Kommentti: German Masters on upea tapahtuma – snooker on parasta paikan päällä!

snooker German Masters

Finnsnookerin Mastersiin järjestämä veikkauskilpailu tarjosi voittajalleen VIP-matkan Berliiniin German Masters-turnauksen välieriin, ja antoi samalla myös allekirjoittaneelle mahdollisuuden seurata jo monta vuotta lähes pakkomielteisesti vahdattua lajia ensimmäistä kertaa paikan päällä. Snooker osoittautuikin livelajina juuri niin toimivaksi paketiksi kuin saattoi ennakkoon olettaakin. 

German Masters on pelattu jo vuodesta 2011 eteenpäin upealla monitoimiareena Tempodromella. Intohimoisen saksalaisyleisön omakseen ottamasta turnauksesta on verrattain lyhyessä ajassa muodostunut yksi ammattilaiskalenterin kohokohdista, joka on hyvin suosittu niin yleisön kuin pelaajienkin puolesta.

Tähän vaikuttaa merkittävästi kapasiteetiltaan kiertueen suurin areena, joka on omalla tavallaan ainutlaatuinen niin alkukierroksien viiden pöydän asetelmassa kuin myös ratkaisupeleissä pelattaessa yhdellä pöydällä. Tempodrome on juuri sopivan kokoinen areena snookerin seuraamiseen: tila on tätä lajia ajatellen poikkeuksellisen suuri, mutta pitkähköstä välimatkasta yleisön ja pelipöydän välillä huolimatta vielä juuri tarpeeksi intiimi sähköisen tunnelman luomiseen.

Mainos:

Lauantain välieräotteluissa tunnelma todellakin oli sähköinen: jo päiväottelun saksalaistuomarin Marcel Eckardtin esittelyn aikaansaamat aplodit saivat kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä, ja kun Shaun Murphy ja Graeme Dott saivat vuoronsa astua areenalle, hipoi tunnelma Tempodromessa jo kattoa.

Jos Tempodromen loistavassa akustiikassa kaikuneet aplodit olivat omiaan virittämään tunnelmaan, oli ottelun alkaessa areenalle laskeutunut hiljaisuus ehkä sitäkin vaikuttavampaa aistittavaa. 2500 ihmistä hiljenee hetkessä, pelaaja tekee lyöntiä edeltävät rutiininsa, ja hiljaisuuden keskellä kaikuu pallojen kilahdus toisiaan vasten. Snookerselostajien kuulee monesti lähetyksissä toteavan kuinka areenalla ”voisi kuulla neulan putoavan”, mutta ison ihmismäärän täydellisen hiljaisuuden tuottaman tunnelman voi ymmärtää toden teolla vasta paikan päällä ollessaan.

Williams tarjoili snookeroppitunnin 

Katsomosta käsin se asioiden skaala, johon voi huomionsa kiinnittää, kasvaa huomattavasti verrattuna TV-ruudun valmiiksi tarjoamaan keskittymispisteeseen. Yhden erän voi käyttää vaikkapa pelaajan lyöntiasennon tai grippikäden sormien toiminnan seuraamiseen, tai esimerkiksi kameramiesten, tuomarin ja pelaajien viimeisen päälle hiottujen ja synkronoitujen liikehdintöjen ihailemiseen.

Läheltä nähtynä esimerkiksi Mark Williamsin lyöntien uskomaton hellyys aukeaa aivan uudella tavalla: walesilainen legenda ei käytä lyönteihinsä tippaakaan liikaa voimaa, vaan vuosikymmenien ajan hiottu kosketus mahdollistaa kivestä otteen saamisen minimaalisellakin lyöntivoimalla.

Williams tarjoili lauantai-illan ottelussaan Judd Trumpia vastaan yleisölle todellisen snookeroppitunnin, esittelen kaikki mahdolliset temput lyöntiarsenaalistaan. 42-vuotias pelasi safetyja yhdellä kädellä, löi restillä pakan yli apukeppiä kyynärvartensa varassa tukien, ja nähtiinpä ottelussa myös Williamsin tavaramerkki, ihmeellisessä asennossa vatsan alta lyöty pussitus.

Trump sen sijaan antoi esimerkin upean tunnelman vaikutusten toisesta puolesta: alusta asti hermostuneelta vaikuttaneen englantilaisen tuskaisuus oli erä erältä helpompi aistia, kun yleisön valtavasta kannustuksesta huolimatta peli ei lähtenyt kulkemaan.

Viimeisessä erässä ero pelaajien mielentilassa hehkui ympäri Tempodromea selvänä kuin pläkki: henkisesti hajonneen Trumpin aivan liiallisella voimalla paukutetut yritykset jäivät kauas maalistaan, kun taas Williams käyskenteli pöydän ympärillä korostetun rentoutuneena, viimeistellen upean snookerpäivän eleettömän rauhallisesti. Walesilainen jatkoi lauantaisen 6-1 -voittonsa jälkeen samalla hurjalla tasolla myös finaalissa, jossa hän kaatoi Dottin murskaavasti 9-1 ja nappasi uransa 20. rankingturnausvoiton.

Kaikkinensa German Masters on urheilutapahtumana napakymppi: monivivahteinen Berliini tarjoaa tapahtumalle upeat puitteet, järjestelyt areenalla ovat hiottu viimeisen päälle toimiviksi, ja koko turnausta leimaa kaikkien osapuolten tyytyväisyys: fanit arvostavat mahdollisuutta nähdä idolinsa tositoimissa, ja pelaajat tekevät kaikkensa esiintyäkseen edukseen upean yleisön edessä. Niin hieno TV-laji kuin snooker onkin, on se parhaimillaan paikan päällä katsottuna!

 


Edellinen artikkeliSelby heti ulos German Mastersista – Ding ja Trump kohtaavat perjantain herkkupalassa
Seuraava artikkeliVideo: Kyproksen Georgiou Shoot Out -mestaruuteen – katso trillerimäinen finaali!