UK Championshipin torstain ennakko: Moni huippunimi avaa turnauksensa

Hull | FinnSnooker.com
Robin-Hull | FinnSnooker.com | Kuva: Monique Limbos

Ronnie O’Sullivan, Neil Robertson, Shaun Murphy, Mark Allen, Marco Fu, Ali Carter, Stephen Maguire, Mark Williams, Robin Hull – UK Championship on torstaina täynnä huippunimiä!

Päivän poiminta: Thepchaiya Un-Nooh – Robin Hull

Robin Hull Robin Hullin ottelusta on tehty jo varsinainen ennakko, joten tyydyttäköön tässä vaiheessa sanomaan, että Thepchaiya Un-Nooh on tasainen pelaaja, joka alisuorittaa vain harvoin, mutta joka ei myöskään oikeastaan koskaan saa yksittäisiä huipputurnauksia. Minusta suomalaisvastustajan perustaso on korkeammalla, ja jos hän vain saa pelattua taukonsa jälkeen tasollaan, hänen pitäisi edetä jatkoon. Laajempi pohjustus otteluun löytyy omasta jutustaan.

Ronnie O’Sullivan – Daniel Wells

Ronnie O’Sullivan kohtaa Daniel Wellsin. Wells on amatööri, jota pidettiin huippulupauksena, mutta joka ei onnistunut vastaamaan odotuksiin. 26-vuotias ei ole saanut amatöörinäkään viime aikoina aikaan mitään ihmeellistä. Silti walesilaisessa on paljon potentiaalia, mistä todisteena toimii esimerkiksi paikka MM-kisojen viimeisellä karsintakierroksella keväällä 2009. Silloin Wellsin jokainen karsintaottelu päättyi tulokseen 10-9. Pariin vuoteen Wells ei ole pelannut yhtä hyvin kuin esimerkiksi 2009, mutta O’Sullivania vastaan hän voi lähteä ilman paineita, mikä voi vaikuttaa positiivisesti otteisiin.

Mainos:

O’Sullivan oli Champion of Championsissa hirmuvireessä ja voitti yhdessä vuosituhannen kovatasoisimmista otteluista Judd Trumpin muutaman erän erolla. Pieni kysymysmerkki on kuitenkin O’Sullivanin loukkaama nilkka, joka voi vaikuttaa viisinkertaisen maailmanmestarin peliin. O’Sullivan on joka tapauksessa turnauksen suurin ennakkosuosikki, jonka tappio avauskierroksella olisi jättiyllätys.

Ali Carter – Zhang Anda

Ali Carter palaa syöpähoitojensa jälkeen rankingturnauksiin kohtaamalla Zhang Andan. 22-vuotias kiinalainen eteni 2010 MM-kisojen pääsarjaan ja 2013 Australian Openin 16 parhaan joukkoon, mutta huipputurnaukset ovat yksittäisiä ja muuten hän on pelannut selvästi heikommin. Viime kauden jälkeen kiinalainen itse asiassa tippui pois Main Tourilta, mutta ansaitsi paikan Qualifying Schoolin kautta.

Carter on suuri kysymysmerkki. Champion of Championsissa hän oli melko vaisu, mikä on täysin ymmärrettävää pitkän tauon jälkeen. Sitä ennen hän kuitenkin voitti Hongkongissa General Cup -kutsuturnauksen, mihin vaadittiin hyvää peliä. Jää nähtäväksi, kumpi Carter saapuu UK Championshipiin. Joka tapauksessa on selvä, ettei Carterin perustaso ole vielä samalla tasolla kuin ennen syöpähoitoja, mutta Zhangin pitäisi kaatua vähän heikommallakin pelillä.

Muut rankingin kärkikastin pelaajat

Mark Allen kohtaa Eden Sharavin, joka ei missään nimessä ole huippupelaajien unelmavastustaja. 21-vuotias skotti kuuluu ehdottomasti tulevaisuuden nimiin ja voi parhaana päivänä haastaa melkein kenet tahansa. Allen on kuitenkin yksinkertaisesti parempi, ja tässä otteluparissa sijoitetun pelaajan tappio olisi laskettava suuryllätykseksi.

Myös muut top 16 -pelaajat kohtaavat melko heikkoja vastustajia. Marco Fu kohtaa Ahmed Saifin, joka on 1,5 vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana hävinnyt kaikki 20 otteluaan, Neil Robertson kohtaa amatööri Joe O’Connorin, Shaun Murphy ammattilaiskentiltä viime kauden päätteeksi tippuneen James Wattanan ja Stephen Maguire Kiinan Lu Ningin, joka on rankingiaan parempi, mutta silti aika heikko pelaaja, joskin 20-vuotiaalla on vielä paljon aikaa kehittyä. Amatöörinä Lu otti pari hyvää voittoa villeillä korteilla, mutta ammattilaisena hän ei ole vielä pystynyt vastaaviin saavutuksiin. Potentiaalia häneltä kyllä löytyy. Jos joku kuitenkin onnistuu voittamaan top 16 -pelaajan avauskierroksella, Lu Ning on todennäköisin vaihtoehto.

