Raportti: Virtanen vankin Mestaruussarjan rg-6:ssa

Turun WSC:tä edustava Jyri Virtanen lunasti jälleen yhden yleisen sarjan rankingosakilpailun voiton lauantaina Turun Aura Biljardissa. Nuoret ja kokeneet haastajat saivat yksi kerrallaan nöyrtyä tiukan turva- ja tarkan pussituspelin edessä. Peli ei ole kenties niin positiivista kuin ammattilaistasolla nähtävä, mutta Suomi-snookerin olosuhteisiin Virtasen peli on kehittynyt vuosikymmenten saatossa hämmästyttävän tehokkaaksi. Erityisesti Kim Laaksonen ja Olli-Pekka Virho häikäisivät taitopelillisesti, ja nyt oli jälkimmäisen vuoro nakutella kisasatanen, 102 puolivälierän viimeisessä erässä Antti Tolvasta vastaan.

Kisojen yleinen taso vaikutti varsin korkealta, kun kaikki kisapelit etenivät reippaalla tahdilla, vaikka alkukierroksista lähtien käytiin kovia taistoja. Rg-4 Jani Kananen kärsi tappion Markku Hämäläiselle 4-0. Hämäläinen johti myös Kim Laaksosta erin 2-0 ja kaikkia sen jälkeisiäkin eriä alussa selvästi. Luonteeltaan tunnetusti täysin periksiantamaton Kim Laaksonen onnistui kuitenkin kääntämään yksi kerrallaan erät itselleen. 4-2 päättynyt ottelu oli korkeatasoinen. Laaksosen kisapeliominaisuuksista kertoo se, että Hämäläinen on yksi parhaita keskittyjiä, kovaksikeitetyimpiä ja voitontahtoisimpia pelaajia Suomi-snookerissa. ”Hämppy” teki pari viidenkymmenen pisteen lyöntisarjaa ja kauden alussa hätyytteli satasta 97 pisteen lyöntisarjallaan, joten kenties saamme nähdä keväällä taas kerran nelinkertaisen hopeamitalistin nälkäisenä kultajahdissa.

Kisakaavio ja lopputulokset ovat nähtävillä tulosseurantasivuilla. Kisoista lähetettiin yhdeltä pöydältä elävää kuvaa, ja Aura Biljardin oivalliset kisajärjestäjät kertoilivat uuden modeemin hankkimisen myötä striimin alkaneen toimia hyvin. Se on hieno uutinen jatkoa ajatellen; käydäänhän salilla vielä kahdet SM-kilpailut kevään aikana. Striimilinkit tulevat kisaennakkojen yhteyteen.

Mainos:

Konkari torjui haastajat

Voittaja ei saanut astella helpointa tietä voittoon. Ensimmäisellä kierroksella kovasti kehittynyt Iiro Sirkiä kaatui 4-0. Puolivälierässä Virtanen oli jyrätä Pessi Lyyran johtaen 2-0 ja kolmatta erää 50 pistettä neljän punaisen ollessa jäljellä. Lyyran 55 pisteen tyhjennys, tasoitus ja tukeva pistejohto viidennessä erässä olivat tippiongelmien lisäksi kääntää hetkeksi tilanteen tukalaksi Virtaselle. Virtasen piina päättyi kuitenkin nopeasti onnistuneeseen pöydän tyhjennykseen. Viimeisessä, 4-2 voittoon johtaneessa erässä Virtanen antoi ensimmäisen pussitusmahdollisuuden vasta sen kunniaksi, kun pisteet eivät enää vastustajalle riittäneet.

Välierissä Virtanen sai vastaansa juuri satasen tehneen, itseluottamusta uhkuneen Olli-Pekka Virhon. Virtanen kuitenkin onnistui turhauttamaan turva- ja matsipelillään nuoren harjoitusvastustajansa. Virhon peli näyttää harpanneen suuren askeleen eteenpäin ja henkinen miehistyminen on silmin nähtävää. Odotukset ovat tietysti kovat joka peliin, mikä johtaa helposti turhautumiseen Virtasen kaltaista pelaajaa vastaan. Ensimmäinen rg-voitto jäi vielä odottamaan itseään, muttei välttämättä pitkäksi aikaa. Ripaus kärsivällisyyttä peliin, niin hyvä paketti on kasassa, millä lähteä Maltan EM-kisoihin taistelemaan muita junnuja vastaan ensi kuussa. Jos pää pysyy kylmänä ja voitontahto korkealla, niin mitä tahansa on lupa odottaa.

Finaalissa Virtanen pehmitti siihen saakka pari seitsemänkymmenen pisteen ylittänyttä lyöntisarjaa rakennelleen ja edelleen ensimmäistä snookerkisavoittoa hakevan Laaksosen. Nuori hurja pussittelija ehti johtaa peliä 2-1. ”Jyrsä” roikkui pelissä mukana ja turvapelikokemuksellaan onnistui kääntämään loppupallojen pyöritykset itselleen hyvällä prosentilla. Laaksosen pitkien pallojen pussituskyky on maailmanluokkaa. Antti Mannilan mukaan häntä vastaan pelaaminen tuntui hetkittäin samalta kuin Robin Hullia vastaan pelaaminen — ilmeisesti Robinin sparraaminen on päässyt vaikuttamaan Laaksoseen varsin positiivisesti. Taktisella puolella kehitystä tulee koko ajan lisää, joten tulevaisuudessa vastustajat joutuvat kohtaamaan edelleen kovaa vauhtia kehittyvän pelaajan.

Taitoakin Virtasella tietysti on, mutta jos jotain Virtanen snookerissa osaa, niin voittaa. Virtasella on neljän yleisen sarjan Suomenmestaruuden lisäksi useita kymmeniä osakilpailuvoittoja, ja tämänkertaisella hän nousee samalla Mannilan ohi rg-1:ksi muutaman sadan pisteen erolla. Mannila oli tiukoilla ensimmäisessä pelissään Mika Hummelinia vastaan, mutta onnistui lunastamaan tukun tärkeitä rg-pisteitä. Jos piste-erot pysyvät pieninä, SM-loppukilpailuissa ratkaistaan mitalien lisäksi rankingkärjen järjestys. Snookerkevät jatkuu kiivaana, ja seuraava raportti on luvassa vaihteeksi Oulusta parin viikon päästä pelattavasta tasoituskilpailuista Karhu Openista, missä voittajaa odottaa Suomen suurin, reilun tuhannen euron palkintopotti.


Edellinen artikkeliJohn Higgins Welsh Openin finaaliin!
Seuraava artikkeliJohn Higginsille ennätyksellinen Welsh Openin voitto