Snookerin tulevaisuus – teknologia on pelastamassa lajin

Saudi-Arabiassa WST urheiluviikko Snookerin MM-kilpailujen snookerskandaalin Champion snooker biljardin UK Championship tekoäly snookerin mastersin tour championship Xu Si

Onko snooker kuolemassa? Kyseinen kysymys on pyörinyt lajia seuraavien ja alan johtohenkilöiden mielessä jo useita vuosia. Biljardipöytien ääreen löytää kuitenkin edelleen monet harrastelijat ja ammattilaiset, mutta muiden lajien uutuudenviehätys on vienyt kiinnostusta lajiin etenkin nuorison keskuudessa.

Katsojaurheilunakaan snooker ei ole Suomessa isoveljensä biljardin vastaava. Se tuli tutuksi suomalaisille enemmänkin ulkomaalaisten urheilukanavien televisiolähetyksistä, mutta suurta kasvua ei ole onnistuttu maahan saamaan. Se johtuu taasen pelkästään snooker-pöytien vähäisyydestä.

Mainos:

Myös snookerin alkulähteillä, Isossa-Britanniassa, ollaan alettu miettimään tosissaan lajin tulevaisuutta ja kehittämään keinoja, jolla sen pariin saataisiin houkuteltua tarpeeksi pelaajia ja myös katsojia. Euroopassa tilanne ei ole nähnyt kovin suurta parannusta 2010-luvun aikana, vaikka lajin taso on noussut humisten ja nykyään vaaditaan todellista taitoa nousta maailmanmestariksi.

Yhtenä ratkaisuna ovat nousseet kiinalaiset ja intialaiset ammattilaispelaajat, jotka ovat herättäneet Aasian mielenkiinnon snookeria kohtaan. Sen lisäksi alalle ollaan tuomassa aivan uutta teknologiaa nimeltä VVR sekä muita teknologiaratkaisuja, jotka tekevät lajin seuraamisesta yhä mielenkiintoisempaa.

VVR – Virtual Versus Reality 

Totuus on kuitenkin se, että 80-luvun snookerin huippuvuosien jälkeen laji on nähnyt vain hyvin vähän nuoria mestareita. Kun vielä 90-luvun aikana mestariksi pystyi tulemaan kolmekymppisenä, nykyään voittajien ikähaitari on noussut yli 45 ikävuoden. Nuoria lahjakkaita pelaajia löytyy, mutta samoin taso on noussut melkoisesti muutaman vuosikymmenen aikaisesta.

Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että nuorten taitoja kehitetään ja he pystyvät pelaamaan mahdollisimman haastavissa otteluissa ja turnauksissa. Nykyään ammattilaiskiertueelle hyväksytään vain 128 pelaajaa, joka jättää ulos varsinkin monet nuoret lahjakkuudet. Ammattilaiset ovat taasen alan konkareita, jotka syövät nuoria tulokkaita aamiaiseksi – ja kuilu ammattilaisten ja amatöörien välillä vain kasvaa.

Uusi sovellus nimeltä VVR on luotu mullistamaan snookerin pelaamista ympäri maailmaa. Täten pelaajien ei tarvitse enää matkustaa tuhansia kilometrejä turnauksien ja otteluiden perässä, vaan ottelut saapuvat juuri sinne, missä hekin ovat. Samalla VVR toivotaan ratkaisevan alalla vallitsevan ongelman pelien vähäisyydestä ja nuoret pelaajat pääsisivät pelaamaan yhä monipuolisemmin.

VVR:n ansiosta maailman äärilaidoilla pelaavat kaksi pelaajaa näkevät edessään snooker-pöydän, jonka pallot liikkuvat vastustajan liikkeiden mukaan. Jokaisessa pallossa on gyroskooppi, vastaanotin ja oma koodi, joskin pallon massapaino pysyy samana.

Pöydälle sijoitetut miljoonat mikropisteet muodostavat pöydästä tietokoneavusteisen pelikentän ja pisteet toimivat samalla paikantimina. Jos pallo lyödään pussiin, se palaa automaattisesti takaisin lähtöpaikalleen heti kun se nostetaan takaisin pelipöydälle. Uutta teknologiaa on kokeiltu varsinkin power snooker -versiossa, joskin sitä voidaan hyödyntää missä tahansa snookerissa sekä myös muissa pelilajeissa, kuten tikanheitossa ja keilailussa. 

Kyseisen teknologian toivotaan tuovan lajin pariin etenkin nuoria pelaajia ja tällä tavoin snookerin tulevaisuus olisi pelastettu. VVR-teknologia voisi olla osa esports-urheilua eli elektronista urheilua, jossa virtuaalitodellisuuspelejä ollaan jo pelattu.

Snookerin livestriimit – riittävätkö ne?

Jo muutaman vuoden ajan snooker-otteluita on voitu seurata suoraan netissä suoratoiston välityksellä. Sitä on tarjonnut varsinkin erilaiset vedonlyöntisivustot, kuten https://www.ottokasino.com/, joille snooker on erittäin suosittu vedonlyöntikohde. Vetoja asettaneet ovat voineet seurata pelin kulkua joko videokuvan välityksellä tai tietokoneavusteisella animaatiolla.

Snookerin tulevaisuuden kannalta amatöörejä tulisi kuitenkin saada mukaan ammattilaiskiertueelle yhä kasvavissa määrin, muuten lopputuloksena on vain yhä vanheneva ammattilaispelaajaryhmä. Vuosien tuoma kokemus ammattilaispöydistä taas tekee konkareista liian kovia vastuksia kelle tahansa amatöörille.

Siirto esports-lajiin toisi taatusti uutta henkeä peliin ja otteluita voitaisiin pelata kahdella eri tavalla: virtuaalisesti ja aitoina lähiturnauksina. Täten snooker saisi kauan kaipaamaansa tuoretta verta riveihinsä sekä se osoittaisi olevansa muuntautumiskykyinen aikojen tuomiin haasteisiin. 


Edellinen artikkeliRonnie O’Sullivan kohtaa tiistaina Robbie Williamsin
Seuraava artikkeliKahden legendan kohtaaminen – Jimmy White ja Ronnie O’Sullivan iskevät yhteen