Aivan top 16 -sijojen tuntumassa oleva Mark Williams kohtaa Steven Hallworthin ottelussa, jossa on vain yksi suosikki. Hallworth ei ole vielä osoittanut kuuluvansa Main Tourille, ja parissa edellisessä turnauksessa hyvin pelannut Williams on selvä suosikki. Sama pätee Jak Jonesin kohtaavaan Mark Davisiin, joka majailee rankinglistalla sijalla 19. Viime kaudella Jones hävisi kaikki 16 otteluaan, mutta tällä kaudella voittotili on jo auennut. Silti Davisin pitäisi olla paljon etevämpi.

Jamie Jones – Liam Highfield

Jos aivan alkukautta ei huomioida, Jamie Jones on ollut tällä kaudella vaisu. Parin heikon kauden jälkeen hän paransi viime vuonna selvästi, mutta uusi kausi ei ole toistaiseksi ollut odotetun hyvä. Walesilainen on kyllä tasaisesti voittanut otteluita – itse asiassa hän ei ole kertaakaan tippunut avauskierroksella – mutta hän on voittanut vain yksittäisiä top 32 -pelaajia: Mark Kingin kahdesti ja Stephen Maguiren.

Vastaan asettuva Liam Highfield on parantanut selvästi viime kaudesta, mutta ei kuitenkaan ole Jonesin tasolla. Highfield on kuitenkin pelannut sen verran hyvin, että hän voi hyvinkin pysyä mukana ottelussa jopa melko pitkälle.

Jimmy Robertson – Zhou Yuelong

Jimmy Robertson on ollut yksi alkukauden valopilkuista. Hän on voittanut 19 ottelua yhdeksän turnauksen aikana, ja 28-vuotiaan ranking on nousussa. Esimerkiksi Haining Openin välieriin yltänyt Robertson on parantanut viime kaudesta paljon.

Myös Zhou Yuelong on pelannut paremmin kuin kausi sitten. Vasta 16-vuotias huippulupaus on ottanut jo pari hyvää voittoa tämän kauden alussa alkaneella ammattilaisurallaan. Täysin ymmärrettävästi hänellä on kulunut vähän aikaa olosuhteisiin ja ammattilaisuuteen totuttelemisessa, mutta vuonna 1998 syntynyt pelaaja on alkanut viime aikoina saada jo tuloksia. Zhou pystyy hyvänä päivänä voittamaan tasaisena pelaajana tunnetun Robertsonin, mutta siihen vaaditaan tavallista parempia otteita.

Ken Doherty – Mitchell Mann

Myös ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaava hallitseva EM-voittaja Mitchell Mann aloitti snookerkauden takkuisasti, mutta on viime turnauksissa pelannut jo paremmin ja ottanut muutaman hyvän voiton. Nyt Mann kohtaa Ken Dohertyn, jota voisi varmaankin kutsua legendaksi. Dohertyn edellinen kausi oli suorastaan ala-arvoinen, mutta uusi on alkanut edellistä paremmin. Silti top 32 -tasolle, jolla Doherty oli vielä pari kautta sitten, on paljon matkaa. Irlantilainen lähtee kyllä suosikkina Mannia vastaan, mutta tappio heti kättelyssä on täysin mahdollista. Suurempi kuin parin freimin voitto kummalle tahansa olisi yllätys.

Cao Yupeng – Lyu Haotian

Cao Yupeng on ennakkosuosikki Lyu Haotiania vastaan. Cao on ollut tällä kaudella vaisu, mutta vasta 16-vuotias vastustaja vielä heikompi. Lyulla riittää kyllä potentiaalia, mutta vielä hän ei ole sitä esitellyt ammattilaisotteluissa. Hän onkin aika lailla samassa tilanteessa kuin Zhou Yuelong, joka on tosin viime aikoina parantanut. Ei ole helppo tehtävä nousta niin nuorena ammattilaiseksi etenkään Kiinasta, jossa kulttuuri ja olosuhteet eroavat täysin Britanniasta. 24-vuotias Cao lähteekin suosikkina, mutta ylivoimaiseksi suosikiksi häntä on turha nimittää.

