Ronnie O’Sullivan romahti – Luca Brecel nousi voittoon

Tour Championship Snookerin Champion of Champions Shanghai Masters World Snooker Ronnie O'Sullivan Ronnie O'Sullivanin | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Hallitseva maailmanmestari Ronnie O’Sullivan ei tänä vuonna lisää ansioluetteloonsa uutta mestaruutta. Luca Brecel nousi neljän erän takamatkalta voittoon MM-kisojen puolivälierässä ja pudotti O’Sullivanin jatkosta lukemin 13-10.

O’Sullivan oli edellisillä kierroksilla kaatanut Pang Junxun sekä ylivoimaisin lukemin Hossein Vafaein. Brecel oli ensin voittanut vaivoin Ricky Waldenin ja toisella kierroksella kukistanut viihdyttävässä ottelussa Mark Williamsin.

Brecel avasi ottelun vahvasti, mutta ensimmäisen jakson edetessä belgialainen ei enää saanut palloja pussiin, ja niinpä O’Sullivan otti komennon. 4-2-tilanteessa pelatussa viihdyttävässä seitsemännessä erässä molemmilla oli paikkansa, mutta lopulta Brecelin helppojen virheiden jälkeen O’Sullivan voitti freimin pinkillä. Seuraavaan erään syntynyt 85 pisteen sarja vei puolustavan mestarin 6-2-johtoon.

Mainos:

Toinen jakso oli tasoltaan keskinkertainen. Brecel pääsi kahdesti iskuetäisyydelle, kunnes O’Sullivan vastasi ja palautti johtonsa neljään. Jakso päättyi tasan, ja O’Sullivan pääsi kolmanteen jaksoon tukevassa 10-6-johdossa.

Keskiviikkona ottelu sai uuden käänteen. Väsyneeltä vaikuttanut O’Sullivan ei saanut enää mitään aikaan, ja 20 pisteen sarjakin tuntui olevan liikaa vaadittu. Brecel sen sijaan paransi kahden vaisun jakson jälkeen ja pussitti palloja vakuuttavasti. Siispä erä toisensa jälkeen meni Brecelille, ja ottelu olikin yhtäkkiä tasan. Lopulta O’Sullivan ei voittanut enää erän erää, vaan Brecel vei kolmannen jakson puhtaasti 7-0 ja nousi siis voittoon lukemin 13-10. Viimeinen jakso kesti vain noin 1,5 tuntia.

Missään vaiheessa turnausta ei nähty O’Sullivania parhaimmillaan. Usein hän pelasi hyvin, välillä hieman kehnommin, mutta ennen kaikkea hän taisteli sinnikkäästi. Monesti on nähty, että jos peli ei kulje, O’Sullivan ei jaksa taistella nihkeitä eriä, vaan hän pelaa yltiöhyökkäävästi tai tuntuu luovuttavan saman tien. MM-turnaus kuitenkin merkitsee hänelle niin paljon, että nyt hän antoi kaikkensa ja voitti useita eriä hyvän turvapelin ansiosta.

Brecel-puolivälierän kahdessa ensimmäisessä jaksossa oli monta erää, joissa O’Sullivan teki virheitä eikä suuria sarjoja syntynyt, mutta jotka kuitenkin lopulta kääntyivät puolustavan mestarin hyväksi. On kuvaavaa, että O’Sullivanin saatettua vastustajansa ahdinkoon Brecel löi useita kertoja valkoisen kovaa kohdepalloon vain toivoen, ettei vastustajalle jää paikkaa. Usein O’Sullivan on otteisiinsa turhautuneena ja pitkiin turvapelitaistoihin kyllästyneenä tehnyt samaa, mutta nyt hän oli se, joka turhautti vastustajansa.

Viimeisessä jaksossa samaa taistelevaa O’Sullivania ei enää nähty. Puolustava mestari vaikutti väsyneeltä ja lannistuneelta, ja Brecel voitti erän toisensa perään. On vaikea sanoa, oliko kyynärpäävammalla osuutta asiaan, mutta O’Sullivan ei ainakaan käyttänyt sitä tappionsa selittelemiseksi. Hänen taidoistaan kertoo paljon se, että missään vaiheessa turnausta mestaria ei nähty parhaimmillaan, mutta silti hän eteni puolivälieriin – ja hyvin lähelle välieräpaikkaa.

Turnaus kuvastaa O’Sullivanin kautta osuvasti. Välillä nähtiin hyviä otteluita, mutta vire ei kantanut loppuun asti, vaan yllättävä tappio päätti turnauksen kuin turnauksen ennen ratkaisevia otteluita. Kauteen mahtui kuitenkin kaksi turnausvoittoa: kutsuturnaukset Hong Kong Masters sekä Champion of Champions päättyivät yleisön suosikin voittoon. Kausi 2022-2023 oli O’Sullivanin pitkän ammattilaisuran ensimmäinen, jolloin hän ei edennyt yhdessäkään rankingpisteitä tarjoavassa turnauksessa välieriin asti.

