilainen kohtaa seuraavaksi Martin Gouldin, jonka kausi on ollut heikko. Pagen voitto ei siis olisi kovin suuri yllätys.

Matthew Stevens puolestaan voitti Dechawat Poomjaengin 10-8 viihdyttävässä ottelussa. Stevens pääsi 7-3-johtoon, mutta Poomjaeng petrasi loppua kohden. Hän oli erittäin lähellä viedä ottelun katkaisufreimiin, sillä Stevens tarvitsi viimeiseksi jääneessä erässä jo kaksi snookeria. Ne hän kuitenkin teki ja voitti ottelun 10-8.

Si Jiahuin ja Florian Nüßlen ottelu oli kaksijakoinen. Ennakkosuosikkina lähtenyt Si oli alussa ylivoimainen ja pääsi 8-0- sekä 9-1-johtoon. 10-1-voitto oli lähellä, mutta 11:s erä kääntyi lopulta itävaltalaiselle Nüßlelle, joka aloitti kirinsä ja pääsi jo 9-7-lukemiin. Siihen kiri kuitenkin jäi, ja Si marssi jatkoon lukemin 10-7.

Ben Woollastonin ja Daniel Wellsin ottelu oli ensimmäisen jakson jälkeen tasan 4-4. Woollaston meni toisen jakson alussa karkuun voittamalla neljä erää putkeen. Wells pääsi vielä mukaan otteluun, mutta neljän erän ero oli liikaa. Loppunumerot olivat Woollastonille 10-6 viimeisen erän ratkettua vasta viimeisellä mustalla.

Nuorille tappioita

Monet nuoret pelaajat ovat olleet vaikeuksissa, kun toisella kierroksella vastaan tuli ensimmäistä kierrosta kovempia vastustajia. Muutama nuorista lupauksista on kuitenkin selvittänyt tiensä eteenpäin.

Stan Moody oli avauskierroksella vakuuttava, mutta toisella kierroksella vastaan asettunut Zhang Anda oli ylivoimainen. Tilanne oli toisen jakson alussa jo 9-1, mutta Moody kaunisteli vielä loppulukemiksi 10-3. Voitto käytännössä varmisti Zhangille ammattilaispaikan myös ensi kaudeksi.

Yhdessä toisen kierroksen jännittävimmistä kamppailuista Ian Burns kaatoi Dylan Emeryn 10-9. Ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaava 22-vuotias Emery on vaikuttanut ikäistään kypsemmältä pelaajalta, ja hän taisteli Burnsia vastaan kunniakkaasti. Emery oli alussa johdossa, mutta viisi peräkkäistä freimivoittoa veivät Burnsin 3-5-tappioasemasta 8-5-johtoon. Emery nousi vielä 9-8-johtoon, mutta Burns teki kahteen viimeiseen erään suuret sarjat eikä Emery saanut enää pistettäkään.

Liam Davies kärsi murskatappion Scott Donaldsonia vastaan. Donaldson tiedetään vahvaksi pelaajaksi, mutta tämä kausi on sujunut pahasti alakanttiin. MM-karsinnoissa nähtiin kuitenkin parempaa Donaldsonia kuin hetkeen. Hän voitti ottelun 10-1 ja pudotti näin 16-vuotiaan Daviesin jatkosta.

Osa nuorista lupauksista kuitenkin ylsi voittoihin. Aaron Hill nimittäin pudotti Michael Whiten jatkosta peräti 10-3. White voitti ensimmäiset kaksi erää, mutta sen jälkeen Hill vei seitsemän freimiä putkeen. Loppulukemat kertovat enemmän Whiten heikosta pelistä kuin Hillin erinomaisuudesta: 21-vuotias sai kerta toisensa jälkeen hyviä paikkoja Whiten epäonnistuttua lyönneissään.

Wu Yize sen sijaan pelasi vahvasti. 19-vuotias kiinalainen voitti Allan Taylorin lukemin 10-7. Ottelu oli melko hyvätasoinen ja tasainen alusta loppuun. Wu kohtaa seuraavaksi Tian Pengfein.

