Si Jiahuin tuhkimotarina päättyi – Luca Breceliltä historiallinen nousu MM-finaaliin

Luca Brecel | FinnSnooker.com
Kuva: Bill da Flute, Wikimedia Commons, CC-by-sa 3.0

Luca Brecel eteni ensimmäistä kertaa urallaan MM-finaaliin ja päätti Si Jiahuin tuhkimotarinan MM-turnauksessa. Vielä puolivälissä Si johti ottelua ylivoimaisesti, mutta Brecel nousi lopulta voittoon. Koskaan ennen Crucible-aikakaudella pelaaja ei ole noussut MM-turnauksessa yhdeksän erän tappioasemasta voittoon.

Si avasi ottelun upeasti. Hän teki heti alkuun kaksi satasta ja pääsi 4-1-johtoon. Seuraavan erän Brecel ryösti, mutta avausjakso kirjattiin 5-3 kiinalaiselle viimeisen erän ratkettua vasta pöydän viimeisellä pallolla.

Toinen jakso oli Sin näytöstä. Nuori yllättäjä tuntui pussittavan kaikki mahdolliset pallot. Jos Breceliltä jätti vastustajalleen edes pienen mahdollisuuden pussittaa, erä oli nopeasti ohi. Kahden jakson jälkeen tilanne oli 11-5 Sin hyväksi.

Mainos:

Perjantai-iltana pelattu kolmas jakso käänsi ottelun suunnan. Ensin näytti, että ottelu voisi ratketa jo perjantaina: Si avasi jakson kolmella komealla sarjalla, ja tilanne oli 14-5. Yhdeksän erän takamatka vaikutti toivottomalta, mutta Brecel alkoi pussittaa vaikeita palloja ja voitti useita eriä hyvillä sarjoilla. Myös Si sai muutaman paikan, mutta enää pallot eivät uponneet yhtä hyvin. Siispä Brecel kavensi tilanteeksi 14-9 ja voitti illan päätteeksi vaiherikkaan 24:nnen erän Sin lyötyä viimeisen vihreän pisteeltään ohi. Viimeiseen jaksoon lähdettiin siis lukemista 14-10.

Kenties hyvän paikan haaskaaminen jakson lopussa kaiveli vielä Sin mieltä, sillä viimeisen jakson alussa välieräpaikan tuonut vire oli tipotiessään. Si teki useita helppoja virheitä, eivätkä pitkät pallot tahtoneet millään mennä pussiin. Brecel sen sijaan jatkoi hyvää peliään, siirtyi johtoon ja kasvatti peräkkäisten erävoittojensa sarjan peräti yhteentoista.

14-16-tappioasemassa Si osoitti kylmähermoisuutta ja kavensi lukemia 91 pisteen sarjalla. Seuraavassa erässä hän sai Brecelin pussitusvirheen jälkeen paikan tasoittaa ottelu, mutta kiinalaisen irrotettua viimeisen punaisen vallista hänelle ei enää jäänyt paikkaa pussittaa väriä, vaan sarja päättyi turvalyöntiin. Hetken kuluttua Si päätti yrittää vaikeaa punaista. Pallo ei mennyt pussiin, vaan Brecelille jäi paikka, josta tämä pussitti voiton ratkaisseet pallot.

Brecel teki jo toisessa peräkkäisessä ottelussa komean nousun: puolivälierässä hän voitti seitsemän erää peräkkäin ja pudotti Ronnie O’Sullivanin turnauksesta. Nousu yhdeksän erän takaa-ajoasemasta voittoon on Cruciblen historian suurin nousu. Brecel pelasikin erinomaisesti ja pussitti vaikeitakin palloja tehokkaasti. Yhtä hyvin pelatessaan belgialainen voi vaikka voittaa koko turnauksen, mutta finaalissa hänen olisi syytä olla hereillä alusta asti. Riippumatta siitä, tuleeko vastaan Mark Selby vai Mark Allen, kokeneet pelaajat tuskin romahtavat samalla tavalla kuin Si.

Si ei enää välierän lopussa pystynyt pelaamaan samalla tasolla kuin edellisissä otteluissaan. Hänellä on kuitenkin syytä olla tyytyväinen uskomattomaan MM-turnaukseensa, joka teki hänet tunnetuksi koko snookeryleisölle. Karsinnat huomioiden Si voitti MM-turnauksessa kuusi ottelua ja 81 erää. Se on enemmän kuin tulevalla maailmanmestarilla. Ottelun jälkeen nuori lupaus kehui Brecelin peliä ja totesi tämän pitäneen hänet tehokkaasti poissa pöydältä. Vaikka suuren etumatkan menettäminen oli varmasti kova pala, Si totesi, ettei kadu mitään, ja kertoi oppineensa MM-turnauksesta paljon.

Brecelin finaalivastustaja ratkotaan lauantai-illan aikana – tai mahdollisesti vasta yöllä sunnuntain puolella. Finaali pelataan neljässä jaksossa sunnuntaina ja maanantaina.


Pelaajat: ,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliLuca Brecel ällistyttää MM-kisoissa – juhli kaatokännissä ennen Ronnie O’Sullivan -ottelua
Seuraava artikkeliAllenin kiri ei riittänyt – Mark Selby taisteli MM-finaaliin