MM-karsinnat: Stephen Hendry hävisi, Jimmy White pulassa

TAOM Helsinki Suomen Stephen Hendryn seniorien mm-kisat Xu Si MM-karsintojen Gibraltar Open Stephen Hendry Stephen Hendryn

MM-karsintoja on pelattu kolme päivää. Keskiviikko oli huono päivä legendoille: Stephen Hendry kärsi tappion ja Jimmy White joutui takaa-ajaksi ottelussaan. Ken Doherty eteni sentään jatkoon.

Cahill Hendryä etevämpi

Stephen Hendryn paluusta ammattilaisotteluihin on riittänyt puhetta, eivätkä tulokset ole olleet sitä, mitä monet odottivat. Vielä suurempi pettymys monille on kuitenkin ollut se, kuinka harvakseltaan Hendry on pelannut. Seitsenkertainen maailmanmestari oli ennen keskiviikkoa pelannut kauden aikana vain kolme ottelua, joissa hän oli voittanut yhteensä yhden erän. Siispä skotin osallistuminen MM-karsintoihin oli monelle jo yllätys. Arvonnan perusteella vastaan tuli James Cahill.

Hendry avasi ottelun vahvasti tekemällä ammattilaisuransa 777:nnen satasen. Sen jälkeen ilonaiheet olivat kuitenkin harvassa. Cahill pääsi vauhtiin ja voitti kuusi erää peräkkäin halliten ottelua mennen tullen. Hendrylläkin oli paikkoja, mutta hän ei saanut niistä paljon aikaan. Hendry ryösti vielä kahdeksannen erän, mutta avausjakso päättyi lohduttomasti Cahillin 7-2-johtolukemiin.

Mainos:

Ottelu ratkesi viimeistään Cahillin voitettua toisen jakson ensimmäisen erän. Stephen Hendry teki lukemista vielä hieman siedettävämmät, mutta lopulta Cahill eteni jatkoon lukemin 10-4.

Tappiostaan huolimatta Stephen Hendry ei ollut pettynyt WST:n haastattelussa. Hän totesi WST:lle nauttivansa edelleen pelaamisesta ja haluavansa pelata sen verran kuin muu elämä mahdollistaa. Crucibleen palaaminen on unelma – ja ainakin keskiviikon perusteella varsin kaukainen sellainen.

Cahill puolestaan liittyy harvalukuiseen joukkoon pelaajia, jotka ovat MM-turnauksessa voittaneet sekä Ronnie O’Sullivanin että Stephen Hendryn. 27-vuotias kohtaa toisella kierroksella Lei Peifanin, joka on ilman muuta kaadettavissa.

Naispelaajilta positiiviset esitykset

Kaksi naispelaajaa oli keskiviikkona estradilla. Molemmat kärsivät tappiot, mutta esitykset olivat silti positiivisia.

Ng On Yee oli keskiviikon valopilkkuja. Hän kohtasi Michael Holtin, ja paljon vaikeampaa vastustajaa arpa ei olisi voinut heittää. Hongkongilainen taisteli siitä huolimatta hyvin ja hävisi lopulta niukasti 10-8. Ottelun kolmannessa erässä On Yee teki 115 pisteen sarjan, mikä on suurin naispelaajan tekemä sarja MM-turnauksen historiassa. Samalla se oli toinen naisten tänä vuonna tekemä satanen – Nutcharut Wongharuthai oli ylittänyt maagisen rajan edellisenä päivänä. Ennen tiistaita edellinen naisten MM-turnauksessa tekemä satanen oli vuodelta 2002.

Ottelu eteni tasaisesti alusta loppuun. Ensimmäinen jakso päättyi Holtin 5-4-johdossa, mutta johtopaikka vaihtui vielä pari kertaa. Tärkeäksi osoittautui 15:s erä, joka ratkesi uusintamustalla. Holt vei erän, pääsi 9-6-johtoon ja voitti ottelun lopulta 10-8. Hän kohtaa karsintojen toisella kierroksella Oliver Linesin.

Ken Doherty voitti Reanne Evansin lopulta 10-5. Vuoden 1997 maailmanmestari aloitti ottelun vahvemmin ja pääsi ensimmäiselle tauolle 4-0-johdossa. Evans paransi peliään, mutta yhtä erää lähemmäs hän ei enää päässyt. Ottelu oli parempaa Evansia kuin hetkeen on nähty, mutta se myös osoitti, kuinka Dohertynkin kaltaisten pelaajien voittamiseen vaadittaisiin omaa parasta.

