O’Sullivan Tour Championship -mestaruuteen – nousi rankingkärkeen!

Ronnie O'Sullivan | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Ronnie O’Sullivan otti sunnuntai-iltana yhä tiukemman otteen snookermaailman hallitsijan valtikasta voittamalla Tour Championship -turnauksen loppuottelussa Neil Robertsonin tasaisen väännön jälkeen lukemin 13-11. Voitto ja siitä tienatut 150 000 puntaa palkintorahaa nostavat O’Sullivanin ensimmäistä kertaa lähes yhdeksään vuoteen snookerin maailmanrankingin kärkipaikalle, ja samalla The Rocket nousi rankingturnausvoittojen määrässä Stephen Hendryn rinnalle 36 turnausvoittoon. 

O’Sullivanin ottelun alussa hankkima 5-2-johto oli toisen jakson loppuun mennessä sulanut tasalukemiksi 8-8, ja englantilaisen nurkkauksessa oli nihkeän iltapäivän jäkeen syytä huoleen, etenkin kun otti huomioon The Rocketin viime vuosien saldon yli kahdessa jaksossa pelatuissa otteluissa: vuodesta 2015 eteenpäin O’Sullivan oli voittanut vain kaksi seitsemästä pelaamastaan kolmen jakson ottelusta.

Iltajakson laadultaan paras snooker nähtiin heti sen alkumetreillä: avauserän O’Sullivan vei upean soljuvalla 129 pisteen sarjalla, ja toinen kääntyi Robertsonille keltaisella käydyn huipputasokkaan strategisen väännön päätteeksi. Myös kaksi seuraavaa erää jaettiin molempien pelaajien sortuessa yllättäviin virheisiin, ja viimeiselle tauolle mentiin lukemissa 10-10.

Mainos:

Tauon jälkeen O’Sullivan ei löytänyt vieläkään parasta virettään, mutta taisteli kaksi seuraavaa erää väkisin itselleen. Robertson kavensi vielä lukemia 56-pisteisen sarjan avulla, mutta 24. erän alkupuolella missattu pilkkumusta osoittautui kohtalokkaaksi.

O’Sullivanin ratkaiseva lyöntivuoro kuvasi koko sunnuntaita osuvasti. Kiven kuljettelu oli viisinkertaiselle maailmanmestarille harvinaisen hankalaa, eikä sarja edennyt tutun sulavasti. O’Sullivan piti kuitenkin hermonsa ja paikoitellen pintaan pulputelleen turhautumisensa kurissa, luotti pussituskykyynsä ja selvitti vaikeammatkin pallot matkallaan 89 pisteen sarjaan ja arvokkaaseen turnausvoittoon.

O’Sullivanin dominointi hämmentää 

Näin Mark Selbyn kolossaalisen pitkäksi venynyt stintti maailmanlistan kärjessä on viimeinkin ohi, ja ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010 maailmanrankingin kärjessä komeilee O’Sullivanin nimi. Kun ottaa huomioon sen, kuinka säästeliäästi O’Sullivan on edelliset kaksi kautta kilpaillut, voi rankingkärkeen nousua pitää yhtenä 43-vuotiaan uran käsittämättömimmistä saavutuksista. O’Sullivan on myös vanhin rankingin ykkösnimi sitten Ray Reardonin vuonna 1983.

O’Sullivanin kausi tarjoilee tilastojen osalta ihmeteltävää kantilta kuin kantilta. Englantilainen on voittanut 43 pelaamastaan ottelusta 38, ja kymmenestä pelatusta turnauksesta voitonjuhliin on päättynyt viisi, minkä lisäksi saldoa komistaa kaksi finaalipaikkaa ja yksi välierä.

Myös O’Sullivanin uran loppupuolen ennätysjahdin mittatikku, 90-luvun kuningas Stephen Hendry, on ajettu jälleen yhdessä tilastossa kiinni. Nyt vanhoista kilpakumppaneista molemmilla on 36 rankingturnausvoittoa, ja on vain ajan kysymys, milloin O’Sullivan nousee yksin tämänkin tilaston kärkeen.

”Jotkin ennätyksen merkitsevät paljon, ja rankingvoittojen määrä on yksi niistä. Siinä mitataan uran pitkäikäisyyttä ja tasaisuutta, mikä on todellinen testi pelaajalle kuin pelaajalle”, O’Sullivan totesi World Snookerille. ”Maailmanlistan kärkipaikka on oikeastaan täysin hullua, koska olen pelannut vain puolet niistä turnauksista, mitä kaikki muut ovat pelanneet. En tiedä miten se on tapahtunut.”

Vaikka Robertsonille finaalitappio olikin katkera pettymys, on aussitähti palannut toden teolla huipputasolleen muutaman heikomman vuoden jälkeen: finaalipaikka oli 37-vuotiaalle kolmas perättäinen, ja toisin kuin Players Championshipissa, tällä kertaa Robertson antoi O’Sullivanille kivenkovan vastuksen. Joka tapauksessa, snooker oli australialaiselle tällä viikolla toissijainen asia, sillä vasuri toivotti vasta muutama päivä sitten maailmaan toisen lapsensa.

O’Sullivanin marssi historiankirjoihin siis jatkui tälläkin viikolla, ja Hendryn reviiri kutistuu entisestään. Yksi iso nurkkaus on yhä vahvasti skotin hallussa, sillä maailmanmestaruuksien määrässä Hendry on seitsemällä tittelillään yhä viisinkertaisen voittajan O’Sullivanin edellä. O’Sullivanin seuraava turnaus pelataankin jo Cruciblessa, jossa muuten mielen määrin snookermaailmaa hallinnut englantilainen on edennyt puolivälieriä pidemmälle viimeksi vuonna 2014.

Ennen MM-turnausta pelataan vielä valtavat rahapalkinnot tarjoava Kiinan pääturnaus China Open, joka alkaa ensi viikolla harvinaisen snookerittoman viikon jälkeen.

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliNeil Robertson nousi tasoihin Ronnie O’Sullivania vastaan – iltaan jäi kutkuttavat asetelmat
Seuraava artikkeliSuorat MM-paikat ratkeavat Pekingissä – China Open -aikataulu ja otteluohjelma