Snookerhistorian suurin shokki? Amatööri James Cahill pudotti O’Sullivanin MM-kisoista!

James Cahill

Tiistai-päivä Cruciblessa jää lajin ystävien mieliin pitkäksi aikaa: ensimmäisenä amatöörinä MM-turnauksen pääsarjassa esiintyvä James Cahill teki yhden lajin historian suurimmista yllätyksistä voittamalla maailmanlistan kärkipelaaja Ronnie O’Sullivanin avauskierroksen ottelussa lukemin 10-8. Upean ottelun pelannut Cahill kohtaa toisella kierroksella Stephen Maguiren. O’Sullivanille tappio oli ensimmäinen MM-kisojen avauskierroksella sitten vuoden 2003. 

Vaikka maanantain avausjakso tarjosi todella heikosti pelanneen O’Sullivanin kannattajille syytä huoleen, uskoi suurin osa tiistaihin lähdettäessä, että Cahillin 5-4-johtoasema ei tulisi ottelun ratkaisevissa vaiheissa pitämään. Etenkin kun The Rocket aloitti toisen jakson komealla 97-pisteisellä, vaikutti normaali päiväjärjestys palautuneen.

Seuraavaan kahteen erään nähtiin kuitenkin molempiin loistavan kylmäveriset puhdistukset 23-vuotiaan amatöörin toimesta, ja kun minitaukoa edeltänytkin erä satoi nuorukaisen laariin, oli O’Sullivanin nurkkauksessa jo toden teolla tukalaa.

Mainos:

Tauolta palattuaan O’Sullivan latasi pöytään ottelun ainoan centuryn, ja hallitsi myös kahta seuraavaa erää, nousten jo tasalukemiin 8-8.

Ottelun dramaattisimmat hetket nähtiin 17. erässä. Cahill oli virheettömän sarjan myötä jo erävoiton kynnyksellä, kun paineet viimeinkin näkyivät amatöörin otteissa, ja helppo punainen livahti ohi. Läpi ottelun todella hitaan pöydän kanssa kipuillut O’Sullivan oli kaukana parhaastaan, mutta pari upeaa paikkolyöntiä piti vastahyökkäyksen hengissä, ja lopulta viisinkertaiselle maailmanmestarille riittivät erävoittoon pisteillään olevat värit, urakka joka O’Sullivanilta onnistuu minä tahansa päivänä lähes silmät kiinni.

Tämä ei kuitenkaan ollut mikä tahansa päivä: päälleveto siniseltä pinkille livahti pitkäksi, ja sivukierteellä lyöty pinkki jäi pöydälle. Cahill sai hetkeä myöhemmin paikan, ja vaikea painemustakin painui säkkiin keskeltä reikää.

Selkä seinää vasten O’Sullivan päätti hylätä kaiken varovaisuuden, ja päällevetojen heikkoudesta välittämättä 43-vuotias maestro loihti 18. erän alkuun joukon poskettoman vaikeita pussituksia yrittäessään pakottaa ottelun katkaisuerään. Tällä kertaa snookerjumalat kuitenkin hylkäsivät kultapoikansa ratkaisevalla hetkellä: O’Sullivan onnistui viimeinkin hajoittamaan punaiset pallot siniseltä sarjan ollessa 42-pisteinen, mutta yksi punaisista livahti uskomattoman epäonnisesti suoraan kulmapussiin.

Nyt kyse oli enää elämänsä kovimmassa paikassa olleen Cahillin hermoista, ja ne pitivät suorastaan upealla tavalla. Sarjan kriittisimmät hetket nähtiin viimeisellä punaisella, jolle amatööri pelasi päälle loistavasti ruskealta pallolta, ja kun vaikea punainenkin upposi säkkiin, ei mikään voinut enää estää 23-vuotiasta viimeistelemästä yhtä lajin historian dramaattisimmista yllätystuloksista.

O’Sullivanin vaikeudet Cruciblessa kärjistyivät jälleen

Cahill on neljä ottelua kestäneen MM-turnauksen aikana todistanut jo lukemattomia kertoja henkisen kanttinsa kestävyyden. Karsinnoissa selkeät johtoasemat sulivat kahdessakin ottelussa, ja myös O’Sullivania vastaan mahdollisia paikkoja selkärangan katkeamiselle riitti. 23-vuotias kuitenkin piti kiinni omasta pelistään, omasta habituksestaan ja omasta tekniikastaan viimeiseen asti. Karismaattisen punaposkisen nuorukaisen voittoa ei varmasti O’Sullivanin laajasta fanikunnasta huolimatta moni pistä pahakseen.

O’Sullivanin osalta dramaattinen romahdus alleviivaa sitä, minkälaiseksi peikoksi MM-turnaus on kaikkien aikojen parhaalle pelaajalle muodostunut. Viime vuosien tavoin O’Sullivan saapui MM-turnaukseen upean kauden päätteeksi, mutta jälleen kerran unelma kuudennesta maailmanmestaruudesta murskaantui, tällä kertaa jo heti ensimmäiseen koetinkiveen.

Viime vuosina O’Sullivanin suurin vahvuus on ollut hänen tasapainoisuutensa, mutta syystä tai toisesta, Cruciblessa legenda taantuu vuosittain takaisin vaikeiden aiempien vuosiensa tasolle. Tässä ottelussa kaikki oli pielessä: ulkoinen olemus, pussituspeli, päällevedot, lyöntivalinnat, kaikki. Jaksojen välissä itsensä siiliksi vetänyt, parransänkensä ajamatta jättänyt, terveysintoilijana tunnettu O’Sullivan näytti Cruciblen parrasvaloissa kaikkea muuta kuin hyvinvoivalta.

Kaiken O’Sullivanin omituisen habituksen aiheuttaman sekamelskan keskellä Cahillin pokka piti, ja hän oli kaikilla mittareilla mitattuna ansaitseva jatkoonmenijä. Toisella kierroksella vastaan asettuu itsekin dramaattisesta jatkoon edennyt Stephen Maguire, ja kuka tietää mihin asti Cahillin kunto tässä turnauksessa riittää.

MM-turnauksen televisioinnista Suomessa vastaavat tutusti Eurosport, ja tällä kertaa ilmaisia lähetyksiä on tarjolla myös TV Kutosen puolella. Unibetin ilmaisesta live stream -palvelusta löydät tietoa TÄSTÄ LINKISTÄ. 

MM-turnaukseen on tarjolla paljon viihdykettä myös vedonlyönnin muodossa, TÄSTÄ löydät joukon loistavia tarjouksia ja kampanjoita, joiden avulla Crucible-viikoista muodostuu entistä jännittävämpiä. MM-turnauksen otteluohjelman ja kaikku tulokset löydät TÄSTÄ. 


Pelaajat: ,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliChina Openin finaalissa pelannut Jack Lisowski saa vastaansa vakuuttavasti karsinnoissa pelanneen Ali Carterin
Seuraava artikkeliHurjaa draamaa Cruciblessa – Bingham selvisi Dottin hirmukiristä, Trump nousi decider-voittoon