Edessä vauhtia ja vaarallisia tilanteita – Snooker Shoot Out on täällä taas!

Shoot out

Todella hektiseen snookerkevääseen oman väriläiskänsä tarjoaa torstaista sunnuntaihin nyt jo kahdeksatta kertaa pelattava Shoot Out -turnaus. Tavallisesta poikkeavalla formaatilla ja säännöillä pelattava pikapeliturnaus pelataan nyt kolmantena vuotena täyden rankingturnauksen arvonimellä. Tämä herättää yhä paljon vastustusta snookerpuritaanien joukossa, mutta turnauksen viihdearvoa ei käy kenenkään kieltäminen. 

Shoot Out -ottelu eroaa monella tavalla tavallisesta snookerottelusta. Jokainen ottelu koostuu vain yhdestä erästä, joka kestää maksimissaan kymmenen minuuttia. Myös pelaajan lyöntiinsä käyttämälle ajalle on asetettu raja: ottelun ensimmäisen viiden minuutin kuluessa aikaa on 15 sekuntia, ja viimeisen viiden minuutin aikana vain kymmenen sekuntia.

Tiukkojen aikaraamien lisäksi eroja nähdään myös muissa säännöissä. Jokaisella lyönnillä jonkun pallon on joko osuttava valliin tai mentävä pussiin, muuten pelaajalle tuomitaan virhe. Shoot Outissa virheet ovat huomattavasti pelkkää neljän pisteen rangaistusta kohtalokkaampia, sillä tavallisuudesta poiketen vastustaja saa virheen myötä vapaan käsipallon.

Mainos:

Superlyhyet ottelut ja rajut virhesäännöt tarkoittavat sitä, että tuurin merkitys korostuu viikonloppuna aivan eri tavalla, kuin perinteisemmissä turnauksissa. Erityisesti tästä syystä turnauksen asema rankingturnauksena on aiheestakin kritiikin alaisena: vaikka turnaus ei hurjia rahapalkintoja tarjoakaan, riittää esimerkiksi voittajalle tarjolla oleva 32 000 puntaa pelastamaan jonkun ammattilaispaikan, ja samalla sysäämään jonkun muun ulos kiertueelta.

Toissa vuoden mestari Anthony McGill nousi mestaruutensa myötä lopulta suoraan Crucible-paikkaan, ja totesi itsekin voittonsa jälkeen, ettei Shoot Outin kuuluisi tarjota rankingpisteitä.

Paikkoja parrasvaloissa tarjolla

Viihteenä turnaus on kuitenkin eittämättä parasta A-luokkaa. Viime vuoden hurja loppuottelu, jossa Kyproksen Michael Georgiou nappasi uransa ensimmäisen ammattilaisturnausvoiton Graeme Dottin raivokkaasta kiristä huolimatta, oli yksi koko kauden ikimuistoisimmista eristä.

Myös suomalaisittain turnauksella on erityinen asema, sillä Robin Hull nappasi vuonna 2016 uransa yhä ainoan ammattilaisturnausvoittonsa nimenomaan Shoot Outista. Kolme vuotta sitten huippujännittävässä loppuottelussa Luca Brecelin voittanut suomalaisässä vetäytyi tämän vuotisesta turnauksesta viime metreillä.

Kun iso osa huippupelaajista on päättänyt jättää turnauksen väliin, tarjoaa pitkä viikonloppu Watfordissa monille rankingin alaosissa raataville ammattilaisille ja lukuisille amatööreille mahdollisuuden astua parrasvaloihin. Tällä kertaa mukana nähdään muun muassa naislegenda Reanne Evans ja vasta 14-vuotias belgialainen lupaus Ben Mertens. 

Korkeimmalle rankattu pelaaja turnauksessa on Barry Hawkins, mutta rankingeilla ja aiemmilla esityksillä ei Watfordissa juuri tule olemaan merkitystä: kahdeksana pelikertana ollaan nähty kahdeksan eri voittajaa, ja 15 eri finalistia: vain Dott on edennyt kahdesti turnauksen loppuotteluun, häviten molemmilla kerroilla.

Turnausta voi seurata tutusti Eurosportin kanavilta, ja lisäksi TV Kutonen televisio lauantai-illan ja sunnuntain ratkaisuottelut. Myös Unibet-TV:n ilmainen live stream tarjoaa mahdollisuuden seurata kiehtovaa turnausta.


Pelaajat: ,,
Turnaukset: ,