Murphylta rajua kritiikkiä O’Sullivanille IS:n haastattelussa – ”Snookerin kannalta valitettavaa”

Champion of Champions Shanghai Masters World Snooker Ronnie O'Sullivan | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Snookertaivaan suurin tähti Ronnie O’Sullivan on ollut viime viikkoina jälleen kerran huomion keskipisteenä pelipöytien ulkopuolisista syistä. Twitterissä kovaa tylytystä kanssapelureilleen antanut O’Sullivan sai rajua kritiikkiä Ilta-Sanomien haastattelemalta kanssapeluriltaan Shaun Murphylta. Sanaharkka ei ole ensimmäinen laatuaan kahden luonteeltaan täysin vastakkaisen snookertähden välillä. 

Twitterissä viime viikkoina todella aktiivisesti esiintynyt O’Sullivan nostatti ärtymystä kutsumalla 70 prosenttia kanssapelaajistaan ”nollatapauksiksi”, joilla ei ole mitään toivoa todelliseen menestykseen snookerurallaan. The Rocketin kommentti kerettiin jo tuomita muun muassa ammattilaiskiertueen pomon Barry Hearnin toimesta, ja Murphy on Hearnin kanssa samoilla linjoilla.

”Kun lajimme tärkein ja viihdyttävin pelaaja puhuu halventavaan sävyyn kollegoistaan, se antaa väärän vaikutelman sponsoreillemme ja mahdollisille uusille innokkaille lajin harrastajille. Nämä avautumiset eivät yksinkertaisesti auta ketään. Snookerin kannalta tämä on erittäin valitettavaa”, Murphy totesi IS:n mukaan.

Mainos:

Murphylla oli valmiina myös kyyninen selitys O’Sullivanin huomiotaherättävälle ulostulolle. ”Veikkaan, että kyse on kirjasta. Kaikki liikenne, jota hän voi saada sosiaalisen median kautta sivuilleen, on hänelle voittoa. Snookerin kannalta tilanne on toinen.” O’Sullivanin kirjailijauran toinen romaani Double Kiss julkaistaan muutaman viikon kuluttua.

Ei ensimmäinen sanaharkka 

Snookerpöydällä sekä O’Sullivan että Murphy ovat tunnettuja yltiöaggressiivisesta ja pelottomasta tyylistään, mutta pöydän ulkopuolella miehet ovat niin erilaiset tapaukset, kuin mahdollista. 35-vuotias Murphy on poliittisen korrektiuden ilmentymä, hyväkäytöksinen mies joka asettelee sanansa tarkkaan, ja esiintyy pöydällä aina herrasmiehen elkein.

Kilpailijana Murphy on kuitenkin raudanluja, eikä O’Sullivan ole ensimmäinen ammattilainen, jonka kanssa Murphy on ollut tukkanuottasilla; vuoden 2004 Grand Prixissä liitunsa unohtanut Stephen Maguire juoksi hakemaan puuttuvaa esineistöään, ja Murphyn puhuttua tuomarille Maguire tuomittiin häviämään ottelun ensimmäinen erä. Murphy kiistää yhä vaatineensa Maguirelle rangaistusta, mutta kaksikon välit ovat olleet jääkylmät aina tuosta ottelusta lähtien.

Myöskään O’Sullivanin kanssa Murphy ei ole ensimmäistä kertaa täysin eri linjoilla. Viime kevään MM-kisojen aikaan Murphy piti O’Sullivanin väitteitä World Snookerin tähän kohdistamasta ”uhkaavasta kielenkäytöstä” naurettavina. Sisuuntunut O’Sullivan pelasi ehkä kauden parhaan ottelunsa voittaessaan toisen kierroksen ottelussa Murphyn selkeästi 13-7.

Sankari vai konna?

Siinä missä Murphy huokuu eleganssia ja kohteliaisuutta, O’Sullivan on tunnettu läpi uransa snookerin hulluna nerona ja pahana poikana. Kohusta toiseen pöydällä ja sen ulkopuolella kulkenut, nyt jo konkarin ikään kerennyt supertähti on klassinen esimerkki mielipiteitä jakavasta hahmosta, jonka ainutlaatuinen lahjakkuus pöydällä jättää jokaisen lajia seuraavan suu ammolleen kerta toisensa jälkeen.

Monella tavalla O’Sullivan on myös maineensa vanki. Viime viikkojen innokkaan twiittailunsa aikana 41-vuotias snookernero on vitsaillut ahkerasti ja hyväntahtoisesti faniensa kanssa, kehunut lukuisia kanssapelaajiaan niin snookeristeina kuin ihmisinäkin, sekä jakanut rohkeasti mielipiteitään kaikesta snookeriin ja muuhunkin maailmanmenoon liittyvästä. Silti ainoana sadoista twiiteistä otsikoihin nousi juuri todennäköisesti kieli poskessa heitetty kommenti kiertueen heikompien pelaajien tasosta.

Vuosien varrella O’Sullivan on kerta toisensa jälkeen taistellut häneen vääjäämättä kohdistunutta valokeilaa vastaan, mutta fakta on silti se, että kaikesta pokkuiluistaan huolimatta mies on antanut hurjan määrän aikaa elämästään snookerille. The Rocketin tarina on helppo nähdä yltiölahjakkuutensa voimalla ratsastavan primadonnan tarinana, mutta se ei ole ainoa totuus. Toisesta näkökulmasta katsottuna O’Sullivan on mies joka on traumaattisesta nuoruudestaan ja sitkeistä mielenterveysongelmistaan huolimatta noussut menestyväksi huippu-urheilijaksi, ja viime vuosina myös huomattavasti tasapainoisemmaksi ihmiseksi.

Katsoo asiaa miltä kantilta tahansa, Murphyn ja O’Sullivanin rohkeasti esitetyt mielipiteet ovat, ironisesti Murphyn kommentin vastaisesti, eduksi snookerille lajina. Jo pitkään ollaan puhuttu snookerpelaajien persoonattomuudesta ja varovaisuudesta, ja tähän ongelmaan molemmat britit kommenteineen tuovat muutosta. Kokee kannattaja viehättävämmäksi sitten Murphyn korrektiuden tai O’Sullivanin hiomattoman rehellisyyden, on varmaa että koko snookeria seuraava maailma istuu penkin reunalla, kun kaksikko seuraavan kerran kohtaa toisensa.

Lisää Murphyn kommenteja on tarjolla sunnuntain Ilta-Sanomissa, jossa julkaistaan laaja snookeraiheinen artikkeli.

Kuva: Monique Limbos 


Edellinen artikkeliHull tyrmättiin Shanghai Mastersin karsinnoissa – Wells jätti nollille
Seuraava artikkeliRobertson ja Murphy kompastuivat Shanghai Mastersin karsinnoissa – O’Sullivan helposti jatkoon