Ronnie O’Sullivan: ”Rakastan snookeria edelleen”

maksimibreikit Scottish Open UK Championship International Championship Mark Williams Welsh Open Northern Ireland Open European Masters Snooker Jimmy White English Open Neil Robertson Ronnie O'Sullivanin masters snooker live stream Ronnie O'Sullivan Champion of Champions
Kuva: Monique Limbos

Snookerkauden kohokohta, MM-turnaus Cruciblen legendaarisella areenalla, alkaa lauantaina. Puolustava mestari Ronnie O’Sullivan lähtee turnaukseen tavoittelemaan historiallista kahdeksatta mestaruutta. FinnSnooker pääsi yhdessä muutaman muun median kanssa haastattelemaan O’Sullivania turnauksen alla. The Rocket -lempinimellä tunnettu yleisön suosikki on jälleen yksi mestariehdokkaista.

Crucible sytyttää yhä edelleen

Raskas, peräti 17-päiväinen MM-turnaus on vertaansa vailla, ja mitä pidempään turnauksessa on mukana, sitä vaikeampaa siitä tulee. O’Sullivanin mielestä vaikeimmat ottelut ovat kuitenkin kaksi ensimmäistä.

”MM-turnauksen ensimmäinen ottelu on aina vaikein, kuka tahansa voi hävitä ensimmäisellä kierroksella. Toinen ottelu on yhtä vaikea”, O’Sullivan arvioi. Puolivälieristä lähtien turnaus muuttuu: miehet erotellaan pojista. Haastattelu tehtiin ennen kaavion laatimista, ja arpa heitti O’Sullivanille vastaan Pang Junxun. Otteluparin voittaja kohtaa toisella kierroksella Ding Junhuin tai Hossein Vafaein, joten arpaonni olisi voinut olla parempikin.

Mainos:

Vaikka O’Sullivan on pelannut Cruciblessa jo 30 kertaa, turnaus jaksaa edelleen sytyttää. ”Se tuntuu tietenkin erilaiselta kuin ensimmäisellä tai toisella kerralla. Silloin voi olla liiankin innostunut. Enää en ole yhtä innostunut, mutta olen valmiimpi. Olen edelleen innostunut, mutta pidän jalat paremmin maassa”, O’Sullivan kertoi.

Suuret yleisöt ja kova taso innostavat 47-vuotiasta englantilaista. Ei lienekään sattumaa, että kahdessa hänen tällä kaudella voittamassaan turnauksessa – Hong Kong Mastersissa sekä Champion of Championsissa – pelaajamäärä oli rajattu ja yleisöä paljon.

”Jos pidän turnauksesta, yritän yleensä vähän kovemmin. Toiset turnaukset eivät välttämättä innosta yhtä paljon, ja silloin on vähän vaikeampi pelata hyvin. En halua selitellä, mutta voittamisen selitys ei aina ole vain pelaaminen, vaan joskus myös ympäristöllä on merkitystä. Mitä enemmän yleisöä ja mitä suurempi turnaus, sitä todennäköisempää on, että parhaat pelaavat parastaan”, O’Sullivan pohti.

Kahdeksas mestaruus olisi historiallinen

Tänä vuonna O’Sullivanilla on ensimmäinen mahdollisuus saavuttaa kahdeksas maailmanmestaruus, mikä veisi hänet Stephen Hendryn ohi eniten mestaruuksia Crucible-aikakaudella voittaneeksi pelaajaksi. O’Sullivan myöntää, että hän haluaisi voittaa lisää, mutta juuri kahdeksas mestaruus ei olisi miehen omien sanojen mukaan tärkeä merkkipaalu.

”Kaikki puhuvat kahdeksannesta, mutta jos voitan kahdeksannen mestaruuden, haluan yhdeksännen. Jos voitan yhdeksännen, haluan kymmenennen. En halua asettaa itselleni numerotavoitetta”, mestari kommentoi.

Vaatimattomana miehenä O’Sullivan ei ota kantaa siihen, onko hän jo kaikkien aikojen paras snookeristi, vaan nostaa etenkin Hendryn esille. Huomionosoitukset kuitenkin lämmittävät mieltä: ”On hienoa olla mukana näissä keskusteluissa. Jos pelaaja on mukana keskusteluissa kaikkien aikojen parhaasta, silloin on varmasti mennyt ihan hyvin.”

Kausi sujunut kohtalaisesti

O’Sullivan voitti syksyllä kaksi kutsuturnausta, Hong Kong Mastersin sekä Champion of Championsin. Rankingturnauksissa ei ole sujunut yhtä hyvin, vaan parhaat tulokset ovat kaksi puolivälieräpaikkaa. Maailmanlistan ykkönen onkin yhden vuoden rankingissa vasta sijalla 23 ennen MM-turnausta.

Jos O’Sullivanilta kysytään, kausi on ollut kohtalainen. Rankingturnauksissa ei mennyt yhtä hyvin kuin muissa, mutta toisaalta suuria turnauksia ei ollut yhtä paljon kuin joskus aiemmin. ”Kiinassa ei järjestetty turnauksia, ja monet turnauksista pelattiin paras seitsemästä -järjestelmällä. Sprinttiturnauksissa voi tapahtua mitä tahansa, kuka vain voi voittaa. Sen takia on vaikea sanoa, kuka on pelannut hyvin tällä kaudella”, hän totesi.

