Tuloskooste: World Cup, naisten MM, International Championshipin karsinnat

John Higgins
Kuva: Monique Limbos

Uusi snookerkausi alkoi jo ennen kesäkuun puoliväliä Riga Mastersin karsinnoilla. Latviassa pelattava turnaus on palkintorahoiltaan varsin pienimuotoinen, mutta International Championship, jonka karsinnat saatiin myös jo päätökseen, on täysin toista luokkaa. IC:n karsintojen lisäksi myös maiden välinen World Cup sekä naisten MM-turnaus on jo ehditty pelata. Tällä hetkellä Main Tourilla vietetään muutaman viikon taukoa. Kokosimme raporttiin viime viikkojen turnausten tulokset.

World Cup

Skotlanti voitti kahden vuoden välein järjestettävän maiden välisen World Cupin. Maata edustaneet John Higgins ja Stephen Maguire saivat revanssin vuoden 2015 turnauksesta, jonka finaalissa he hävisivät Kiinan kakkosjoukkueen Yan Bingtaolle sekä Zhou Yuelongille. Tällä kertaa Skotlanti voitti Kiinan kakkosjoukkueen, jota edustivat nyt Zhou sekä Liang Wenbo, finaalissa puhtaasti 4-0.

Kiina oli voittanut kolme edellistä World Cupia ja sai isäntämaana asettaa tälläkin kertaa turnaukseen kaksi joukkuetta. Turnaus järjestettiin Wuxissa, lähellä Ding Junhuin kotia, joten Kiinan ykköspelaaja tähditti itseoikeutetusti maan ykkösjoukkuetta. Hänen parinaan pelasi Yan Bingtao. Parivaljakko selvitti alkulohkonsa ongelmitta ja eteni lopulta välieriin, mutta Skotlannin kaksikko vei tällä kertaa voiton 4-1. Etenkin Yan Bingtao oli turnauksessa vielä kaukana parhaasta vireestään.

Mainos:

Toisessa välierässä Kiinan kakkosjoukkue kukisti Englannin, jota edustivat Kyren Wilson sekä Jack Lisowski. Ottelu eteni aina katkaisufreimiin, josta Kiina marssi finaaliin 4-3-lukemin. Englanti oli lähellä tippua jo edellisellä kierroksella, mutta Wilson ja Lisowski voittivat Thaimaan Thepchaiya Un-Noohin ja Noppon Saengkhamin lopulta 4-3 onnekkaiden vaiheiden päätteeksi. Etenkin Lisowski pelasi turnauksen alakanttiin, mutta sekään ei estänyt kaksikkoa pääsemästä välieriin asti.

Muissa puolivälierissä Skotlanti voitti Walesin Ryan Dayn ja Mark Williamsin 4-3. Wales oli ollut kenties koko lohkovaiheen vakuuttavin joukkue, mutta puolivälierä päättyi niukkaan tappioon. Kiinan ykkösjoukkue voitti turnauksen yllättäjän Hongkongin helposti 4-0 ja kakkosjoukkue Belgian 4-2.

Belgiaa Luca Brecelin kanssa edustanut vasta 14-vuotias Ben Mertens oli yksi lohkovaiheen suurista puheenaiheista. Hän pelasi erinomaisesti ja auttoi maansa lohkovoittoon. Puolivälierissä peli ei enää kulkenut samaan malliin, mutta turnaus oli joka tapauksessa erinomainen.

Suurin yllättäjä oli kuitenkin Hongkongin joukkue, jonka muodostivat Andy Lee sekä Ka Wai Cheung. Maa ylsi kuolemanlohkossa heti Englannin jälkeen toiseksi jättäen taakseen Iranin, Irlannin, Pohjois-Irlannin sekä Saudi-Arabian. Lohkon viimeisen kierroksen ottelussa panoksena oli jatkopaikka, ja Hongkong voitti Iranin Hossein Vafaein ja Soheil Vahedin 3-2 varmistaen yllättävän pudotuspelipaikkansa. Puolivälierässä Kiinan ykkösjoukkuetta vastaan kaksikolla ei kuitenkaan ollut enää mitään jakoa.

Naisten MM-turnaus

Reanne Evans voitti Thaimaassa järjestetyssä turnauksessa 12:nnetta kertaa naisten maailmanmestaruuden. Hän kukisti finaalissa nuoren lupauksen Nutcharut Wongharuthain 6-3. Vasta 19-vuotias thaimaalainen, joka maaliskuussa teki tiettävästi kautta aikain ensimmäisenä naisena maksimin, antoi Evansille tiukan vastuksen, mutta 33-vuotias englantilainen oli vielä tällä kertaa etevämpi.

