Snooker, Posido ja suomalaisuus

snookerskandaalin Champion snooker biljardin UK Championship tekoäly snookerin mastersin tour championship

Suomalainen on kuulemma hiljainen ja juro. Suomalainen on mietteliäs ja rauhallinen. Eikö siis tällaisen suomalaisen pitäisi olla juuri sopiva snookerin pelaamiseen? Mutta jos katsoo vaikka https://posido.com/fi/ pelilistoja, niin erittäin harvoin siellä yhtäkään suomalaista nimeä on snooker otteluissa, eikä edes Masters-turnauksen posido listauksessa. Suomalainen snooker on aina ollut, ja varmasti tulee olemaankin pieni sivulaji, jota harrastavat vain todelliset snooker fanit. Mutta onko syynä lajin vaikeus, vai suomalaisuus? Vaiko yksinkertaisesti se, että vaikka Suomi on iso maa maantieteellisesti, meitä on täällä vähän, eikä raha riitä kaikkeen. Kunnon snookersali maksaa kuitenkin jonkun verran ylläpitää, ja jos pelaajia ei ole, ei sitä kukaan tee täysin omilla rahoillakaan.

Suomalaisten ajatusmaailma

Suomalaiset ovat kuitenkin historiassa tottuneet kamppailemaan asioista saadakseen niitä eteenpäin ja Suomi on kansakuntana saanut vuosikymmeniä sitten jonkinlaisen maineen positiivisuuden kautta etenemisestä, mutta kenties snooker lajina on sittenkin liikaa suomalaiselle sielunmaisemalle. Posido tarjoaa onneksi muutakin, kuin snooker ottelut, ja muissa lajeissa löytyy sitten myös suomalaisia, jos pelaaminen on siitä kiinni.

Ehkä suomalaisuuteen mahtuu paremmin sekä suomalainen lähiökapakka ja se pikkupöytä, jolla sitten pelataan biljardia ja juodaan olutta. Englannissakin juodaan olutta ja pelataan, muuta siellä pienen pöydän sijasta tarjolla on oikeasti snooker pöytiä ja pelipaikkoja löytyy ympäri maata – mutta onhan se pelikulttuurikin täysin erilainen.

Snookerin oli kuitenkin alun perin ulkona pelattava peli, josta sitten 1800-luvun lopulla alkoi kehittyä peli, joka nykyään tunnetaan snookerina – strategiapelinä, jossa nappuloina ovat pöydän pallot, ja tavoitteena kuten niin monessa muussakin pelissä, vastustajan voittaminen. Snooker on niitä harvoja pelejä, joissa yhdistyvät sekä taito että taktiikka yhdeksi kokonaisuudeksi, etkä voi voittaa pelkällä taidolla, mutta toisaalta paraskaan taktinen tieto ja suunnitelma eivät auta, jos kyvyt eivät riitä pallojen saamiseksi pusseihin.

Jos ajattelee snookeria strategiapelinä, ei ole yhtään ihmeellistä ymmärtää, että sen loivat alun perin brittisotilaat, jotka yrittivät keksiä jotain tekemistä ulkomaankomennuksillaan 1800-luvulla. Kerrotaanhan lajin nimenkin tulevan kadettikoulun ensimmäisen vuoden kokelaisen nimestä, heitä kun nimitettiin snookereiksi.

Biljardiahan on pelattu jo kauan ennen snookerin kehittämistä. Sen ensimmäiset versiot 1400-luvulla olivat varsin erilaisia kuin nykypelit, ja peliä pelattiin enemmänkin kivipöydillä lyöden tai työntäen kivipallo pöydällä olevaan reikään. Matkalla oli yleensä sitten esteitä, jotka piti joko ohittaa tai kaataa – pelistä riippuen. 1400-luvulla muutenkin eurooppalaiset ylhäiset aateliset joutuivat miettimään tekemistä vapaa-ajalle, sillä maaorjat hoitivat työnteon, ja jollei sotia ollut käytävissä, tekeminen oli varsin rajallista. Siksi Euroopan hoveissa näihin aikoihin alkoi syntyä myös muunlaista pelaamista, ja Italian ensimmäiset viralliset ja avoimet kasinotkin avattiin. Biljardi olikin 1400-luvun Ranskassa suosittu aateliston peli, ja itseasiassa kerrotaan että Ludvig XI:n omaisuusluettelosta olisi löytynyt biljardipeli, joka kertoo että ainakin hänen hovissaan sitä saatettiin pelata 1461-1483 hänen ollessaan vallassa.

Englantilainen sielunmaisema

Jos katselet joskus televisiosta snooker ottelua, huomaat siinä olevan paljon yhtäläisyyksiä toiseen brittiläiseen lajiin eli tennikseen. Molemmissa on ideana tarjota katsojille jännitystä, kuten posido, mutta samalla pelaajille täysi keskittyminen, ja tämä näkyy molempien lajien kentillä tuomareiden sanoissa katselijoille. Missä muussa lajissa voisi katsojien kommentointi saada aikaa suorituksen uusinnan? Ainakin tenniksessä ja snookerissa.

Brittiläinen yläluokan mentaliteetti ja tietynlainen ylemmyyden tunto on osa näitä molempia lajeja. Joskin aikojen kuluessa tennis on levinnyt ympäri maailman ja sen tiukat raja-aidat mm. pelaajien vaatteiden suhteen on päässyt muuttumaan lähes kaikkialla muualla paitsi Wimbledonissa. Myös snookeriin yhdistetään tietynlainen vaatetus sekä käyttäytyminen.

Siinä missä suomalainen voi Posido sivustolla viettää aikaa, vaikka nopeiden automaattipelien tai livepelien parissa, snooker on peli, missä pelaajan pitää osata käyttää aikaa hyväkseen. Päätökset pitää tehdä suunnitelmallisesti ja eteenpäin miettien, vähän kuin shakissa, mutta kuitenkin myös omaan taitotasoon tavoitteet soveltaen. Onhan se esimerkiksi niin, että voimme katsoa kuinka Valtteri Bottas ajaa formulaa, ja voimme sanoa, että onpa hän huono – mutta itse emme saisi koko autoa liikkeelle, saatikka uskaltaisimme ajaa aivan maantasolla yli 350 km/h vauhdilla autoa, joka voi viedä kuskinsa kuolemaan.

Suomalainen ajatusmalli ei siis aivan yhdisty brittiläiseen yläluokkaan, mutta siksi varmaankin Suomeen on kehittynyt oma, erilainen biljardiharrastus, ja snooker on sitten jäänyt ”hienommille” areenoille.


Edellinen artikkeliMieletön snookerin purku – Mark Williams selvitti haastavan tilanteen yhden käden lyönnillä
Seuraava artikkeliChampion of Champions -turnaus – tässä ohjelma ja kaavio