Video: Cao kiduttavan lähellä turnausvoittoa – Robertson Scottish Openin mestaruuteen

Cao - Robertson

Snookervuosi 2017 huipentui Glasgow’n sunnuntai-illassa huikeaan muistutukseen tämän lajin ihanuudesta ja kamaluudesta. Neil Robertson otti kauden ensimmäisen rankingturnausvoittonsa käsittämättömien vaiheiden jälkeen voittamalla Scottish Openin loppuottelussa Kiinan Cao Yupengin 9-8. Lukemin 8-4 ottelua johtanut Cao oli toiseksi viimeisessä erässä kirjaimellisesti millien päässä otteluvoitosta, mutta pussin suulle jäänyt viimeinen musta jää kummittelemaan kiinalaisen yöuniin pitkäksi aikaa. 

Uransa ensimmäistä rankingturnausfinaalia pelannut Cao ei ottelun avausjaksossa hermoillut, vaikka Robertson osoittikin tahtotilaansa tuulettamalla raivoisasti jo toisen erän 1-1 -tasoitustaan. Kiinalainen maailmanrankingin 67. teki avausjakson kahdeksaan erään seitsemän yli 50 pisteen sarjaa, ja johti ottelua tauolla 5-3.

Kun toinenkin jakso eteni Caon komennossa lukemiin 8-4 saakka, pääsi 27-vuotias snookeristi viimeiselle minitauolle kutkuttavasti vain yhden erän päässä uransa ensimmäisestä rankingturnausvoitosta. Tästä illan snookerdraama kuitenkin vasta alkoi. Robertson avasi kirinsä 85 pisteen sarjalla, ja hetki hetkeltä silminnähden hermostuneempi Cao joutui seuraamaan johtoasemansa kutistumista.

Ottelun kuudestoista erä tarjosikin sitten todellisen muistutuksen siitä, miten julmaa snooker voi pahimmillaan olla. Cao oli jo pinkillä kahdesti käytännössä pallon päässä otteluvoitosta, mutta hutiloi kaksi selkeää pussituspaikkaa ohi. Robertsonin epäonnistuttua turvalyönnissään pussitti kiinalainen viimein toiseksi viimeisen pallon ja jätti hienon päällevedon myötä itsensä joten kuten haastavahkolle mustalle. Tässä vaiheessa snookerjumalat kuitenkin päättivät, ettei tämä ole Caon päivä; lähtiessään hyvältä näyttänyt musta röpötti pussin suulle, josta helpottunut Robertson sen siirsi pussiin.

Liikuttunut Robertson: ”Cao olisi ansainnut voittaa.” 

Caolla oli oma mahdollisuutensa katkaisuerässäkin, mutta Robertson ratkaisi ottelun parilla kylmäverisellä breikillä, ja pääsi juhlimaan ensimmäistä rankingturnasvoittoaan puoleentoista vuoteen. 70 000 punnan palkintopotti nostaa aussin maailmanrankingissa sijalle 15, hyviin asetelmiin suoraa paikkaa kevään MM-kisoihin ajatellen. Robertson on nyt voittanut urallaan 13 rankingturnausta, yhtä monta kuin Mark Selby ja Ding Junhui. 

Ottelun jälkeisessä haastattelussaan Robertson myönsi rehdisti olleensa suurimman osan ottelusta heikompi pelaaja. ”Cao oli kirjaimellisesti millimetrien päässä voitosta, rehellisesti sanottuna minusta tuntuu kamalalta, 8-4 -lukemiin saakka hän pelasi paremmin kuin kukaan ikinä minua vastaan finaalissa. Cao olisi ansainnut voittaa”, Robertson totesi. Caolle turnauksesta lohdutukseksi jää 35 000 puntaa palkintorahaa, sekä 22 000 punnan bonuspalkinto aiemmin syntyneestä upeasta maksimibreikistä.

Pitkään jatkuneen heikon jakson jälkeen voitto maistui Robertsonille, joka herkistyi puhuessaan masennuksesta viime vuosina kärsineestä vaimostaan. ”Tämä on satukirjaloppu vuodelle, se että hän voi paremmin on paras joululahja minulle, olen ylpeä hänestä ja kiitollinen että pystyin voittamaan tänään.”

Vaikka snookersyksy turnausten osalta varsinasesti onkin paketissa, karsitaan vielä ensi viikon aikana alkuvuoden German Mastersiin. Joka tapauksessa, Glasgow’n sunnuntai-iltaa sopivampaa lopetusta huikealle snookervuodelle ei olisi kukaan voinut kirjoittaa!

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliRobertson ja Cao taistelevat Scottish Open -mestaruudesta
Seuraava artikkeliRobin Hull vs. Michael White livenä UnibetTV:n kautta