Snookerin suurimpana naislupauksena pidetty Wongharuthai osoittautui tittelinsä veroiseksi yllätettyään puolivälierissä hallitsevan mestarin Ng On Yeen 4-1. Kaksi edellistä mestaruutta voittanut hongkonglainen oli pelannut viidesti peräkkäin finaalissa, mutta tällä kertaa turnaus päättyi nopeammin. Välierissä Wongharuthai voitti myös menestystä niittäneen Belgian Wendy Jansin 5-2. Finaalipaikkansa ansiosta thaimaalainen nousi naisten rankingissa neljänneksi.

Evans kukisti omassa välierässään Baipat Siripapornin 5-3. Siripaporn on yksi monista lupaavista thaimaalaispelaajista. Puolivälieriin edenneistä kahdeksasta pelaajasta thaimaalaisia oli neljä, Wongharuthain ja Siripapornin lisäksi Ploychompoo Laokiatphong sekä Waratthanun Sukritthanes.

Naisten maailmanlistan kärjessä on Reanne Evans ennen Ng On Yeetä, MM-turnauksessa puolivälieriin edennyttä Rebecca Kennaa sekä Nutcharut Wongharuthaita. Kauden alussa maailmanlistan toisena ollut Evans pelasi vahvasti koko vuoden ajan ja nousi lopulta tukevaan johtoon. Kärkinelikko erottuu muista pelaajista selvästi, ja myös nelikon väliset erot ovat selviä.

International Championshipin karsinnat

Riga Mastersin karsinnat tarjosivat yllätyksiä, mutta selvästi arvokkaamman International Championshipin karsinnoissa suosikit olivat vahvoilla. Rankingin 16 parhaasta pelaajasta yksikään ei hävinnyt, joskin Ronnie O’Sullivan jätti turnauksen väliin ja muutaman pelaajan karsintaottelut lykättiin pääsarjan yhteyteen.

Rankingissa korkeimmalle sijoitettu häviäjä oli itse asiassa sijalla 26 oleva Lyu Haotian, joka kahdesta satasestaan huolimatta hävisi Duane Jonesille 4-6. 0-3-tappioasemasta neljällä peräkkäisellä erävoitolla johtoon siirtynyt kiinalainen hävisi seuraavan erän väreillä eikä enää noussut. Myös toisen kiinalaisen, Li Hangin, 2-6-tappio Elliot Slessorille lienee laskettava yhdeksi karsintojen harvoista yllätyksistä.

Uusi ammattilainen Louis Heathcote jatkoi vakuuttavaa debyyttikauttaan voittamalla Noppon Saengkhamin 6-4. Ottelussa nähtiin kolme satasta, joista thaimaalainen teki kaksi, mutta ne eivät auttaneet häntä voittoon. Kolmessa viimeisessä erässä Saengkham sai yhteensä vaivaiset 13 pistettä Heathcoten iskettyä 103, 78 ja 77 pisteen sarjat.

Neil Robertson oli hirmuvireessä ja voitti Oliver Linesin puhtaasti 6-0. Kolme satasta ja pari muutakin viisikymppistä iskenyt australialainen on usein avannut kaudet erinomaisesti, ja niin näyttää käyvän tälläkin kertaa. Lines sai koko ottelussa vain 32 pistettä.

Myös Mark Selby antoi myrskyvaroituksen voittamalla Sam Bairdin 6-1 peräti seitsemän yli 50 pisteen sarjan avulla. Baird teki voittamaansa freimiin 57 pisteen sarjan, mutta muuten hän oli täysin aseeton. Stephen Maguire puolestaan voitti Jamie O’Neillin 6-1 tehtyään Selbyn tavoin seitsemän viisikymppistä.

Mark Williams oli suuremmissa vaikeuksissa, mutta hän voitti John Astleyn lopulta 6-5. Erittäin heikosti jo pitkään pelannut Shaun Murphy puolestaan voitti Riley Parsonsin 6-4. Ottelu antoi jo hieman lupauksia paremmasta, tosin Parsons ei todellakaan ole vaikeimpia vastustajia.

International Championshipin pääsarja pelataan elokuussa Kiinan Daqingissa. Seuraava turnaus on kuitenkin Riga Masters Latvian Riiassa heinäkuun lopussa.

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Turnaukset: ,,
Edellinen artikkeliRiga Mastersin karsinnat avasivat uuden kauden
Seuraava artikkeliRiga Masters – näin katsot ottelut ilmaiseksi live stream -palvelun kautta