Mertens ja Davies jatkoon

Nuoret Ben Mertens ja Liam Davies etenivät karsintojen toiselle kierrokselle. Mertens, 18, kohtasi Victor Sarkisin, josta ei ollut belgialaiselle vastusta. Avausjakson jälkeen tilanne oli jo 6-2. Loppua kohden Mertens vain paransi, ja hän eteni lopulta 10-3-lukemin karsintojen toiselle kierrokselle, jossa vastaan asettuu maanmies Julien Leclercq.

Davies puolestaan haastoi kokeneen Fergal O’Brienin. 51-vuotiaan irlantilaisen kausi on ollut erittäin vaikea, mutta MM-karsintoihin hän vaikutti panostaneen: peli kulki paremmin kuin on hetkeen nähty. O’Brien aloittikin väkevämmin ja oli avausjakson jälkeen ansaitussa 6-3-johdossa.

Toiselle jaksolle osat vaihtuivat. O’Brien pääsi vielä 7-4-johtoon, mutta sen jälkeen Davies voitti erän toisensa perään ja pääsi 8-7-johtoon. O’Brien oli lähellä tasoittaa tilanteen, mutta snookereita tarvinnut Davies onnistui viemään 16:nnen erän uusintamustalle ja voitti kuin voittikin freimin. 16-vuotias walesilainen eteni lopulta jatkoon lukemin 10-8 ja pudotti jo toisena peräkkäisenä vuotena O’Brienin MM-karsinnoissa. Seuraavalla kierroksella Davies haastaa Scott Donaldsonin.

White vaikeuksissa

Viimeisten ensimmäisten kierrosten otteluiden lisäksi keskiviikkona aloitettiin jo karsintojen toinen kierros. Kesken jääneet ottelut pelataan loppuun torstaina.

Jimmy White on ensimmäisen jakson jälkeen pahassa pulassa: Martin O’Donnell johtaa kaksikon ottelua 7-2. White on tällä kaudella pelannut paremmin kuin vuosiin, mutta keskiviikkona nähtiin sitä Whitea, johon viime vuosina on totuttu: peli ei kulje ja helppoihin virheisiin turhautuminen näkyy kauas. Ottelu alkoi vielä tasaisesti, mutta neljä peräkkäistä erävoittoa veivät O’Donnellin jo 7-2-johtoon. Whitella on torstaina kova työ nousta viiden erän takaa-ajoasemista taistelemaan jatkopaikasta.

Vielä ylivoimaisemmassa johdossa on Zhang Anda, joka vaikuttaa päättävän avauskierroksella ilahduttaneen Stan Moodyn turnauksen tylysti. Ensimmäisen jakson jälkeen tilanne on 8-1, ja ottelu on käytännössä ratkennut. Myös Mark Joycella on turvallinen johtoasema: hän johtaa Anton Kazakovia 7-2. Lukemat olisivat itse asiassa voineet olla vielä murskaavampia, sillä Joyce johti ottelua jo 7-0, kunnes nuori ukrainalainen voitti jakson viimeiset erät.

Osassa otteluista tilanne on tasaisempi. Ben Woollaston ja Daniel Wells tasasivat ensimmäisen jakson 4-4. Wells avasi ottelun vahvemmin ja oli lähellä päästä 4-1-johtoon, mutta Woollaston vei viidennen erän mustalla. Lopulta avausjakso päättyi siis tasan ja kaikki on vielä auki.

Dylan Emery puolestaan johtaa Ian Burnsia 5-4. Ottelu on ollut varsin hyvätasoinen, ja siinä on nähty sekä hyviä sarjoja että useita viimeisillä palloilla ratkenneita eriä. Ottelussa voikin olla aineksia yhdeksi kierroksen jännittävimmistä.

Keskiviikkona aloitetut toisen kierroksen ottelut pelataan loppuun torstaina. Karsinnoissa on yhteensä neljä kierrosta, ja täysi ohjelma on esimerkiksi snooker.orgissa.


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliJimmy White avaa MM-karsintansa – vastassa O’Donnell
Seuraava artikkeliMM-karsinnat: Ratkaisevat ottelut lähestyvät