Brecel puolestaan tuli MM-kisoihin ilman yhtäkään otteluvoittoa Cruciblessa. Ensimmäisen kierroksen tappio oli nytkin lähellä, mutta lopulta 28-vuotias eteni jatkoon ja kaatoi toisella kierroksella hyvällä esityksellä Williamsin. Puolivälierässä häntä ei nähty parhaimmillaan, mutta viimeisellä jaksolla peli alkoi kulkea ja vastustajan vaisuus antoi varmasti roimasti itseluottamusta. Jos peli kulkee jatkossa yhtä hyvin kuin Williamsia vastaan tai O’Sullivan-ottelun lopussa, Brecel saattaa hyvin taistella jopa mestaruudesta.

Allen tiputti Jonesin

Mark Allen varmisti välieräpaikan voittamalla turnauksen yllättäjän Jak Jonesin ottelussa, joka säilyi tasaisena loppuun asti. Loppulukemat kirjattiin 13-10.

Ensimmäinen jakso päättyi tasan 4-4, ja lukemat imartelevat Allenia. Jones oli nimittäin jakson parempi pelaaja, mutta hän ei kyennyt hyödyntämään paremmuuttaan, vaan Allen nousi lopussa tasoihin. Myös useita jännittäviä eriä sisältänyt mutta tasoltaan keskinkertainen toinen jakso päättyi tasan, ja viimeiseen jaksoon lähdettiin kutkuttavasta 8-8-tilanteesta.

Suurten mestarien tavoin Allen nosti tasoaan ratkaisuhetkillä. Viimeiselle tauolle lähdettiin vielä 10-10-lukemissa, mutta sen jälkeen pohjoisirlantilainen ei antanut vastustajalleen erääkään. Kolmesta viimeisestä erästä kaksi ratkaistiin vasta väreillä, mutta kaikki menivät Allenin nimiin. Siispä ottelu päättyi 13-10.

Allen ei pelannut yhtä hyvin kuin edellisessä ottelussaan, mutta tärkeintä oli, että hän oli vahva avainhetkillä ja nosti tasoaan lopussa. Se riitti tuomaan vasta uran toisen MM-välieräpaikan. 37-vuotias on ollut kauden paras pelaaja, ja vaikka keväällä peli ei ole enää kulkenut yhtä hyvin kuin pitkään kauden ensimmäisellä puoliskolla, hän luottaa varmasti mahdollisuuksiinsa voittaa mestaruus. Ottelu Jonesia vastaan ei ollut parasta Allenia, ja avainkysymys on, pystyykö Allen pelaamaan parastaan välierässä ja mahdollisessa finaalissa, kun paineet ovat suurimmillaan. Jos pystyy, häntä voi olla mahdoton lyödä.

Jones voi puolestaan olla tyytyväinen turnaukseensa. 29-vuotiasta walesilaista on pidetty lupaavana pelaajana, mutta nousussa lähemmäs kärkeä on kestänyt pitkään. Taituri voitti jo karsinnoissa kolme ottelua ja pudotti Cruciblessa Ali Carterin ja Neil Robertsonin ansaitusti vahvoilla otteilla. Välieräpaikkakaan ei jäänyt kauas. Menestyksen avain oli etenkin vahva turvapeli, joka tuotti vastustajille kerta toisensa jälkeen vaikeuksia. Erinomainen MM-turnaus siivittää Jonesin rankingissa korkeammalle kuin koskaan aikaisemmin, joko sijalle 36 tai 37.

Kaksi muuta puolivälieräpaikkaa ratkotaan keskiviikkoillan aikana. Välieriä pelataan torstaista lauantaihin, ja turnaus huipentuu sunnuntaina ja maanantaina finaaliin.

Kaikki ottelut näkyvät suorana discovery+-palvelussa. Otteluita välitetään suorina lähetyksinä myös vapaasti katsottavalla Kutonen-kanavalla. Kutosen lähetykset selostaa Aki Kauppinen ja Eurosportin lähetykset Kauppinen sekä Ville Pasanen.

Kutosen tulevat lähetykset snookerin MM-kisoista:

Pe 28.4. klo 21, välierä
La 29.4. klo 21, välierä
Su 30.4. klo 21, loppuottelun 2. jakso
Ma 1.5. klo 15, loppuottelun 3. jakso
Ma 1.5. klo 21, loppuottelun 4. jakso


Pelaajat: ,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliSi Jiahui edelleen iskussa – debytantti MM-puolivälieriin!
Seuraava artikkeliMark Selby hyvässä vireessä, myös Si Jiahui jo välieriin