Miksi Ronnie O’Sullivan oli monien ennakkosuosikki vuoden 2020 World Grand Prix’ssä?

Jordan Brown Scottish Open The Masters Ronnie O'Sullivan
Kuva: Monique Limbos

Tiedämme nyt, että Ronnie O’Sullivan hävisi Judd Trumpille vuoden 2020 snookerin World Grand Prix -turnauksen semifinaalissa. Ennen turnausta kaikkein palkituin pelaaja oli ennakkosuosikki monien asiantuntijoiden silmissä huolimatta maailman ykköspelaajan Judd Trumpin erinomaisesta suorituksesta tänä vuonna. Milton Keynesiin menevä Trump johtaa snookerin ranking-listalla Neil Robertsonia ja Ronnie O’Sullivania. 

snooker

Kuudes maailmanmestaruus

Uskomattomat suoritukset loivat O’Sullivanille kultaisen uran. Vaikka hän sijoittui Trumpia huonommin, hän onnistui tekemään sensaatiomaisen suorituksen snookerin maailmanmestaruuskilpailuissa, jotka järjestettiin Sheffieldin kuuluisassa Crucible-teatterissa. 

Mainos:

Puolustava mestari Judd Trump kärsi Cruciblen kirouksesta ja hävisi Kyren Wilsonille puolivälierässä. Hän on toinen ensikertalainen maailmanmestari, joka ei puolustanut titteliään seuraavana vuonna.

Samaan aikaan kaksi entistä maailmanmestaria, Ronnie O’Sullivan ja Mark Williams, kohtasivat toisessa puolivälierässä, joka ratkesi vasta lopussa. O’Sullivan kommentoi nuoremmista pelaajiasta epäkunnioittavaan tyyliin, mikä ei kuitenkaan kostautunut hänelle. 

Kokeneiden veteraanien todellinen testi tuli semifinaalissa Mark Selbyä vastaan. Hermostuneen pelin ja muutaman virheen jälkeen O’Sullivan löi kätensä pöytään turhautuneena. Selby johti loppuun asti, mutta O’Sullivan voitti viimeiset kolme erää ja sai lopuksi ottelun ainoan centuryn. Selby syytti O’Sullivania epäkunnioittavasta käytöksestä häntä ja peliä kohtaan. Viisinkertainen mestari kielsi väitteet ja siirtyi viimeiseen peliin ensikertalaista finalistia Kyren Wilsonia vastaan. 

Ronnie O’Sullivanilla oli enemmän voittoja Wilsonia vastaan, mutta englantilainen haastaja voitti viimeisen ottelun Walesin avoimen semifinaaleissa. Vaikka hän joutui parissa ottelussa koville, O’Sullivan voitti finaalit vakuuttavalla tuloksella 18–8, ja viimeinen peli kesti vain 11 minuuttia yhdessä erässä. 

Maailmanmestaruusvoitto oli hänelle kuudes, ja se oli O’Sullivanin 37. ranking-tapahtuman voitto. Molemmat olivat ennätyslukuja hänen loisteliaalla ammattilaisurallaan, joka alkoi vuonna 1992. Hänen huippuluokan suorituksensa Sheffieldissä ja nousunsa kolmanneksi ennen joulukuun Grand Prix 2020 -tapahtumaa Milton Keynesissä sai monet uskomaan, että hän olisi ennakkosuosikki kauden viimeiseen turnaukseen. O’Sullivanin puolesta William Hill -sivustolla ja muualla vetoa lyöneet ihmiset olivat toiveikkaita semifinaaliin asti.

