Selt voitti Robertsonin trillerissä, myös Allen pihalle

Matthew Selt
Kuva: Monique Limbos

Australian Openin toisena päivänä saatiinkin nimekkäitä häviäjiä, sillä sekä Mark Allen että Neil Robertson tippuivat jatkosta jo avauskierroksella. Michael Holt puolestaan otti erittäin vakuuttavan 5-0-voiton.

Noin 4,5 tuntia kestänyt Neil Robertsonin ja Matt Seltin ottelu oli todellinen trilleri. Robertson, joka ei ole vielä onnistunut voittamaan kotiturnausta, ei saanut kahden peräkkäisen finaalin sarjalleen jatkoa, sillä Selt otti jo avauskierroksella komean 5-4-voiton. Englantilaisen pelivire tiedettiin erinomaiseksi, mutta Robertsonin alun vaisuus yllätti monet.

Selt voitti ottelun ensimmäiset neljä erää, joten tauolla tilanne oli 4-0 ja ottelu vaikutti olevan käytännössä ohi. 63 ja 83 pisteen sarjat tehnyt Selt voitti myös pari nihkeämpää erää, ja etenkin kolmannessa freimissä hän tarvitsi useita paikkoja erävoittoon. Robertson ei puolestaan saanut oikein mitään aikaan – hänen suurimmat sarjansa ennen taukoa olivat 30, 29 ja 19.

Tauko kuitenkin muutti tilanteen. Robertson kavensi ensin 55 pisteen sarjalla ja voitti kaksi seuraavaakin erää, vaikka suuria sarjoja ei niihin tullut. Selt sai kolmessa tauon jälkeisessä freimissä yhteensä vain 11 pistettä. Kahdeksas erä olikin sitten todellinen jännitysnäytelmä, sillä Selt oli pallon päässä jatkopaikasta ja yli 50 pistettä Robertsonia edellä. Australialainen teki kuitenkin pari pienehköä sarjaa, ja lopulta pöydällä oli vain kolme palloa. Robertson onnistui pussittamaan sinisen ja pinkin, mutta sarja päättyi siihen. Selt pääsi kokeilemaan pöydän viimeistä palloa, mustaa, joka oli myös ottelupallo, mutta epäonnistui, ja Robertson säkitti sen.

Katkaisufreimi kesti noin 50 minuuttia ja muistutti pitkälti edellistä erää. Selt sai nimittäin alkupuolella noin 40 pisteen johdon, ja kun väripallot olivat pöydällä, hänelle riitti kaksi pussitusta. Pitkän turvataiston jälkeen Selt pussitti hirmuisella tuurilla keltaisen ruskean kautta vihreään kulmaan, vaikka hän yritti tehdä turvalyönnin. Vihreä olikin ottelupallo, mutta se ei uponnut. Robertson sen sijaan sai pussitettua vihreän ja ruskean. Sinisellä käytiin pitkä ja kovatasoinen turvataisto, jonka aikana Selt muun muassa pussitti valkoisen, mutta sillä ei ollut minkäänlaista käytännön merkitystä. Lopulta australialaisen epäonnistuneen lyönnin jälkeen Selt pääsi yrittämään sinistä ja se meni kuin menikin pussiin. Hieman myöhemmin hän pussitti vielä pinkin ja varmisti jatkopaikkansa.

Selt kohtaa toisella kierroksella Mark Joycen, joka yllätti Mark Allenin 5-2-lukemin. Joyce pelasi hyvät karsinnat aiemmin kesäkuussa, mutta Allenia vastaan hän oli suorastaan liekeissä, sillä Joyce teki 50, 61, 73 ja 85 pisteen sarjat. Allen ylitti 50 pisteen rajapyykin vain kerran tehtyään toiseen freimiin 55 pisteen breakin. Se olikin hänen ainoa erävoittonsa ennen taukoa, sillä Joyce voitti erät numero 1, 3 ja 4, joissa Allen sai yhteensä 20 pistettä.

