Ruhr Open alkaa perjantaina – 13 top 16 -pelaajaa mukana

Shaun Murphy | FinnSnooker.com
Shaun Murphy | FinnSnooker.com

Vuonna 2013 ensi kertaa pelattu Ruhr Open on toinen kahdesta Saksassa järjestettävästä European Tourin osakilpailusta. Turnaus pelattiin itse asiassa jo 2010 eri nimellä ja eri paikkakunnalla, mutta sen jälkeen alueella ei parin vuoden ajan kilpailtu lainkaan. Hallitseva mestari on Shaun Murphy, joka voitti ylivoimaisen näytöksen jälkeen finaalissa Robert Milkinsin 4-0. Murphyllä oli turnauksen päätöspäivänä useita paikkoja tehdä maksimi ja kerran hän löi viimeisen vihreän ja kerran viimeisen sinisen ohi, mutta loppuottelussa hän vihdoin teki maksimin.

Maailmanlistan top 16 -pelaajista Saksassa ovat mukana kaikki paitsi Ronnie O’Sullivan, John Higgins sekä Ding Junhui. Top 64 -pelaajista vain kuusi on jättänyt turnauksen väliin, ja heihin lukeutuu myös Suomen Robin Hull. Muutama ilmoittautunut pelaaja on kuitenkin joutunut viisumiongelmien takia vetäytymään turnauksesta. Yksikään terävimmän kärjen pelaaja ei lukeudu heihin, mutta esimerkiksi James Wattana ja Hossein Vafaei Ayouri eivät ilmoittautumisesta huolimatta pääse pelaamaan.

Kaikesta huolimatta mukana on jälleen kovatasoinen joukko, ja koska saksalaisyleisö ja turnaus muutenkin kerää aina kehuja, voi odottaa otteluistakin tasokkaita – tätä turnausta arvostetaan European Tourin osakilpailuksi varsin hyvin. Esimerkiksi viime vuonna puolivälieriin yltäneistä kahdeksasta pelaajasta viisi majailee tällä hetkellä rankingin 16 parhaan joukossa ja yksi majaili vielä kaudenvaihteessa.

Ammattilaisilta on pääsarjaan 19 vapaata paikkaa, joista taistellaan amatöörien karsintakierroksilla. Siispä avauskierroksen otteluparit eivät ole vielä täysin selvillä, mutta otteluista voisi silti tehdä muutamia poimintoja. Ali Carterin ja Thepchaiya Un-Noohin ottelussa kohtaa kaksi turnausvoittajaa: Un-Nooh voitti kuuden punaisen maailmanmestaruuden ja Carter Paul Hunter Classicin eli European Tourin edellisen osakilpailun. Ottelu pelataankin TV-pöydällä. Shanghai Mastersin voittaneen Kyren Wilsonin ja Xiao Guodongin ottelussa kohtaa puolestaan kaksi top 32 -pelaajaa, samoin Stuart Binghamin ja Fergal O’Brienin kohtaamisessa.

Ei saa unohtaa myöskään että European Tourin osakilpailut ovat yksi mahdollisuus saada ammattilaispaikka kahdeksi seuraavaksi kaudeksi. Niistä pelaajista, joilla ei muilla tavoin ole pelioikeutta ensi kaudeksi (ammattilaisura alkanut ennen tätä kautta ja rankingsijoitus huonompi kuin 64:s), kahdeksan European Tourilla eniten tienannutta saavat kahden vuoden Main Tour -paikan. Siten esimerkiksi viime vuonna uransa aloittaneet pelaajat, joiden kausi sujui alakanttiin, voivat uusia ammattilaispaikkansa menestymällä ET-turnauksissa. Toisaalta myös amatöörit voivat saada sitä kautta ammattilaispaikkoja. Nykytiedon mukaan alkaneella kaudella mukaan jaetaan viimeistä kertaa ammattilaispaikkoja ET-rahalistan kautta, joten se polku ei ole mahdollinen enää ensi kaudella.

Sekä Scott Donaldson että Thor Chuan Leong ovat ottaneet vahvat kiinnitykset ET-rahalistan paikkoihin, mutta molemmat tarvitsevat vielä ainakin pari otteluvoittoa. Molempien murtautuminen rankingin 64 parhaan joukkoon vaikuttaa epätodennäköiseltä ja vaatisi pitkälle etenemistä suurissa turnauksissa, joten European Tourin rahalista on paras keino jatkaa ammattilaisena. Donaldsonin kaavio ei ole ensimmäisten kierrosten osalta kovin vaikea ja malesialainenkin aloittaa amatööriä vastaan, joten molemmilla on hyvä tilaisuus ottaa kahdella kädellä kiinni ET-listan kautta jaettavista ammattilaispaikoista.

Kokeneemmista pelaajista esimerkiksi Rory McLeod ja Gerard Greene ovat todellisessa vaarassa tippua rankingin 64 parhaan ulkopuolelle, ja heille otteluvoitot Saksassa tekisivät todella hyvää. Toisaalta kuka tahansa pystyisi käytännössä varmistamaan ammattilaispaikkansa etenemällä puolivälieriin. Jännitettävää siis todellakin riittää – myös muustakin kuin turnausvoitosta käydään tiukkaa taistelua. Ruhr Openin kaavio antaa mahdollisuuden yllätyksiin – esimerkiksi joistakin osista kaaviota on mahdollista edetä peräti puolivälieriin kohtaamatta yhtään top 16 -pelaajaa.

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliTiihonen lohkoykkösenä jatkoon Pietarissa
Seuraava artikkeliTiihosen sijoitus 9.-16. MM-kisoissa