Reanne Evans voitti Britannian naisten mestaruuden jo kymmenennen kerran

Reanne Evans | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Englantilainen Reanne Evans kantaa maailman parhaan naissnookerpelaajan titteliä. Hän kasvatti palkintosaldoaan syyskuun alussa voittamalla myös Britannian naisten mestaruuden kymmenennen kerran urallaan. Mestaruuskilpailut järjestettiin Leedsissä sijaitsevassa Northern Snooker Centerissä. Vastustajakseen loppuottelussa Evans sai Rebecca Kennan. Evans voitti peliviikonlopun aikana kolme pelaamistaan neljästä ottelusta. Britannian naisten snookerturnaus on yksi alan arvostetuimmista tapahtumista, joka järjestettiin jo 33. kerran. Kukaan muu pelaaja ei ole aikaisemmin onnistunut saamaan turnauksesta kymmentä voittoa, joten Evans teki myös historiaa sen osalta.  

Semifinaalissa Evans kohtasi walesilaisen kaimansa Laura Evansin. Laura Evans johti aluksi ottelua, mutta Reanne Evans onnistui taittamaan pelin puolelleen ja lopulta voitti tiensä finaaliin. Kyseessä oli erittäin kovatasoinen sarja tänä vuonna, kun finaalissa nähty Rebecca Kenna kohtasi semifinaalissa yhden kovista nimistä Emma Parkerin. Hänen onnistui kuitenkin päihittää Parker lukemin 4-3. Kennan kokonaispisteet finaaliin tullessa olivatkin paljon korkeammat kuin Evansin. Evans kuitenkin tunnetaan upeista lyöntisarjoistaan ja hitaan alun jälkeen hän onnistui tässäkin ottelussa saamaan voiton niiden avulla.  

Ottelu näkyi maailmalla myös erilaisissa vedonlyöntitilastoissa. Snookerin suosio vedonlyönnissä on säilyttänyt hyvin paikkansa hitaasta korona-ajasta huolimatta. Britannian naisten turnausta pidetään myös yhtenä lajin arvokkaimmista kilpailuista, joten se huomioidaan useilla eri vedonlyöntisivustoilla. Kertoimet olivat varsin kohdillaan ja snooker onkin usein ollut erityisesti live-vetojen suosiossa. Tilastot kertovat, että monet seisoivat Evansin takana voittajaa valitessaan. Eikä mikään ihme, sillä tämä maailmantilaston ykkösnainen on onnistunut upeasti säilyttämään johtopaikkansa snookerissa.  

Evans jatkaa pelaamista maailmanlaajuisessa ammattilaisturnauksessa, johon hän sekä Hong Kongista kotoisin oleva naispelaaja Ng On-yee palkittiin kahden vuoden turnauskorteilla. Pandemian takia On-yee on jumissa Hong Kongissa matkustusrajoitusten tuodessa ongelmia liikkumiseen, mutta hän jatkaa pelaamista heti, kun se on mahdollista. Evans nähdään World Snooker-kiertueella seuraavan kerran syyskuun lopussa järjestettävissä Scottish Open -karsinnoissa.  

Kun yksityiselämä sekoittuu peliuraan 

Evans pääsi otsikoihin ympäri maailmaa elokuun puolivälissä ja tuli tunnetuksi myös laajemmalle, snookerista tietämättömälle, yleisölle. Kyseessä oli hänen ja hänen ex-kumppaninsa Mark Allenin välinen ottelu, joka pelattiin British Open-turnauksessa. Ex-pariskunnalla on yhteinen 14-vuotias tytär, jonka elatusmaksuista on käyty todella tiukkaa kiistelyä viime vuosina. Asian käsittelyä ei varmasti helpota se, että Evans ja Allen joutuvat jatkuvasti kohtaamaan toisensa snooker piireissä sekä otteluissa.  

Kun entiset avopuolisot kohtasivat toisensa ottelussa, oli jäätävä tunnelma heidän välillään silmin nähtävissä. He eivät edes tervehtineet toisiaan ennen ottelun alkamista, vaan keskittyivät molemmat tiukasti omaan pelaamiseensa. Ottelu eteni erittäin jännittävästi Evansin ollessa voiton puolella pitkään, mutta lopuksi Allen onnistui voittamaan luvuin 3–2.  

Keväällä järjestetyissä MM-kilpailuissa nähtiin ikävä välikohtaus, kun Allen ei pystynyt keskittymään tv-haastatteluunsa Evansin ollessa läsnä samassa huoneessa. Hän koki tilanteen loppuen lopuksi niin häiritseväksi, että vaati tv-yhtiötä poistamaan Evansin kokonaan huoneesta. Evans kuitenkin poistui aiheuttamatta sen enempää harmia ja palasi myöhemmin takaisin haastattelun olleessa päättynyt. Kumpikin on haastatteluissa todennut, että he eivät todellakaan nauti toistensa kohtaamisesta turnauksissa. He kuitenkin pyrkivät aina toimimaan ammattimaisesti ja välttämään henkilökohtaisista asioista johtuvia konflikteja kesken otteluiden.  

Evans on saanut upean tilaisuuden lähteä näyttämään taitojaan ammattilaiskiertueella. Hän on myös aikaisemmin onnistunut varsin hyvin otteluissa miespelaajia vastaan, joten tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle hän pääsee lajin kärkinimien joukossa. Kauden 2021–2022 ammattilaiskiertueesta on pelattu vasta kolme turnausta, joten edessä on monia otteluita tulevan talven ja kevään aikana. Kiertue huipentuu World Seniors Championshipiin, joka pelataan toukokuun alussa 2022.  


Pelaajat:
Edellinen artikkeliXiao Guodong iski uransa ensimmäisen maksimibreikin – katso video!
Seuraava artikkeliNorthern Ireland Open 2021: Näin katsot ottelut TV:stä