Suomalaisille tappiot Qualifying Schoolissa

suomalaispelaajien suomalaispelaajat Robin Hull | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Kaudella 2019-2020 snookerin Main Tourilla ei nähdä yhtäkään suomalaispelaajaa. Se varmistui, kun Robin Hull ja Heikki Niva kärsivät tappiot Qualifying Schoolin kolmannessa osakilpailussa.

Vuodesta 2013 lähtien yhtäjaksoisesti kiertueella pelannut Hull oli kahdessa ensimmäisessä Qualifying Schoolin osakilpailussa tippunut kolmannella kierroksella. Hän avasi viimeisen osakilpailun voittamalla pirteästi esiintyneen 19-vuotiaan saksalaisen Umut Dikmen 4-2. Seuraavilla kierroksilla suomalainen tykitti 4-0-voitot Tom Pendleburysta, joka sai koko ottelussa vain kuusi pistettä, joista neljä virheestä, sekä Andreas Plonerista.

Neljännellä kierroksella Hull kohtasi Main Tourilla kaksi vuotta viettäneen Fang Xiongmanin, joka voitti ottelun 4-2. Hull johti kahdella yli 70 pisteen sarjalla 2-0, mutta kiinalainen iski kaksi 55 pisteen sarjaa, jotka toivat hänet tasoihin. Fang voitti seuraavan erän ilman suuria sarjoja ja reilut 50 minuuttia kestäneen viimeiseksi jääneen freimin pöydän viimeisillä palloilla pitkän turvapelitaistelun päätteeksi. Samalla hän päätti Robin Hullin ammattilaisuran ainakin toistaiseksi.

Mainos:

Hull olisi tarvinnut Fang-ottelun jälkeen vielä kaksi voittoa säilyttääkseen ammattilaispaikkansa. Hän voi halutessaan pelata ensi kaudella Challenge Tourilla, mutta jää nähtäväksi, kiinnostaako se kokenutta suomalaista. Mikäli Hull haluaa tavoitella ammattilaispaikkaa kaudelle 2020-2021, hän voi osallistua esimerkiksi amatöörien EM-turnaukseen tai ensi vuoden Qualifying Schooliin. Myös Challenge Tourilla on jaossa ammattilaispaikkoja. Ensi kauden paikat on kuitenkin jo täytetty.

Hullilla on kuitenkin halutessaan mahdollisuus osallistua pariin ammattilaisturnaukseen. Lisäksi Gibraltar Open on avoin kaikille, eli myös amatöörit saavat ilmoittautua turnaukseen. Heille järjestetään ensin esikarsinnat, joista parhaat pääsevät ammattilaisten joukkoon varsinaiselle ensimmäiselle kierrokselle. Amatöörejä kutsutaan muihinkin turnauksiin täyttämään ammattilaisilta jääneitä vapaita paikkoja. Hull sijoittuu kuitenkin Qualifying Schoolin rankinglistalla sijan 20 paikkeille, joten mahdolliset kutsut jäävät vähäisiksi.

Myöskään Heikki Niva ei onnistunut saavuttamaan ammattilaispaikkaa Qualifying Schoolin kautta. Hän voitti viimeisen osakilpailun avauskierroksella Intian Laxman Rawatin 4-2, mutta toinen intialainen, ammattilaisenakin aikoinaan pelannut Lucky Vatnani voitti seuraavalla kierroksella suomalaisen erin 4-1.

Nivan saldoksi Qualifying Schoolista jäi kolme otteluvoittoa ja yhteensä 17 voitettua erää. Ne eivät riitä takaamaan varmaa paikkaa Challenge Tourin osakilpailuihin, mutta päättyneellä kaudella monia osakilpailuja ei saatu täyteen, joten suomalaisen pitäisi niin halutessaan päästä osallistumaan useimpiin ellei jopa kaikkiin osakilpailuihin.

Kausi 2019-2020 vietetään siis ilman suomalaisia ammattilaisia. Yksi aikakausi näyttää tulleen päätökseen, ja jää nähtäväksi, milloin seuraavan kerran nähdään suomalaistähti kirkkaimmissa parrasvaloissa. Vieläkö Robin Hull haluaa yrittää paluuta, onnistuuko Heikki Niva ensi kaudella vai joudutaanko seuraavaa edustajaa odottamaan pidempään? Vain aika näyttää. Toistaiseksi Main Tourilla ei kuitenkaan nähdä suomalaisedustusta.

Raportti Qualifying Schoolin toisesta osakilpailusta
Raportti Qualifying Schoolin avausosakilpailusta

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliHull hävisi Q Schoolin kolmannella kierroksella – naisten maailmanmestari voitti Nivan
Seuraava artikkeliQualifying School 2 & 3: viimeiset ammattilaispaikat jaettu