Tauon jälkeen Joyce sai tilaisuuden siirtyä jo 4-1-johtoon, mutta Allen pääsi melko nopeasti pöydälle ja teki muutamalla yrityksellä riittävästi pisteitä kavennukseen. Seuraavassakaan erässä Joyce ei onnistunut ensimmäisestä paikasta, mutta hyvä turvapeli toi uuden tilaisuuden, josta syntyikin suuri sarja. Viimeiseksi jääneessä erässä englantilainen sen sijaan onnistui tekemään nopeasti noin 70 pisteen sarjan, ja loppu oli enää kosmetiikkaa, vaikka Allen vielä pöydälle tulikin.

Michael Holtin vire oli suuri kysymysmerkki ennen ottelua, mutta ei enää: Holt on huippukunnossa, kenties vielä paremmassa kuin viime kauden alussa. Hän kukisti Gerard Greenen erittäin vakuuttavasti 5-0. Holt siirtyi nopeasti 3-0-johtoon tehtyään 52, 56 ja 75 pisteen sarja. Greene oli siihen mennessä saanut vain kuusi pistettä – Holtilla niitä oli yli 40-kertaisesti enemmän. Neljänteen erään suuria sarjoja ei syntynyt, mutta sekin meni Holtille. Greene ei pystynyt samaan kuin Robertson, ja englantilaisvastustajan tehtyä 65 pisteen sarjan viidenteen erään ottelu oli ohi todella nopeasti. Greene taisteli vielä ja sai tehtyä tarvitsemansa snookerin, mutta Holt onnistui pussittamaan pari väripalloa ja vei ottelun puhtaasti. Hänen ylivoimaansa kuvaa tilasto ottelussa tehdyistä pisteistä: Holt 382, Greene 72.

Mark Selby voitti Mark Kingin 5-1 esiinnyttyään myös hyvin. King onnistui voittamaan avauserän, joka oli hänelle tyypillisesti todella nihkeä, takkuinen ja passiivinen. Toinen erä oli samanlainen, mutta Selby onnistui voittamaan sen viimeisellä mustalla. Seuraava erä oli ottelun käännekohta, sillä se päättyi uusintamustalla, jonka Selby pussitti. Sen jälkeen ottelu kääntyikin päälaelleen. Selby voitti seuraavat erät 141 ja 54 pisteen sarjojensa ansiosta ja siirtyi freimin päähän jatkopaikasta. Viimeinen erä ei ollut yhtä suurta ilotulitusta, mutta Selby voitti senkin viimeisellä mustalla ja varmisti otteluvoittonsa. Lukemat olisivat voineet olla tasaisemmat, sillä peräti kolme erää ratkesi vasta viimeisellä mustalla tai uusintamustalla ja Selby voitti niistä jokaisen. Vuoden 2014 maailmanmestari hallitsi kuitenkin sekä passiivisen että hyökkäävämmän pelin ja ansaitsi jatkopaikkansa.

Aamun otteluissa Joe Perry kukisti Jamie Burnettin 5-3 ja Robert Milkins Adrian Ridleyn 5-1. Perryn ja Burnettin ottelu oli todella nihkeä ja sisälsi paljon virheitä ja tiukkoja eriä. 3-3-tilanteessa Perry tarvitsi yhden snookerin, teki sen, tyhjensi pöydän ja voitti freimin kahden pisteen erolla siirtyen 4-3-johtoon. Burnett ei siitä enää toipunut, vaan seuraava erä meni alusta loppuun Perryn hallinnassa.

Milkins puolestaan teki 57, 61 ja 63 pisteen sarjat, mutta antoi myös Ridleylle useita paikkoja. Tämä ei niitä kuitenkaan käyttänyt, joten Milkinsin useat noin 20-30 pisteen sarjat toivat hänelle erän toisensa jälkeen. Seuraavalla kierroksella englantilainen kohtaa maanmiehensä Perryn.

Otteluohjelma ja kaikki tulokset

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliEnnakko: Robertson, Allen, Selby aloittavat tiistaina
Seuraava artikkeliAustralian Openissa luvassa keskiviikkona tasaisia pelejä