Iranin Soheil Vahedi ja Israelin Eden Sharav tekivät sunnuntaina historiaa. Kaksikon alkulohko-ottelu WST Pro Series -turnauksessa oli ensimmäinen Irania ja Israelia edustavien pelaajien välinen snookerin ammattilaisottelu. Tapauksesta tekee merkittävän se, että Iran on kieltänyt maansa urheilijoita kohtaamasta israelilaisia vastustajia, ja vain harva on uhmannut kieltoa.
Iran ei virallisesti tunnusta Israelia, ja maassa on tulkittu, että israelilaisen urheilijan kohtaaminen tarkoittaisi Israelin tunnustamista. Siispä Iranin ja Israelin urheilijoiden kohtaamiset ovat olleet harvinaisia. Maassa yritettiin jopa säätää asiasta laki, mutta lopulta aikeesta luovuttiin. Painostuksen ja uhkailujen kohteena olleet iranilaiset ovat pyrkineet välttämään otteluita eri lajeissa esimerkiksi häviämällä tahallaan ennen israelilaisen kohtaamista tai antamalla luovutusvoiton.
Skotlannissa kasvaneen Sharavin, jolla on israelilainen isä ja skotlantilainen äiti, vaihdettua vuonna 2018 edustusmaansa Skotlannista Israeliin maiden väliset kohtaamiset tulivat mahdollisiksi myös snookerissa. Iranin ykköspelaaja Hossein Vafaei arvottiinkin heti samana vuonna kahdesti Sharavia vastaan, mutta hän antoi molempina kertoina luovutusvoiton. Vuonna 2017 toisena iranilaisena ammattilaiskiertueelle päässyt Vahedi arvottiin nyt WST Pro Seriesissa samaan alkulohkoon Sharavin kanssa, ja hän oli valmis pelaamaan ottelun.
Iranilaisurheilijoiden kokema uhka on todellista. Osa painostusta kokeneista urheilijoista on hakenut turvapaikkaa Euroopasta pelättyään henkensä edestä. Hieman lievempi esimerkki on kahden jalkapalloilijan potkiminen maajoukkueesta heidän pelattuaan seurajoukkueessaan israelilaista joukkuetta vastaan. (Molemmat kutsuttiin kuitenkin myöhemmin takaisin maajoukkueeseen kaksikon osoitettua katumusta.) Nähtäväksi jää, tuleeko Sharavin kohtaamisesta Vahedille seuraamuksia.
Iranin asennoituminen israelilaisten kohtaamiseen on jälleen yksi osoitus siitä, kuinka urheilua ja politiikkaa ei voi erottaa toisistaan. Toisaalta Vahedin ja Sharavin ottelu muistuttaa, että urheilulla voi myös vaikuttaa positiivisesti ja ylittää raja-aitoja. Tapaus tuo mieleen Kiinan ja USA:n pöytätennisdiplomatian 1970-luvulta: maiden pöytätennisjoukkueiden sattumalta alkanut tutustuminen ja vastavuoroiset vierailut myötävaikuttivat Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden vähittäiseen normalisoitumiseen. Maiden väliset suhteet olivat olleet pohjamudissa kommunistien noustua Kiinassa valtaan toisen maailmansodan jälkeen. Vahedin ja Sharavin ottelun vaikutus tuskin yltää tähän mittaluokkaan, mutta se saattaa normalisoida iranilaisten ja israelilaisten kohtaamiset snookerissa.
Soheil Vahedi voitti lopulta historiallisen ottelun Eden Sharavia vastaan 2-1. Hän kuitenkin jäi alkulohkossa kolmanneksi ja tippui viidenneksi sijoittuneen Sharavin tavoin jatkosta. Jatkopaikat veivät lohkon voittanut Mark Selby sekä mainiossa vireessä oleva Stuart Carrington.
Pelaajat: Eden Sharav,Soheil Vahedi