Kamppaillen voittoon

Ronnie O’Sullivan tuli semifinaaliotteluun häviten vain viisi erää. 44-vuotias voitti Ali Carterin ja Barry Hawkinsin 4–1 ja kohtasi sitten Kyren Wilsonin maailmanmestaruuskilpailun finaalin uusintaottelussa. Wilson avasi paremmin ja johti 3–1, mutta O’Sullivan käytti hyväkseen tämän missaamaa vaaleanpunaista ja voitti lopulta 5–3. Ronnie O’Sullivanilla oli taas hankaluuksia pöydän ääressä, kun hänen halpa kellonsa piipitti ottelun aikana. Hän riisui kellon, mutta siitä keskusteltiin otteluanalyysissa.

Kaikki oli valmista suureen kaksintaisteluun nykyisen maailmanmestarin ja maailman ykköspelaajan välillä. O’Sullivan pelasi Judd Trumpia vastaan semifinaalikierroksella, ja ennen ottelua hän tunnusti toimittajille olleensa vaikeuksissa viimeisissä otteluissaan, vaikka voittikin ne kaikki lopulta. Hän tiesi, että hänen oli parannettava peliään kilpaillakseen kaikki edelliset erät voittanutta Judd Trumpia vastaan.

Alkuasetelma oli samankaltainen kuin maailmanmestaruuskisojen finaalissa, mutta lopputulos oli täysin erilainen. Ronnie O’Sullivan ei vahvistanut ennusteita eikä pystynyt ylittämään estettä semifinaaleissa.

Ei niin varhainen poistuminen

Kokenut kuusinkertainen maailmanmestari Ronnie O’Sullivan osoitti merkkejä heikkoudesta matkallaan semifinaaleihin, mutta voitti vaikeudet käyttämällä vastustajansa virheitä hyväkseen. Judd Trump saapui otteluun täydellisin tuloksin ja jatkoi semifinaalien läpi. Maailman ykkönen aloitti pelin 3–0, ja O’Sullivanilla oli pieni toivon pilkahdus, kun hän sai kurottua 71 pisteellä erotusta tilanteeseen 3–1. 

Se oli vain väliaikainen häiriö Trumpille, joka jatkoi pisteillä 100, 107 ja 69 vakuuttavaan voittoon semifinaaliottelussa. Hän teki kauden 47. ja 48. centurynsa ja pidensi voittosarjaansa viiteen viimeisestä kuudesta pelistä O’Sullivania vastaan. 

Ronnie O’Sullivan sanoi pelin jälkeen, että hänen vastustajansa pelasi virheettömästi, ja edes hänen oma paras suorituksensa ei olisi riittänyt. 

Judd Trump voitti tänä vuonna kaksi suurta turnausta, Englannin avoimen ja Pohjois-Irlannin avoimen. Hänellä oli tällä kaudella myös kaksi finaalitappiota ja kaksi semifinaalia. Judd Trump myös jatkoi johtoaan Ronnie O’Sullivania vastaan käydyissä otteluissa tilanteeseen 15–13. 

Tarinat kahdesta Ronniesta

Ronnie ”The Rocket” pelaa hyvin vaihtelevasti ollen välillä mestarillinen ja toisinaan vailla itseluottamusta tai kiinnostusta. Monet hänen vertaisistaan pitävät O’Sullivania kaikkien aikojen parhaana pelaajana. Epäjohdonmukaiset pelit uran aikana johtivat puheisiin ”kahdesta Ronniesta”. Ensimmäisestä kahdesta pelivuodestaan lähtien Ronnie O’Sullivan on ollut suosituimpia pelaajia, ja häntä on usein kutsuttu showmieheksi ja sanottu, että hän on parantanut snookerin imagoa suuren yleisön silmissä. Hän on ehdolla BBC:n Sports Personality of the Year -palkinnon saajaksi hänen kuuden maailmanmestaruuspalkinnon ansiosta. O’Sullivanin epäonneksi Judd Trump pysäytti hänet vakuuttavasti Grand Prix’n semifinaalissa. 


Pelaajat: ,
Edellinen artikkeli20-vuotias kiinalainen Yan Bingtao voitti The Mastersin!
Seuraava artikkeliWST Pro Series – otteluohjelma, kaavio ja live stream