Murskaava Trump maanantaihin seitsemän erän karkumatkalta

TAOM Helsinki International Snooker Cup Helsingin Judd Trump | FinnSnooker.com
Judd Trump | FinnSnooker.com

Snookerin MM-finaali vuosimallia 2019 saattoi nähdä ratkaisunsa jo sunnuntai-iltana. Tasaisen alun jälkeen ensimmäistä maailmanmestaruuttaan hakeva Judd Trump järjesti tyrmäävän kahdeksan erän pyrähdyksen, joka vei englantilaisen yöunille 12-5-johdosta. John Higginsillä on kuitenkin kokemusta kirimisestä MM-finaalissa, joten skottilegenda ei ole vielä sanonut viimeistä sanaansa. 

Finaali alkoi kahdella hieman hermostuneella Trumpin voittamalla erällä, mutta sen jälkeen avausjakso tarjosi melkoista tykitystä. Higgins verrytteli ensin lyöntikättään massiivisella 139 pisteen täystyhjennyksellä, ja Trump varmisti itselleen minitaukojohdon upealla 105-pisteisellä vastauksella.

43-vuotiaan Higginsin jaksaminen ei ollut taattua eeppisen välierätaiston jälkeen, mutta skotti vaikutti sunnuntai-iltapäivänä todella terävältä: seuraaviin kolmeen erään Trump keräsi yhteensä vain kahdeksan pistettä Higginsin rakentaessa sarjoja virheettömästi ja edetessä 4-3-johtoon 101 pisteen sarjan avulla. Trump päätti Higginsin rynnäkön ja samalla avausjakson 103 pisteen sarjaan. Näin nähtiin Crucible-historian ensimmäinen MM-finaalin avausjakso, jossa syntyi yhteensä neljä centurya.

Mainos:

Iltajakson alussa sama hurja kaksintaistelu näytti jatkuvan: Higgins avasi 125-pisteisellä, mutta Trump tasoitti ja siirtyi johtoon 135 pisteen breikillä. 12. erä on jälkiviisaana helppo nähdä finaalin avauspäivän vedenjakajana. Pitkä ja kovatasoinen strateginen taisto väreillä rikkoi hurjan breikkitykitysrytmin, ja Trump alleviivasi kokonaisvaltaista osaamistaan voittamalla tasaisen erän ja menemällä tauolle 7-5-johdossa.

Tauon jälkeen tapahtui sitten dramaattinen repsahdus. Trump palasi heti breikkitehtailuun 114 pisteen centurylla, mutta tällä kertaa Higginsistä ei ollut vastaamaan. Aiemmin uransa varrelle isoissa matseissa useasti hermostuneesti pelannut Trump näytti hallitsevan tilanteen uransa tärkeimmässä ottelussa täydellisesti, ja latoi skottivastuksensa suojauksen läpi yhden mojovan iskun toisensa jälkeen.

71, 58 ja 70 pisteen kliiniset sarjat jättivät hetki hetkeltä epätoivoisemmaksi käyneen Higginsin vaille vastauksia, ja näin sunnuntai päättyi Trumpin dominoivassa 12-5-johdossa. Kyseessä on suurin ero MM-finaalin avauspäivän jälkeen sitten vuoden 2009.

Higgins hakee inspiraatiota historiasta 

Trump voi jo lähes maistaa maailmanmestaruuden, ja Higginsin tilanne on todella tukala, mutta ei kuitenkaan täysin toivoton. Innoitusta ei skottilegendan tarvitse hakea kaukaa, sillä viime vuoden finaalissa Mark Williamsia vastaan Higgins oli myös seitsemän erän takamatkalla lukemissa 14-7, ja onnistui silti kirimään lukemat vielä tasoihin ennen kuin Williams vei mestaruuden lukemin 18-16.

Myös viikonlopun välierässä David Gilbertiä vastaan Higgins oli pahimmillaan viisi erää takamatkalla, mutta nousi dramaattiseen katkaisuerävoittoon. Trumpiakin vastaan comeback-muistoja Higginsiltä löytyy: Shanghai Mastersissa 2012 Trumpin 7-2-johto suli 9-10-tappioksi, ja Scottish Openissa 2016 Higgins raapi itsensä 5-1-takamatkalta 6-5-voittoon.

Fakta on kuitenkin se, että jos Trump pelaa samalla tasolla kuin sunnuntaina, hänestä tulee ensimmäistä kertaa urallaan maailmanmestari. Higgins ei varmasti tule antamaan periksi, mutta hänen täytyy laittaa toivonsa siihen, että uran suurimman tavoitteen läheisyys saa Trumpin pelin sekaisin, ja tarjoaa mahdollisuuksia joihin kaiken nähnyt konkari kyllä osaa tarttua.

Loppuottelun ratkaisupäivän televisioinnista Suomessa vastaa tutusti Eurosport. Unibetin ilmaisesta live stream -palvelusta löydät tietoa TÄSTÄ LINKISTÄ. 

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliSnookerin MM-finaali: John Higgins-Judd Trump
Seuraava artikkeliJudd Trump mykistävällä esityksellä maailmanmestariksi – century-ennätys uusiksi!