Turku miehitti mitalisijat snookerin SM-karsinnoissa

Suomi-Snooker | FinnSnooker.com
Suomi-Snooker | FinnSnooker.com

Viikonlopun SM-karsinnoissa Turussa setvittiin semifinalistit ensi viikonlopun Helsingin Kulttuuritalon jatkopeleihin. Kaikki jatkoonpääsijät tulivat karsintojen pelipaikkakunnalta Turusta. Kimmo Lång nähdään jo neljättä kertaa peräkkäin SM-finaalipeleissä. Johannes Kauhanen hakee ensimmäistä mestaruuttaan vuoden 2010 pronssin seuraksi. Debyyttimitalisteja on kaksi, Olli-Pekka Virho ja Tero Suvanto. Erityisesti Virho (kuvassa) säväytti pudottaen totutun hyvää peliä esittäneet, moninkertaiset mitalistit Helsingin Markku Hämäläisen ja Oulun Juha Erkinmikon vuorotellen lukemin 4-0. Useat ratkaisueriin menneet ottelut tarjosivat täyden viikonlopun verran jännitystä.

Jo lauantain kierroksilla tippui kovia nimiä ratkaisuerään venyneissä otteluissa. Iiro Sirkiä taisteli miehekkäästi Timo Salovaaraa vastaan tehden 69 pisteen lyöntisarjan. Ottelu ratkesi kontraerässä Salovaaran 66 pisteen sarjalla. Nuori Jori Merikoski yllätti entisen hopeamitalistin Janne Häkkisen 2-3 tappioasemasta huolimatta. Antti Tolvanen koki monituntisen taistelun jälkeen epäonnea huonon kontaktin myötä ratkaisuerässä väripallojen perustyhjennyksessä. Vastustaja Ropi Heikkilä kuittasi viileällä pöydäntyhjennyksellä voiton. Juha Erkinmikko tiputti Heikki Nivan niin ikään jännittävän ottelun ratkaisuerässä.

Sunnuntaina käytiin myös verisiä taisteluita. Seniorien EM-edustajien ottelussa Esa Oikarinen hävisi Juha Lehdolle 3-2 johdosta. Jani Kananen voitti Jani Venäläisen 3-1 tappioasemasta mutta hävisi sitten 3-2 johdosta Erkinmikolle. Sami Karttunen hävisi 32 parhaan joukossa Esa Kaikumaalle 4-3 yhdestä 70 pisteen lyöntisarjastaan huolimatta. Kaikumaa puolestaan nousi Antti Mannilaa vastaan 3-0 tappioasemasta tasoihin. Esalla oli vielä ratkaisuerässä mahdollisuus mutta ratkaisevan pakanhajoitusmustan missaaminen maksoi ottelun. Mannila näytti erittäin määrätietoiselta päivän kenties kovimmassa ottelussa Kauhasta vastaan paikasta Kulttuuritalon välieriin. Kauhanen kampesi kuitenkin avauserätappion jälkeen kolme erää peräkkäin. Mannila tuikkasi vielä 62 pisteen sarjan, mutta Kauhanen puristi kovalla voitontahdolla seuraavan erän nimiinsä ja pääsi tuulettamaan jatkoonpääsyä.

Mainos:

Keravan jo 90-luvulla menestynyt Ari Toropainen joutui luovuttamaan karsintojen toiseksi viimeisellä kierroksella. Se oli valitettavaa sikälikin, että Toropainen ehti vastata karsintojen korkeimmasta lyöntisarjasta ja oli otteidensa perusteella jopa kaavionsa suosikki mitaleille. Turun Tero Suvanto pääsi siten melko helpolla kahdeksan joukkoon, mutta ansaitsi paikkansa voittamalla viime vuoden pronssimitalistin selkeästi 4-1 — turkulaiselle vain kaksi erätappiota karsinnoissa. Paremmaksi pistivät Virho ja Lång häviten kumpikin vain yhden erän useammasta ottelusta ja kovempien vastustajista huolimatta. Jyväskylän 15-vuotias Patrik Tiihonen onnistui ainoana nappaamaan erävoiton kisojen komeetta Virholta ja piti hävityissäkin erissä Virhoa tiukoilla. Långin ainoa erätappio tuli karsintojen viimeisellä kierroksella Salovaaraa vastaan. Långille puhtaasti hävinneiden joukossa oli myös vanha kilpakumppani Jyri Virtanen. Jyväskyläläisten tavoin oululaisten kohtalo oli jäädä ilman mitalia, kun heidän kovimmat ratsunsa Erkinmikko ja Salovaara hävisivät kahdeksan parhaan joukossa.

Rankingeissa on aiemminkin nähty, kuinka kotikaupungin pelurit ovat vahvoilla. Urheilutieteissä kotiedun merkitystä on tutkittu paljon, ja on mielenkiintoista, kuinka suuri merkitys sillä näyttää snookerissakin olevan. On hankala sanoa, perustuuko se tuttuihin olosuhteisiin, matkustamisen määrään, kotiyleisön kannustukseen vai johonkin muuhun. Tietysti järjestäjäkaupungista on suurin edustuskin paikalla. Kenties eri kaupunkeihin hajautetut tai kierrätettävät SM-karsinnat, kuten poolissa, olisi tasapuolisempi systeemi. Turkulaisilta ei kuitenkaan voi ottaa selkeää paremmuutta tällä kertaa pois.

Järjestelyt toimivat hyvin: livestream oli tarjolla ja tulospalvelu toimi hyvin sunnuntai-iltaa lukuun ottamatta. Välierät pelataan 23.5. alkaen klo 9.30, kun ensimmäisessä ottelussa kohtaavat Kauhanen ja Virho. Otteluista tulee selostettu nettilähetys SM-finaalisivuilla.

Lopulliset tulokset ja lisää raporttia karsintojen virallisilla sivuilla

Kuva: SBiL


Edellinen artikkeliAsian Tourin avausosakilpailua siirretään
Seuraava artikkeliQualifying Schoolin ensimmäiset kortit tulokkaille ja Wellsille