Ennätysmies O’Sullivan juhli riehakkaasti seitsemättä UK-voittoaan

O'Sullivan UK Championship

Ronnie O’Sullivan voitti sunnuntai-iltana historiallisesti uransa seitsemännen UK Championship -mestaruuden Yorkin Barbican Centerissä. Loppuottelussa viisinkertainen maailmanmestari voitti Mark Allenin lukemin 10-6. Voiton myötä O’Sullivan on niin UK-voittojen kuin Triple Crown -turnausten mestaruuksienkin osalta lajin historian menestynein pelaaja. 

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, ja ensimmäisen neljän erän jälkeen oltiinkin tasalukemissa O’Sullivanin tehtyä yhden centuryn ja 85-pisteisen sarjan, Allenin pystyessä parhaimmillaan 74 pisteen sarjaan. Minitauon jälkeen etenkin pitkien pallojen osalta hirmuleikkuussa ollut O’Sullivan repäisi kuitenkin avausjakson päätökseen mennessä lopulta ratkaisevaksi osoittautuneen neljän erän välimatkan pohjois-irlantilaiseen vastukseensa.

Iltajaksossa O’Sullivan ei aivan samanlaiseen armottomuuteen pystynyt, ja Allen teki parhaansa kiriäkseen lukemia ennen kuin olisi liian myöhäistä. 105 pisteen sarja toi Allenin lukemiin 7-4, mutta sitä lähemmäs 32-vuotias hallitseva Masters-voittaja ei kuitenkaan sunnuntaina päässyt.

9-4-lukemista Allen viritteli vielä toisen pikkukirin, joka toi mieleen muistoja vuodelta 2015, jolloin Judd Trump nousi samaisesta takaa-ajoasemasta aina katkaisuerään saakka O’Sullivanin kustannuksella. Tällä kertaa samanlaista draamaa ei kuitenkaan nähty, vaan O’Sullivan päätti ottelun lopulta varmasti 78 pisteen sarjaan.

”En voi uskoa, miten onnelliseksi tunnen itseni!”

Voitto nostaa O’Sullivanin niin UK-voittojen kuin Triple Crown -mestaruuksienkin määrässä mitattuna snookerhistorian menestyneimmäksi pelaajaksi, ja ottelun päätöstä seurasivatkin yleensä suuret voitot rauhallisesti ottavalle Rocketille suorastaan poikkeuksellisen villit juhlat.

O’Sullivan tuuletti voittoaan riehakkaasti ja pitkällisesti, kaatoi päähänsä pulollisen vettä ja hyppäsi jopa areenan laidan yli juhlimaan voittoaan yleisön seassa ystäviensä kanssa.

”En tiennyt mitä tein ottelun loputtua, olin vain niin helpottunut voitettuani. Hendryn Triple Crown -voittojen määrän ohittaminen on valtava etappi minulle, olen varmaankin kuollut ennen kuin joku rikkoo tämän ennätyksen”, O’Sullivan kertoi Eurosportin haastattelussa ottelun jälkeen. ”Vuosien 2012 ja 2013 maailmanmestaruudet olivat erityisiä, mutta tällä kertaa nautin jokaisesta tunteesta. En voi uskoa, miten onnelliseksi tunnen itseni!”

Allenille turnaus päättyi pettymykseen, mutta siitä huolimatta vuosi 2018 on ollut pohjois-irlantilaiselle uran paras. UK-finaalipaikan lisäksi matkan varrelle mahtuivat ensimmäinen Triple Crown -voitto alkuvuoden Mastersista ja International Championshipin mestaruus.

Myös O’Sullivan jakoi avokätisesti kunnioitusta vastustajansa suuntaan. ”Olen tehnyt paljon näytösotteluita Markin kanssa, ja olen tutustunut häneen. Hän on kaunis ihminen ja todellinen mestari.”

O’Sullivanin syksy on ollut tulostasoltaan suorastaan käsittämättömän vahva. Essexiläinen on pelannut viidessä turnauksessa, voittanut niistä kolme, ja hävinnyt kerran loppuottelussa ja kerran välierissä. Vain viidessä turnauksessa mies on voittanut yli puoli miljoonaa puntaa palkintorahaa.

25 vuotta sitten silloin 17-vuotias O’Sullivan juhli ensimmäistä isoa turnausvoittoaan saman turnauksen päätteeksi, ja nyt 43-vuotias maestro alkaa olla jo kiistatta snookerhistorian suurin pelaaja. Steve Feeneyn SightRight-teknologia näyttää tehneen O’Sullivanille saman, minkä se teki Mark Williamsille viime vuonna: lyöntitekniikan muuttamista ehkä tärkeämmin, se on herättänyt uudelleen ja entistä vahvemmin O’Sullivanin rakkauden lajia kohtaan.

Ammattilaiskiertueen syyskausi ei kuitenkaan vieläkään ole ohi, sillä heti tänä maanantaina pyörähtää käyntiin Home Nations -sarjan kolmas osakilpailu Scottish Open. Tätäkin turnausta pääset seuraamaan Eurosportin kanavilta, sekä ilmaiseksi Unibet-TV:n välityksellä.


Pelaajat:
Turnaukset:
Ottelut:
Edellinen artikkeliScottish Open – tässä snooker live stream turnaukseen
Seuraava artikkeliRobin Hull avasi Skotlannissa voitolla – seuraavana vastassa Bingham tai Pengfei