Snooker-legenda harrastuksestaan: ”Vaikka kortit olisivat huonot, jännityksen huuma vie mennessään”

Stephen Hendry

Snookerin parissa pitkän ammattilaisuran tehnyt Stephen Hendry on tunnettu nimi biljardiin ja snookerin pelaamiseen liittyvissä piireissä. Tammikuun 13. päivä 49-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä skotlantilainen Hendry lopetti ammatilaisen uransa jo vuosia sitten, mutta on esimerkiksi sen jälkeen toiminut eri urheilukanavien snooker-turnausten kommentaattorina. Hendryn ura muistetaan upeana ja menestyksekkäänä, ja hänen uransa ensimmäiseksi merkkipaaluksi lukeutuu ainoastaan 21 vuoden iässä napattu maailmanmestaruus. Tuolla tittelillä Hendry myös teki silloista historiaa, sillä hän oli maailman ensimmäinen vain 21-vuotiaana maailmanmestarin tittelin itselleen napannut snookerin pelaaja. Tuon voiton jälkeen Hendry voitti vielä kuusi uutta maailmanmestaruutta sekä oli snooker-tilastojen ykkönen peräti kahdeksana peräkkäisenä vuotena.

Mutta mitä snookerin entinen superammattilainen tekee nykyään? Vaikka Hendryn pääasiallinen toimeentulo onkin olllut peräisin snookerista, on miehen tilille karttunut euro jos toinenkin pokerin pelaamisen myötä. Hendry on tunnettu jo pitkään innokkaana – ja myös varsin taidokkaana – pokerin pelaajana, ja mies onkin nähty istumassa kansainvälisissä pokeripöydissä tämän tästä. Itse asiassa Hendry on jopa niinkin taitava pelaaja, että kansainvälinen PokerStars on valinnut miehen oman brändinsä lähettilääksi.

Viimeisin Hendryn pokeriin liittyvä visiitti oli hiljattain aurinkoisessa Espanjan ihanalla Costa del Sol -aurinkorannikolla sijaitsevassa Marbellassa, kaupungissa joka houkuttelee sekä aivan tavallisia turisteja että varakkaampia liikemiehiä tai julkisuuden henkilöitä, jotka voivat parkkeerata luksusjahtinsa kaupungin satamaan. Kesäkuussa Marbellassa järjestettyyn pokerifestivaaliin osallistuivat tietenkin maailman eturivin pelaajat, ja kyseisestä festivaalista tulikin Hendrylle varsinainen kahden kärpäsen yhdellä kertaa iskeminen. Festivaalin tuoksinassa Hendry nimittäin innostui pokerin pelaamisen ohella pelaamaan erän vanhaa kunnon snookeria. Kun festivaalin vierailijat kuulivat suoranaisen snooker-legendan olevan jälleen kepin varressa, kiinnittyi kävijöiden huomio pokerista hetkeksi vain ja ainoastaan Hendryn peluuseen. Mies tietenkin voitti kevyesti vastapelaajansa, lopetti snookerin pelaamisen – ja kuinka ollakaan, tyhjeni huone nopeasti uteliaista seuraajista.

Festivaalin aikana antamassaan haastattelussa Hendry muun muassa keskusteli snookerin ja pokerin samankaltaisuuksista. Hänen mukaansa nuoren pelaajan menestymistä ei katsota kummassakaan lajissa kovin hyvällä, sillä pelin parissa jo pitkään työskennelleet ”vanhat parrat” ehkäpä hieman säikähtävät uusia tulokkaita.

-He eivät tykänneet, kun minusta tuli snookerin ammattilainen. He luulivat aluksi, että minusta oli tullut ammattilainen liian aikaisin, ja minä menisin kisamaailmassa pilalle. He myös pitivät valintaani ammattilaisurasta 21-vuotiaana huonona. Arvatenkin todistin, että miesten luulot olivat perättömiä, ja mielestäni mullistin koko tavan, jolla snookeria pelataan. Oma pelityylini oli muiden tyyliä aggressivisempaa, ja myös pokerimaailmassa oli meneillään samanlaista meininkiä – nuoret miehet tulivat ja muuttivat täysin tavan, jolla pokeria pelataan. Kun seuraat esimerkiksi vanhojen pokeriammattilaisten Hellmuthin ja Brunsonin peluuta, tekevät he sen täysin eri tavalla. Toivon, että tein saman snookerissa, Hendry sanoo.

Into pokeriin Hendryllä syttyi vuonna 2001, kun hän eräässä turnauksessa vuoroaan odotellessa kurkkasi, mitä kanssakilpailija Steve Doherty oli tekemässä. Aluksi tietokoneella pelattu pokeri hämmensi Hendryä kovasti.

-Aloin heti seurata Dohertyn peliä ja kiinnostuin siitä heti. Tuo on se hetki, jona itsekin aloitin pokerin peluun. Lempipelaajani snooker-ympyröistä on Mark Williams, mielestäni hän pelaa todella hyvin. Hän ymmärtää peliä loistavasti ja osaa myös lukea muita pelaajia, Hendry sanoo.

Myös Hendry on menestynyt pokeripöydissä, ja kuluvan vuoden tammikuussa Lontoossa järjestetyllä PokerStarin festivaalilla mies pokkasi kakkossijan. Vaatimaton mies kuvailee kakkossijaa mahtavaksi.

-Kaikki kävi todella todella nopeasti. Voitin PokerStars-ammattilaiset Jake Codyn ja Liv Boereen, joten en voi kuvailla tapahtumaa miksikään muuksi kuin hauskaksi. Palkinnon voittaminen tuntui ihanalta, ja turnaus oli todella kiva.

Jokainen Hendryn snooker-uraa seurannut tietää miehen pelityylin olevan hyvin suorastaan kylmän rauhallinen sekä hillitty. Hendry uskoo rauhallisesta luonteestaan olevan hyötyä myös pokeripöydissä.

-Uskon, että snookerista tutuksi tullut temperamenttini auttaa. Voin sysätä huonon lyönnin aiheuttamat tunteet taka-alalle, ja seuraavan kerran pöytään tullessasi olet jo unohtanut huonot kokemukset. Pokerissa tulee luonnollisesti huonoja lyöntejä tämän tästä, joten on pakko pystyä työntämään se ajatus sivuun ja aloittaa puhtaalta pöydältä uudelleen, hän sanoo.

Ja kuten sanottu – toisinaan myös snooker-pöytien kestotähdelle jaetaan huonot kortit. Siitä huolimatta Hendry aikoo pelata pokeria myös jatkossa.

-Vaikka kortit olisivat huonot, jännityksen huuma vie mennessään, hän nauraa.


Edellinen artikkeliKISA: Veikkaa Hull – Zhou -ottelun suurin breikki ja voita itsellesi leffaliput!
Seuraava artikkeliHull hienoon voittoon Pohjois-Irlannissa – kiinalaislupaus kaatui jälleen!