Tulos tai ulos

Karsintaotteluissa on paljon panosta, sillä viimeisistä ammattilaispaikoista käydään kovaa kilpailua. Monen pelaajan putoaminen World Snooker Tourilta onkin tappion myötä varmistunut.

Alfie Burden voitti Alexander Ursenbacherin, jonka putoaminen kiertueelta sai sinettinsä. Sveitsiläisen tilanne oli vaikea ennen MM-karsintoja, sillä kaksi edellistä kautta ovat sujuneet alakanttiin. Siispä hänellä oli pakkovoiton paikka Burdenia vastaan, mikä toi varmasti rutkasti lisää painetta. Burden pääsikin alussa 4-0-johtoon, eikä Ursenbacher saanut takamatkaa enää missään vaiheessa kiinni. Loppulukemiksi kirjattiin 10-7. Ursenbacher joutuu tavoittelemaan ammattilaispaikkaa Qualifying Schoolista.

Myös Stuart Carrington tippuu kiertueelta. Paremmin kuin aikoihin pelannut Iulian Boiko voitti Carringtonin peräti 10-5. Carringtonin alku otteluun ei ollut kummoinen, vaan ukrainalainen vastus pääsi 5-1-johtoon. Carrington kiri vielä tilanteeksi 7-5, mutta Boiko voitti kolme seuraavaa erää. Hän kohtaa seuraavaksi Fan Zhengyin, jonka kausi ei ole ollut erityisen hyvä. Jos Boiko pelaa kuten kahdella ensimmäisellä kierroksella, hänellä on mahdollisuus voittaa, vaikka suosikin viitta on vastustajalla. Carrington puolestaan joutuu Qualifying Schooliin.

Yllätykseksi on laskettava Sanderson Lamin 10-5-voitto Mitchell Mannista, joka menettää näin ammattilaispaikkansa. Lam oli iskussa heti kättelyssä ja pääsi jo 7-1-johtoon. Siinä vaiheessa ottelu oli käytännössä ratkennut. Mann kavensi vielä lukemia, mutta Lam eteni lopulta jatkoon lukemin 10-5. Seuraavalla kierroksella 29-vuotias englantilainen kohtaa Joe Perryn, ja toinen otteluvoitto olisi suuri yllätys.

Ammattilaispaikkansa menettää myös Louis Heathcote. Lupaavaksi tiedetty englantilainen on ollut kauden pettymyksiä. MM-karsinnoissa vastaan asettui taitavaksi tiedetty Andrew Higginson. Ottelu alkoi tasaisesti, ja 4-4-lukemiin asti pelaajat olivat tasoissa. Sen jälkeen Higginson pääsi jo 8-4-johtoon. Ottelussa neljä satasta iskenyt Heathcote pääsi vielä kosketusetäisyydelle lukemiin 8-7, mutta Higginson voitti seuraavat erät ja ottelun siis 10-7.

Duane Jones oli pakkovoiton edessä ja aloitti hyvin Andrew Pagettia vastaan. Jones johti ottelua 6-3 ja oli yhden pallon päässä 7-3-lukemista. Kymmenes erä kääntyi kuitenkin viimeisellä mustalla Pagettille. Jonesin peli tuntui kaatuvan tiukkaan erätappioon, ja Pagett käänsi ottelun voittaen sen lopulta 10-7. Tappio tiesi Jonesin putoamista kiertueelta jälleen kerran. Hänet on tiedetty lahjakkaaksi pelaajaksi, mutta toistaiseksi hän ei ole pärjännyt kiertueella kummoisesti.

