Neil Robertson murskalukemin China Openin voittoon

snookerin Tampere-talon Luca Brecel Tampereella Tour Championship European Masters UK Championshipin Shaun Murphy English Open Kiinassa Ding Junhui Shaun Murphy Neil Robertson | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Neil Robertson voitti China Openin finaalissa Jack Lisowskin murskaavasti 11-4 ja otti jo uransa 16:nnen suuren turnausvoiton. Uransa toisella China Openin voitollaan hän nousee rankingissa neljänneksi ja saa ainakin paperilla helpomman kaavion MM-turnaukseen.

Robertson oli karsintaottelu mukaan lukien hävinnyt China Openissa vaivaiset viisi erää ennen välierää, jossa hän joutui urakoimaan toden teolla. Luca Brecel haastoi nimittäin australialaisen toden teolla, mutta lopulta Robertson vei voiton 10-7-numeroin. Lisowski puolestaan kohtasi puolivälierissä Stuart Binghamin, joka näytti jo voittavan ottelun, mutta Lisowski teki katkaisufreimissä paikan saatuaan upean tyhjennyksen ja voitti erän viimeisellä mustalla. Puolivälierien 6-5-voiton jälkeen välierissä vastaan tuli Scott Donaldson, joka oli suupala. 10-1-voitto vei 27-vuotiaan englantilaisen finaaliin.

Finaali alkoi Robertsonin hallinnalla. Ensimmäiselle tauolle mentiin 4-0-lukemissa. Lisowskilla oli paikkansa kaikissa paitsi toisessa erässä, johon Robertson teki hienon 141 pisteen sarjan, mutta hän ei saanut lähes mitään aikaan.

Mainos:

Tauon jälkeen Lisowski kavensi lukemia, mutta vieläkään hän ei kyennyt ratkaisemaan erävoittoa yhdellä sarjalla. Kavennuksen jälkeen palattiin siihen, mihin ennen taukoa jäätiin: molemmilla oli paikkoja, mutta Robertson käytti omansa paljon tehokkaammin. Australialainen pystyi tekemään pari viisikymppistä ja toisen satasenkin, Lisowskin sarjat katkesivat usein nopeasti. Lisowski voitti kuitenkin jakson viimeisen erän väreillä, kun turvataiston voittanut Robertson vihreän pussitettuaan epäonnistui vaikean ruskean pussituksessa. Ensimmäisen jakson jälkeen tilanne oli siis 8-2 Robertsonille.

Robertson voitti toisen jakson kaksi ensimmäistä erää, ja jälkimmäinen jakso vaikutti jäävän lyhyeksi. Kun tilanne oli 10-2 ja australialaisen sarjassa oli mittaa 60 pistettä, päälleveto kuitenkin epäonnistui ja Robertson löi punaisen ohi. Lisowski kiitti ja ryösti erän. Hän voitti vielä toisen peräkkäisen erän, mutta vartin tauon jälkeen Robertson sinetöi turnausvoittonsa 79 pisteen sarjalla.

Finaalipaikka oli Robertsonille jo neljäs peräkkäinen ja peräti kuudes tällä kaudella. Turnausvoittokin oli jo kauden kolmas, ja se nosti australialaisen tämän kauden rankinglistan kärkeen ohi Ronnie O’Sullivanin. Todellisella kahden vuoden listalla hän nousi neljänneksi. Robertson onkin yksi suurimmista suosikeista MM-turnaukseen.

Australialainen ei kuitenkaan ollut finaalissa parhaimmillaan. Hänen ei tarvinnut – Lisowski pelasi varsin vaisusti. Kokonaisuutena viikon parhaasta pelaajasta ei ole epäilystäkään. Vaikka tie finaaliin ei kenties ollut vaikein mahdollinen, ainoa joka kykeni edes haastamaan Robertsonin oli Brecel välierissä.

Lisowski ei esiintynyt finaalissa läheskään yhtä hyvin kuin aiemmissa otteluissaan, joista etenkin puolivälierä Binghamia vastaan nousee yli muiden. Vaikka hän lienee pettynyt otteisiinsa finaalissa, finaalipaikka on jo erinomainen saavutus. Ikuisena lupauksena pidetty 27-vuotias on tällä kaudella noussut uudelle tasolle. Kauden alkaessa paras saavutus oli yksi välieräpaikka eikä rankingkaan ollut milloinkaan noussut sijaa 30 korkeammalle, mutta tältä kaudelta löytyy kaksi finaalipaikkaa ja lisäksi yksi eteneminen välieriin. Rankingkin nousee sijalle 11.

Lisowskin pään kestävyyttä oli aiemmin epäilty, sillä hän ei usein pelannut suurissa otteluissa erityisen hyvin, mutta väläytteli vähemmän tärkeissä otteluissa. Tällä kaudella hän on kuitenkin voittanut suuria nimiä toistuvasti ja myös suurissa otteluissa, ja silloin kun tappio on tullut se on yleensä tullut taistellen. Erinomainen esimerkki on puolivälierässä Binghamia vastaan katkaisufreimin upea tyhjennys ja voitto viimeisellä mustalla. Finaalin murskatappio on kuitenkin nostanut Lisowskin henkiset taidot jälleen puheenaiheeksi. Hän nimittäin pelasi selvästi aiempaa heikommin, suorastaan romahti. MM-turnauksessa nähtäneen seuraavan kerran, miten Lisowski kestää paineet – oliko China Openin finaalin mahalasku yksittäinen epäonnistuminen vai jatkaako Lisowski siitä, mihin finaalissa jäi?

Finalistien lisäksi turnauksen onnistujiksi on ehdottomasti nostettava välieriin edenneet Luca Brecel ja Scott Donaldson. Brecel vaikuttaa päässeen pitkästä aikaa hyvään vireeseen ja murskatappiostaan huolimatta Donaldson pelasi vahvan turnauksen ja nosti rankinginsa ennätyslukemiin.

Myös puolivälieränsä hävinnyt Stuart Bingham esiintyi vahvasti, eikä häntä voi unohtaa laskuista MM-turnauksessa. Bingham on pelannut jo pitkään erittäin hyvin, ja Pekingissäkin hän pelasi kaikissa otteluissa erinomaisesti, vaikka puolivälierissä tulikin niukka tappio. Ensimmäistä kertaa urallaan puolivälieriin edennyt Sam Craigie puolestaan otti useita erinomaisia päänahkoja ja väläytteli jälleen lahjojaan. Alan McManus, Rod Lawler sekä Gerard Greene ottivat puolestaan tärkeitä voittoja taistelussa seuraavan kauden ammattilaispaikoista.

Lisäksi turnaus muistetaan ehdottomasti monista aikaisista yllätyksistä. 16 parhaan joukossa oli vain neljä top 16 -pelaajaa, mikä on harvinaista näin rahakkaissa turnauksissa. Esimerkiksi Mark Selby, Ding Junhui, John Higgins, Mark Williams ja Judd Trump kärsivät aikaiset tappiot. Jää nähtäväksi, kuinka moni heistä tippuu myös MM-turnauksessa jo alkuvaiheessa.

Kautta onkin jäljellä enää yksi turnaus: MM-turnaus. Karsinnat Crucibleen alkavat keskiviikkona, ja pääsarja avataan lauantaina 20.4. Seuraavina viikkoina snookerin seuraajilla onkin edessä todellisia herkkupaloja päivästä toiseen.

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliRobertson hurjassa iskussa – pelaa jo neljännessä rankingfinaalissa peräjälkeen!
Seuraava artikkeliHull kohtaa MM-karsinnoissa tutun kiinalaisvastuksen – ”Kova matsi luvassa”