O-P Virho komealla finaalinousulla snookerin Suomenmestariksi

Suomi-Snooker | FinnSnooker.com
Suomi-Snooker | FinnSnooker.com

Suomenmestaruusmitalien perinteiset ratkaisupelit järjestettiin lauantaina Helsingin Kulttuuritalolla. Snookerissa ne käytiin turkulaispelaajien kesken. Aamulla ensimmäisessä ottelussa WSC:n Olli-Pekka Virho kohtasi lievänä suosikkina peliin lähteneen Johannes Kauhasen. Virho oli kuitenkin alussa virkeämpi paukutellen pikaisesti kolme erää nimiinsä. Kauhanen heräsi kuitenkin veitsi kurkulla kovaan taisteluun, kun Virholla oli lieviä vaikeuksia ylittää voittolinja. Kaksi erää menikin Kauhaselle, joista toinen neljänkymmenen breikin siivittämänä. Kuudennessa erässä Virho sai jälleen otteen tahtipuikosta ja puski selkeällä erävoitolla finaaliin.

Toisessa semifinaalissa Kimmo Lång näytti pakenevan selvään voittoon Tero Suvannosta johdettuaan 2-0 rakennettuaan toiseen erään 55 pisteen breikin. Suvanto ei häkeltynyt vaan reipashenkisellä tyylillään pussitteli seuraavat kaksi erää nimiinsä. Ne jäivät kuitenkin samalla viimeiseksi, eikä Kulttuuritalon ensikertalainen mahtanut mitään kymmenkertaiselle ”Kultsan” kävijälle, jonka kokemus vei vuoden 2012 mestarin neljänteen peräkkäiseen loppuotteluun.

Lång marssi finaalissa jo 3-0 johtoon voittaen kolmannen erän jo yli sadalla pisteellä. Neljännessä erässä Virho pääsi viimein mukaan peliin. Viimeisillä väreillä Virholle olisi riittänyt ruskea, mutta Lång onnistui tekemään sen ja sinisen. Pinkillä hänelle avautui vielä avopaikka pöydän tyhjennykseen ja kolmanteen henkilökohtaiseen mestaruuteen. Hän onnistui kuitenkin vain tarjoilemaan oljenkorren vastustajalleen pussittamalla oman ja jättämällä pinkin D-alueen yläosaan. Pinkki katosi pian keskipussiin, mistä Virho aloitti nousun, joka ylsi pian aina tasatilanteeseen 3-3 saakka.

Mainos:

Katkaisuerässä, joka oli monella tapaa neljännen toisinto, Lång sai ensimmäisen mahdollisuuden. Hän onnistui tehtailemaan vain kahdeksan pisteen sarjan. Virho puolestaan hankkiutui ensimmäisestä omasta mahdollisuudestaan puolestaan 36 breikillä johtoon, mikä osoittautui lopulta ratkaisevaksi. Breikin jälkeen seiftipelissä Lång piteli koko ajan ylintä kättä ja sai aikaan avauspunaisia. Riskejä välttelevän valkoisenhoitojen vuoksi ja isojen värien ollessa kiinni hän joutui kuitenkin tyytymään seifteihin. Viimein Virhon seiftivirheestä Lång sai kunnon mahdollisuuden. Yllättävä keltaisen pussitusvirhe päätti breikin yhdeksään pisteeseen, ja seiftitaisto jatkui. Pitkän päivän päätteeksi seniori haparoi pari kertaa kohtalokkaasti. Nuori Virho sai pelin toisen paikkansa viimeisellä punaisella ja hankkiutui ruskealle 22 pisteen johtoon. Lång pusersi vielä tahdonvoimalla ruskean ja sinisen pussiin. Pinkki köllötteli vallissa ja Lång kaivoi restin seifti mielessään. Vallin läheisyys tuotti ikävän tuplaosuman kimmottaen valkoisen kulmaan, ja snookerjumalat lähettivät samalla pinkin keskipussin eteen. Pisteet eivät enää riittäneet Långille, ja Virho pääsi kumartamaan muodollisella pussituksella itselleen ensimmäisen yleisen sarjan mestaruutensa, reilusti yli tuhat euroa palkintorahaa ja osallistumisoikeuden MM-kisoihin.

Lång on aiemmin valitelllut iän tuovan mukanaan keskittymisvaikeuksia kovissa pitkissä peleissä. Epäilemättä ottelun lopussa veteraanin tankki oli tyhjempi kuin haastajan. Syy lienee osittain Långin kuluttavassa pelitavassa. Lång on keskittynyt käymään vain SM-kisoja mutta pitää viikottain pelivirettä yllä harjoittelemalla matsipeliä, mikä näyttää menestyksen valossa oikealta ratkaisulta tässä vaiheessa uraa. SM-kisoissa hänen menestyksensä on ollut viime vuosina parempaa kuin koskaan.

Virho noudatti pelillisesti melko samanlaista taktiikkaa kuin Lång, mikä kuuluu Virhon tällä kaudella löytämään peli-identiteettiin. Turha pään pyörittely on jäänyt pois, esiintyminen pöydällä ja sen ympärillä on esimerkillistä ja pelikirja on tiukentunut huomattavasti. Tuloksia on alkanut tulla sen mukaisesti. Voi olla, että valtakunnan ulkopuolella menestykseen tarvitaan tätä aggressiivisempaa hyökkäyspeliä ja pistetehtailun pitää olla kunnossa. Virho taitaa kyllä senkin tyyppisen pelin tarvittaessa, joten on hauska päästä näkemään Turun nuoren hurjan kansainvälisiä pelejä SM-kullan tuoman itseluottamusruiskeen siivittämänä.

Kuvia, raportteja ja tunnelmia muistakin lajeista SM-finaalitapahtuman sivuilla.


Edellinen artikkeliAustralian Openin kaavio julki
Seuraava artikkeliQualifying Schoolin toinen osakilpailu täynnä yllätyksiä