Näistä MM-kisat 2015 muistetaan

Stuart Bingham | maailmanmestari | FinnSnooker.com
Stuart Bingham | FinnSnooker.com

Snookerhistorian 78. MM-kisat saivat satumaisen päätöksen maanantaina, kun 38-vuotias Stuart Bingham toteutti elinikäisen haaveensa voittamalla uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden dramaattisen finaalin päätteeksi. 17 päivän snookermaratoni tarjosi totuttuun tapaan draamaa ja puheenaiheita koko rahan edestä. 

O’Sullivanin kootut

Kolme kertaa peräkkäin MM-finaalissa esiintynyt Rocket lähti tähänkin turnaukseen ennakkosuosikkina, mutta viisinkertaisen maailmanmestarin turnaus lähti heti alusta väärille raiteille. Viime vuosien keskittynyt ja snookerista nauttiva huippuammattilainen oli tipotiessään, ja tilalle oli tullut vanha tuttu sählääjä, jonka pelatessa mikä tahansa on mahdollista. Turnauksen aikana O’Sullivan paukautti mailansa lähes poikki, pelasi sukkasillaan oltuaan tyytymätön kenkiinsä, teki rivoja eleitä ja asetti kiistanalaisesti liitunsa pöydälle mittaillakseen seuraavaa lyöntiään.

Mainos:

Lopulta O’Sullivanin turnaus päättyi ansaitusti puolivälieräotteluun, jossa tuleva mestari Bingham oli yksinkertaisesti parempi pelaaja. The Rocket on yhä snookerin suurin vetonaula niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinään, mutta vieläkö joulukuussa 40 vuotta täyttävä maestro onnistuu löytämään viime vuosien huippuiskunsa, vai alkaako ikä viimeinkin painaa kaikkien aikojen lahjakkainta snookeristia?

Ding Junhui ja unohdettu maksimibreikki

Yksi turnauksen eriskummallisimmista hetkistä nähtiin avauskierroksen ottelussa Ding Junhuin ja Mark Davisin välillä. Ottelun yhdeksännessä erässä kiinalainen supertähti näytti olevan huikean päällevedon jälkeen matkalla kohti uransa ensimmäistä Cruciblessa tehtyä maksimibreikkiä. 13. punaiselta Ding kuitenkin pelasi kaikkien hämmästykseksi päällevedon kylmän rauhallisesti siniselle.

Ottelun jälkeen Ding kertoi, ettei tajunnut maksimibreikin olevan mahdollinen ennen kuin kuuli yleisön kohahduksen pelattuaan siniselle. Huumorilla tilanteeseen suhtautunut Ding yritti vielä leikata vaikean mustan sisään, mutta epäonnistuminen tarkoitti sitä, että paikka historiankirjoissa vaihtui makeisiin nauruihin, niin Dingin kuin kaikkien muidenkin osalta.

The Smiling Assassin 

Perinteiseen tapaan Crucible tarjosi tänäkin vuonna yhdelle nuorukaiselle tien suuren yleisön tietoisuuteen, mutta tarkemmin lajia seuraaville Anthony McGillin loistavat otteet eivät olleet valtavan suuri yllätys. Pitkin kautta lupaavia otteita esittänyt 24-vuotias hurmasi koko snookeria seuraavan maailman poikamaisen hymyn ja kivenkovan snookerin yhdistelmällä.

Jo ensimmäisen kierroksen dramaattinen, katkaisufreimissä centurylla napattu voitto maanmiehestä Stephen Maguiresta oli kova saavutus, mutta toisen kierroksen voitto hallitsevasta mestarista Mark Selbysta nosti McGillin toden teolla parrasvaloihin.Puolivälierissä Shaun Murphy oli lopulta liian kova vastus, mutta McGillin voi odottaa piristävän snookerkiertuetta omaperäisellä olemuksellaan yhä kovemmalla profiililla tulevien kausien aikana.