Myös Hammad Miah on vaarassa menettää ammattilaispaikkansa. Ennen MM-karsintoja hän oli kiinni uudessa kahden vuoden kortissa, mutta tappio Ken Dohertylle oli todennäköisesti liikaa. Vielä se ei kuitenkaan ole aivan varmaa. Vuoden 1997 maailmanmestari Doherty ei ole viime aikoina pärjännyt ammattilaisotteluissa, mutta kauden positiivisiin yllättäjiin lukeutuneen Miahin hän onnistui kaatamaan. Ottelusta ei tullut kovin korkeatasoista, ja moni erä ratkottiin vasta väreillä. Kokenut Doherty oli näissä erissä vahvoilla ja voitti ottelun lopulta 10-6. Hän haastaa seuraavaksi Pang Junxun, ja jatkopaikka edellyttäisi merkittävästi parempaa peliä.

Mark Davis sen sijaan otti erittäin tärkeän 10-8-voiton Michael Georgiouta vastaan. Hänen on kuitenkin voitettava vielä kaksi ottelua säilyäkseen kiertueella. Tasaisen alun jälkeen englantilainen pääsi 8-4-johtoon. Georgiou kavensi vielä lukemia, mutta hän ei saanut enää kurottua eroa kiinni.

Myös Oliver Lines otti pakkovoiton. Tappio olisi pudottanut hänet kiertueelta, mutta nyt paikan säilyttäminen on todennäköistä. Vastustaja ei ollut helpoin mahdollinen: Michael Holt on edelleen erittäin kyvykäs pelaaja ja tarjosikin väkevän vastuksen. Ottelu oli tasainen alusta loppuun, eikä ero ollut missään vaiheessa kahta erää suurempi. Lopulta pitkäksi venähtänyt ottelu ratkesi Linesin hyväksi lukemin 10-9. Hän kohtaa seuraaaksi Anthony Hamiltonin.

Kolmas kierros jo vauhdissa

Lauantaina pelattiin myös ensimmäiset kolmannen kierroksen ottelut. Niiden voittajat ovat vain yhden voiton päässä Cruciblesta.

Thepchaiya Un-Nooh pelasi jälleen erittäin hyökkäävää peliä. Tällä kertaa se tuotti tulosta: Mark Joyce kaatui 10-5. Neljä kertaa Cruciblessa esiintynyt thaimaalainen teki karsintojen toistaiseksi suurimman sarjan (145), kolme muutakin satasta ja yhteensä yhdeksän yli 50 pisteen sarjaa. Joyce joutuu vielä jännittämään ammattilaispaikkansa puolesta, mutta tällä hetkellä edellisen kierroksen otteluvoitto näyttää riittävän paikan säilyttämiseen.

Ricky Walden nousi 10-6-voittoon Ian Burnsista, joka joutuu Joycen tavoin jännittämään paikkansa puolesta. Tällä hetkellä Burns on tippumassa kiertueelta, mutta paikan säilyttäminen on vielä mahdollista. Burns johti ottelua 5-1, mutta sen jälkeen Walden paransi ja pussitti suuria sarjoja peräjälkeen. Ratkaisevalla kierroksella Walden kohtaa Un-Noohin, ja ottelusta voi povata mielenkiintoista ja viihdyttävää.

Zhang Anda voitti Xiao Guodongin yllättävän selvästi 10-5. Xiao johti ottelua vielä 5-2, mutta sen jälkeen hän ei voittanut erääkään. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vakuuttavammin Zhang teki suuria sarjoja, ja lopulta hän voitti siis kahdeksan peräkkäistä erää. Voittonsa myötä 31-vuotias kiinalainen noussee uransa parhaaseen rankingsijoitukseen, ja neljäs esiintyminen MM-turnauksen pääsarjassa edellyttää enää voittoa Noppon Saengkhamista, joka voitti omassa ottelussaan Martin O’Donnellin 10-6.

Muissa jo selvinneissä neljännen kierroksen otteluissa kohtaavat Anthony McGill ja Cao Yupeng sekä Graeme Dott ja Matthew Selt. MM-karsinnat huipentuvat ratkaiseviin otteluihin tiistaina ja keskiviikkona. Täysi ohjelma löytyy snooker.orgista.


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliMM-karsinnat: Stephen Hendry hävisi, Jimmy White pulassa
Seuraava artikkeliNoppon Saengkham viimeisellä mustalla Crucibleen – MM-karsinnat huipentuvat