Songsermsawadille, Lamille ja O’Donnellille ammattilaispaikat

German Masters
Kuva: Monique Limbos

Snooker-kaudelle 2015-2016 ja 2016-2017 on jälleen jaettu muutamia ammattilaispaikkoja. Thaimaan Akani Songsermsawad voitti Aasian U21-mestaruusturnauksen finaalissa Kiinan Yuan Sijunin 6-4 oltuaan 0-4-tappioasemassa ja ansaitsi kahden kauden ammattilaispaikan, jos vain ottaa sen vastaan.

Turnauksen suurin suosikki, Kiinan Zhao Xintong, hävisi Songsermsawadille puolivälierissä 5-3-lukemin. Nuori Zhao on pelannut erinomaisesti villinä korttina Kiinassa pelattavissa turnauksissa ja voittanut ammattilaisia erittäin usein, mutta Main Tour -paikkaa hän ei ole vielä saavuttanut. Muista suosikeista ammattilaispaikastaan ennen MM-kisoja luopunut Thaimaan Ratchayothin Yotharuck, joka yritti saada paikkaansa välittömästi takaisin, tippui 16 parhaan kierroksella Yuan Sijunille 4-0-lukemin ja vuosi sitten finaalissa Thanawat Thirapongpaiboonille hävinnyt Iranin Siyavosh Mozayani tippui jo lohkovaiheessa. Hän jäi kovatasoisen lohkon kolmanneksi Songsermsawadin ja Yuanin jälkeen.

Kiinalaisten ja thaimaalaisten lisäksi myös Hongkongia edustavat pelaajat menestyivät vahvasti, sillä sekä Tam Yun Fung että Chan Ming Tung olivat välierissä. Molemmat hävisivät 5-1-lukemin, ensin mainittu Songsermsawadille ja jälkimmäinen Yuanille.

Mainos:

Ammattilaispaikkoja oli jaossa myös EBSA Play-Offs -turnauksessa. Kyseiseen turnaukseen kutsuttiin 16 eniten otteluita European Tourin osakilpailuissa voittanutta amatööriä, mutta koska heistä Sean O’Sullivanilla oli jo varma paikka Asian Tourin (ja itse asiassa myös European Tourin) kautta, hänen tilalleen kutsuttiin rankingin 17:s pelaaja. Pudotuspelejä pelattiin niin, että kaksi parasta sai kahden vuoden ammattilaispaikan – käytännössä siis ohjelmassa oli kaksi kahdeksan pelaajan turnausta.

Ensimmäinen ammattilaispaikka meni vielä viime kaudella ammattilaisena pelanneelle Martin O’Donnellille. Parhaimmillaan China Openin 2014 32 parhaan joukkoon edennyt O’Donnell on viettänyt tämän kauden amatöörinä, mutta pääsee ensi kaudella jälleen Main Tourille. Hän voitti todella kovatasoisen osion finaalissa erittäin lupaavan nuoren Jamie Clarken 4-3 ja välierissä toisen vielä viime kaudella ammattilaisena olleen pelaajan, Paul Davisonin, 4-3. Ensimmäisellä kierroksella hän kukisti U21-EM-finalistin 2014, Josh Boileaun. Clarke kukisti omassa välierässään Ashley Cartyn, joka tällä kaudella muun muassa eteni amatöörinä German Mastersin pääsarjaan voitettuaan Robert Milkinsin, ja kierros aiemmin Mitchell Travisin, joka yllätti vuosi sitten UK Championshipissa Marco Fun.

Toinen ammattilaispaikka meni kenties hieman yllättäen Sanderson Lamille, joka on kieltämättä lupaava juniori, mutta ei ehkä kuitenkaan aivan Britannian parhaita. Hän kukisti finaalissa Irlannin Thomas Dowlingin 4-2. Dowling puolestaan kukisti välierässään suurimman suosikin, Adam Duffyn, 4-3. Duffy eteni amatöörinä sensaatiomaisesti viimeiselle MM-karsintakierrokselle, mutta hävisi sen Jamie Jonesille 10-8. Joka tapauksessa Duffyn voittojen takia hänen ottelunsa EBSA Play-Offs -turnauksessa jouduttiin siirtämään, ja Duffyn välierä sekä osion finaali pelattiinkin päivä myöhemmin kuin turnauksen kuului päättyä. Todella lähelle jäänyt MM-paikka sekä kiireinen aikataulu vaikuttivat taatusti Duffyn pelivireeseen.

Kuva: Monique Limbos