Temppulyönnit tekevät snookerista kiinnostavaa

temppulyönnit

Snookerin suosio englanninkielisissä maissa on jatkunut vuosikymmenien ajan. Varsinkin 80- ja 90-luvulla snooker eli suoranaista kulta-aikaansa, jolloin sitä seurattiin maailmanlaajuisesti erittäin ahkerasti.

Samalla 90-luvulla snookeriin kehittyi myös oma alalajinsa, jossa kilpailtiin temppulyönneillä. Kyseisestä lajista käytetään nimitystä Trick shot snooker, jossa snookerin sijaan tänä päivänä pelataan enemmänkin pool-biljardissa. Tosin sitä voidaan myös pelata snooker-pöydässä, josta se on lähtöisinkin. 

Dan Burton on Unsplash

Temppulyönteihin on taatusti moni jo tutustunut, koska monet snookerhuiput esittelevät taitojaan edelleen kilpailuissa. Erillisiä trick shot-näytöksiä järjestetään myös ympäri maailmaa – myös Suomessa

Mainos:

Mikä trick shot sitten on?

Trick shot tarkoittaa siis temppulyöntiä, jonka onnistumisen todennäköisyys on erittäin huono ja sen toteuttaminen vaatii erityisen hyvää taitoa. Ensinnäkin pallot asetellaan pöydälle tavalla, joka ei taatusti tule vastaan tavallisessa pelitilanteessa. Ne on voitu esimerkiksi linjata suoraan linjaan. 

Lisäksi temppulyönneissä voi olla mukana lisää rekvisiittaa, kuten ylimääräisiä kolmioita ja biljardikeppejä. Lyönnin onnistuminen vaatii erityistä tarkkuutta, taitoa, tekniikkaa ja vuosien harjoittelua, jonka johdosta ihan kuka tahansa ei niitä pysty tekemään. 

Kilpailu- ja televisiotoimintaa

Lajissa kilpaillaan kansainvälisesti niin amatööri- kuin ammattilaistasolla. Siitä järjestetään kansainvälisiä turnauksia, joista hyviä esimerkkejä ovat WPA Artistic Pool World Championships ja World Snooker Trickshot Championship, jonka viimeinen turnaus järjestettiin vuonna 2006. 

Vuodesta 2000 lähtien sitä on nähty myös televisiossa Trick Shot Magic- ja World Cup of Trick Shots -televisio-ohjelmissa. Niitä on näytetty enemmänkin snookerin ja poolin suosituimmissa maissa eli Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, joissa lajista käytävä vedonlyönti on yhtä lailla erittäin suosittua.

Neel on Unsplash

Kilpailujen formaatit kuitenkin vaihtelevat joko näytöstyylisinä one on one -peleinä, jolloin kaksi pelaajaa kilpailevat keskenään. Kyseessä voi olla myös tuomariston arvostelemat suoritukset, jolloin voittaja määräytyy pisteiden mukaan. Lisäksi sallitut lyönnit, siirrot ja tekniikat on yleensä erikseen merkitty kyseisen turnauksen tai ottelun sääntöihin.

Onko temppulyöntien tekeminen kiellettyä tavallisissa snooker-peleissä?

Temppulyöntien teko ei sinällään ole kiellettyä snookerissa, kunhan pallo pysyy koko ajan pöydällä. Sääntöjen mukaan on rikkomus, jos pallo irtoaa pelipöydästä ja se irrotetaan tarkoituksenomaisesti tarkoituksenaan kiertää esteenä oleva pallo. 

Tästä huolimatta tavallisissa snooker-peleissä voidaan nähdä teknisiäkin temppulyöntejä, jotka taasen tekevät pelistä viihdyttävän ja erittäin katsojaystävällisen. Joskus pelin tunnelma on huumorilla höystetty, jolloin temppulyöntejä voidaan nähdä enemmänkin – ilman ilmahyppyjä.

Kuuluisia trick shot -pelaajia

Andy “The Magic Man” Segal

Yhdysvaltalainen Andy Segal pelasi 1990-luvulla ysipalloa ammattilaisena, mutta vaihtoi temppulyönteihin vuonna 2002. Hän on ollut siinä täysi ammattilainen vuodesta 2007 lähtien. Hänellä on kolme maailmanennätystä artistisessa pool-biljardissa ja hän on uransa aikana voittanut useita maailmanmestaruuksia ja turnauksia.

Tänä päivänä Andy nähdään näytöksissä ympäri maailmaa. Kilpailujen ohella hän on myös kuvannut kymmeniä opetusvideoita temppulyönteihin ja esiintynyt elokuvissa sekä televisiomainoksissa Yhdysvalloissa. 

Florian “Venom” Kohler

Ranskalainen Kohler edustaa nuorempaa trick shot -ammattilaissukupolvea, joka kiertää tänä päivänä ympäri maailmaa oman Venom Trickshots -organisaationsa kanssa. Hän kehitti omia versioita temppulyönneistä. Niitä ovat esimerkiksi pallon hypyttäminen, tekniset masse-lyönnit usealla biljardikepillä sekä liikkuvan pallon lyöminen. 

Kohler pitää hallussaan myös kuutta maailmanennätystä, kuten pisimmällä biljardikepillä pelaaminen ja eniten lyötyjä palloja (75 kappaletta) keskimmäiseen pussiin minuutissa. Kohlerin taitoja on voitu nähdä myös elokuvissa, televisiosarjoissa ja mainoksissa sekä hänestä on tullut myös pieni internet-sensaatio. 

Trick shot Suomessa

Suomessa temppulyönneistä ei ole kilpailtu vaan sitä on voinut seurata näytöstyyliin. Tästä huolimatta monet suomalaiset biljardiammattilaiset ovat myös onnistuneet urillaan siirtymällä pelaamaan Yhdysvaltoihin. Tällöin he ovat voineet esitellä temppujaan normaalin biljardiuransa vierellä niissä järjestettävissä näytöksissä. Kuuluisin suomalainen temppumestari on Joonas Ohtonen


Edellinen artikkeliMM-finaali on koittanut! Kumpi vie, Selby vai Murphy?
Seuraava artikkeliMark Allen teki henkilökohtaisen konkurssin – vetäytyy pelikentiltä toistaiseksi