MM-turnauksessa vireellä ei ole O’Sullivanin mukaan niinkään merkitystä, vaan paineiden kestäminen ratkaisee. ”Jos pääsen puolivälieriin, kaikki on hyvin. Silloin ei ole väliä, miten kausi on siihen mennessä sujunut. Olen saanut kaksi peliä alle, olen vireessä ja kyse on enemmän siitä, miten kestää paineita. Uskon, että olen siinä hyvä”, O’Sullivan analysoi.

Cruciblen hiljaisuudessa paineet ovat käsin kosketeltavat, onhan kyseessä lajin kaikkein arvokkain turnaus. Vaikka O’Sullivanin mestaruudet ovat usein tulleet silloin, kun hän ei ole ollut suurin suosikki, yleisön odotuksilla ei kuitenkaan ole miehen mukaan merkitystä. Seitsenkertainen mestari asettaa riman itse aina korkealle, mutta hän uskoo kestävänsä paineita hyvin.

Kyynärpää tällä hetkellä kunnossa

O’Sullivanin kautta on varjostanut kyynärpäävamma, jonka takia hän joutui jättämään edellisen turnauksen kesken. The Sunin mukaan vamma on peräisin kahden vuoden takaa, mutta lievä vaiva paheni touko-kesäkuussa, kun O’Sullivan käytti kuntosalilla normaalia raskaampia painoja.

Ainakin haastattelun aikaan tilanne tuntui hyvältä. ”Kyynärpäätä hoidettiin pari päivää sitten, ja se tuntuu nyt paljon paremmalta”, seitsenkertainen maailmanmestari totesi FinnSnookerin haastattelussa viime viikolla. MM-turnaus rasittaa kuitenkin fyysisestikin aivan toisella tavalla kuin mikään muu turnaus, joten jää nähtäväksi, miten kyynärpää sitä kestää.

Pelaaminen maistuu, mutta muitakin suunnitelmia on

O’Sullivan on usein väläytellyt lopettamista, ja hän voitti aikoinaan viidennen maailmanmestaruutensa pelattuaan koko kaudella vain yhden kilpaottelun ennen MM-turnausta. Tällä hetkellä lopettaminen ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

”Haluan kisata niin pitkään kuin pystyn, joten käytän paljon aikaa harjoituspöydillä ja kuntosalilla. Haluan syödä hyvin ja pysyä hyvässä kunnossa fyysisesti sekä henkisesti”, O’Sullivan totesi. Hyvässä kunnossa pysyminen ja pelaamisesta nauttiminen ovatkin tärkeitä tavoitteita tuleville vuosille, suurten turnausten voittaminen vain kirsikka kakun päälle – jos kilpailullisena tunnetun miehen omaan sanaan on luottaminen.

”Olen pelannut snookeria aika lailla koko elämäni, ja pelaamatta oleminen on ikävä ajatus”, O’Sullivan toteaa ja vertaa itseään golfin legendoille tarkoitetun Tour Champions -kiertueen pelaajiin, joilla ei ole enää mitään todistettavaa ja jotka pelaavat vain koska rakastavat sitä: ”Tunnen olevani nykyään samassa ryhmässä. Nautin haasteista, matkustamisesta, kilpailemisesta ja rakastan peliä. Rakastan pelaamista edelleen.”

Muitakin suunnitelmia on kuitenkin olemassa. Omaelämäkerrallisten kirjojen lisäksi työn alla on snookeriin liittyvä valmennuskurssi, ja jossain vaiheessa mieli halajaa myös suunnittelemaan snookerpöytiä, -keppejä, -vaatteita ja muita tuotteita. Niistäkin voisi kuulemma tehdä nykyistä parempia. Vaikuttaakin, että rakas laji tulee pysymään mukana elämässä myös joskus vääjäämättä koittavan kilpauran päättymisen jälkeen.

Seuraa MM-kisoja discovery+:n, Eurosportin ja Kutosen kautta

Kaikki MM-kisojen ottelut näkyvät suorana discovery+-palvelussa. Otteluita välitetään suorina lähetyksinä myös vapaasti katsottavalla Kutonen-kanavalla. Kutosen lähetykset selostaa Aki Kauppinen ja Eurosportin lähetykset Kauppinen sekä Ville Pasanen.

Kutosen lähetykset snookerin MM-kisoista:

La 15.4. klo 21, 1. kierroksen ottelu
Su 16.4. klo 21, 1. kierroksen ottelu
Pe 28.4. klo 21, välierä
La 29.4. klo 21, välierä
Su 30.4. klo 21, loppuottelun 2. jakso
Ma 1.5. klo 15, loppuottelun 3. jakso
Ma 1.5. klo 21, loppuottelun 4. jakso

Katso 1. kierroksen otteluohjelma täältä!


Pelaajat:
Turnaukset:
Edellinen artikkeliSnookerin MM-kisat 2023 – tässä 1. kierroksen ohjelma
Seuraava artikkeliLegenda Ronnie O’Sullivan aloittaa MM-kisat lauantaina