Muut ottelut lyhyesti

Viime aikoina jälleen ihan hyvin pelannut Luca Brecel on suosikki Thaimaan Noppon Saengkhamia vastaan. Vaikka tällä kaudella Stephen Maguiren kahdesti voittanut thaimaalainen on rankingiaan parempi, ei hän ole viime aikoina pelannut samalla tasolla kuin Belgian Brecel. Saengkhamin voitto olisi yllätys, mutta ei kuitenkaan mahdoton lopputulos.

Etenkin Rory McLeod mutta lievästi myös Ian Burns ovat ailahtelevia pelaajia. Nyt kaksikko pelaa vastakkain, joten ottelussa voi käydä oikeastaan miten tahansa. Tämän kauden heikosti aloittanut McLeod on altavastaaja, mutta hän pelaa aina välillä huippuotteluita. Burns onkin vastustajaansa tasaisempi pelaaja ja paremman alkukauden vuoksi on ottelun ennakkosuosikki, mutta vain niukka sellainen. Myös Jack Lisowski ja Chris Melling ovat nykyään melko ailahtelevia, joten heidän ottelunsa tulosta on turha lähteä arvailemaan. Lisowskin potentiaali tiedetään korkeaksi, mutta viime vuosina hän on pikemminkin taantunut kuin lähestynyt odotuksia. Hän on kuitenkin niukka suosikki koko ajan parantavaa Mellingiä vastaan.

Myös Peter Linesin kohtaava Joe Swail on niukka ennakkosuosikki viime aikojen vireestä johtuen. 44-vuotias Lines on tällä kaudella ollut poikaansa Oliver Linesia heikompi, mutta on kuitenkin yhä rankingissa perheestä paras. Swailin kausi on sen sijaan alkanut ihan pirteästi ja hän on nousussa rankingeissa toisin kuin vastustajansa. Oliver Linesin jatkopaikka lieneekin todennäköisempi kuin Peter Linesin. Nuorempi Lines kohtaa Yu De Lun, joka on tällä kaudella voittanut kaksi ammattilaista, joista korkeammin rankinglistalla sijoittuneen sijoitus on 108:s. Heikosti pelannut Yu lähtee aika selvänä altavastaajana otteluun.

David Gilbert kohtaa Elliot Slessorin ja Liang Wenbo David Gracen. Molemmissa otteluissa sijoitettu pelaaja on suosikki, ja kummankin, etenkin Liangin, voisi uskoa voittavan ottelunsa suht selvästi. Myös Cao Xin Longin kohtaava Michael White on ehdoton suosikki, vaikka onkin viime aikoina pelannut alkukautta heikommin. Kiinalainen vastustaja ei kuitenkaan ole voittanut tällä kaudella vielä yhtään ammattilaista. Ratchayothin Yotharuckilla voittoja on sentään yksi, mutta siitä huolimatta Mark Joycen tulisi voittaa thaimaalaisvastustaja selvästi.

Kyren Wilson ja Gary Wilson kohtaavat ottelussa, jonka voi voittaa oikeastaan kumpi tahansa. Ehkä ensin mainittu pelaaja on niukka suosikki, mutta kumpikaan ei ole pelannut viime aikoina niin hyvin, että ansaitsisi selvän suosikin aseman.

Pelivihjeet

Liam Highfieldin tasoitusvedolle (+1,5) saisi kertoimen 2,00. Se on ehdottomasti harkinnan arvoinen, mutta itse hylkäsin sen kuitenkin viime tipassa. Sen sijaan voitto kertoimella 2,60 kelpaa.

Myös Luca Brecelin voitto kertoimella 1,84 ja tasoitusveto -1,5 kertoimella 2,30 kelpaavat, samoin Oliver Linesin voitto kertoimella 1,80. Lisäksi valitaan Robin Hullin voitto, josta saa kertoimen 2,30.

Thepchaiya Un-Nooh – Robin Hull 27.11. 11.30
Voittaja: Robin Hull (paras kerroin 2,30)

Jamie Jones – Liam Highfield 27.11. 11.30
Voittaja: Liam Highfield (paras kerroin 2,60)

Luca Brecel – Noppon Saengkham 27.11. 11.30
Voittaja: Luca Brecel (paras kerroin 1,84)
Voittaja: Luca Brecel -1,5 freimiä (paras kerroin 2,30)

Yu De Lu – Oliver Lines 27.11. 21.30
Voittaja: Oliver Lines (paras kerroin 1,80)

Otteluohjelma ja tulokset

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliEnnakko: Robin Hull ei lähde säästelemään UK:n avaukseen
Seuraava artikkeliSataset paukkuivat UK Championship -turnauksen toisena pelipäivänä