Selbyn tappio taas tarkoitti sitä, että paljon puhuttu Cruciblen kirous pitää yhä kutinsa; kukaan ensi kertaa maailmanmestaruuden voittanut pelaaja ei ole onnistunut puolustamaan mestaruuttaan seuraavana vuonna. Ensi vuonna kirouksen voimaa pääseekin koettelemaan siis Stuart Bingham.

Pockets like buckets?

Pussien koosta MM-kisoissa ollaan kohistu snookersisäpiirissä jo vuosien ajan. Tänä keväänä keskustelu roihahteli sosiaalisessa mediassa ehkä kiivaampana kuin koskaan, kun yksi jos toinenkin ohi lyödyltä näyttänyt pallo löysi tiensä pussien perukoille.

Pelaajista ainakin Matthew Selt ja maailmanmestari Bingham myönsivät pussien anteliaisuuden, kun taas snookerpomo Barry Hearn vakuutti kiven kovaa pöytien olevan normaalien säännösten mukaiset. Kisoissa syntynyt uusi centuryennätys 86 ei ainakaan hälventänyt epäilyksiä pöytien hienosäätelyn suhteen.

Johtuivat yllättäen pussiin tippuvat pallot sitten marginaalisesti isommista pusseista tai nykypäivänä käytettävästä ohuemmasta verkatyypistä, MM-pöydistä ja snookerista yleensäkään ei saa helppoa peliä tekemälläkään. Pöydät ovat aina molemmille pelaajille samat, ja pääasia on se, että MM-kisat tarjosivat joka tapauksessa äärimmäisen kovatasoista ja viihdyttävää snookeria.

Bingham – Trump

Ennen viime viikon lauantai-iltaa MM-kisojen ympärillä vallitsi odottava tunnelma. Aikaisemmat kierrokset olivat toki sisältäneet dramaattiset hetkensä, mutta vaikutti siltä, että jäljellä olevan välierän ratkaiseva jakso saattaisi tuottaa sen klassikko-ottelun josta tämä turnaus tultaisiin muistamaan. Ja melkoinen klassikko siitä tulikin: viimeiseen jaksoon kahden erän takamatkalta lähtenyt Trump moukaroi Binghamia kaikella mahdollisella, ja onnistui lopulta nousemaan viimeisellä mahdollisella hetkellä tasoihin kahden maagisen sadan breikin ansiosta.

Vielä muutama vuosi sitten Mark Allen kyseenalaisti Binghamin hermojen pitävyyden, mutta tänä keväänä essexiläinen osoitti rautaista keskittymiskykyä kovimmassa mahdollisessa paikassa; Trumpin ainoa mahdollisuus katkaisufreimissä tuhriintui kickiin, ja Bingham vei lopulta finaalipaikan taktisesti virheettömällä pelillä. Yhdessä kaikkien aikojen kovatasoisimmista välieristä nähtiin yhteensä viisi yli sadan pisteen sarjaa ja lisäksi 23 yli 50-pisteistä breikkiä.

Bingham – Murphy

Loppuottelu muodostui lähes yhtä dramaattiseksi näytelmäksi. Kuuden centuryn lisäksi 24 yli 50 pisteen sarjaa sisältäneessä ottelussa momentum vaihtui tiheään pelaajalta toiselle, eikä kummankaan finalistin hermo näyttänyt pettävän. Lopulta ratkaisevaksi muodostui yli tunnin kestänyt 31. erä, jonka Bingham väänsi itselleen väripalloilla.

Essexiläinen ei ole ehkä snookermaailman mediaseksikkäimpiä pelaajia, mutta kukaan ei voi kieltää Binghamin ansainneen mestaruuttaan. 38-vuotiaan kaiken nähneen snookeristin voitto on osoitus siitä, mitä kova työnteko ja periksiantamattomuus voivat saada aikaan. Bingham on pelaajien keskuudessa yksi pidetyimmistä persoonista, ja hymy kasvoillaan kaikkensa antaen läpi koko turnauksen pelannut Ballrun tulee varmasti olemaan loistava snookerlähettiläs myös maailmanmestarin roolissa.

Kuva: Monique Limbos