UK Championshipin välieräennakko

Ronnie O'Sullivan | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

UK Championshipiä on jäljellä enää kaksi päivää. Lauantaina pelataan välierät, joissa edellisten kierrosten tapaan tarvitaan vain kuusi erävoittoa, ja sunnuntai on varattu finaalille. Turnaus on jo tähän mennessä ollut upea, ja viimeisten päivien voisi odottaa huipentavan sen.

Stuart Bingham – Ronnie O’Sullivan

Kuva: Monique Limbos Stuart Bingham on ollut yksi turnauksen parhaista pelaajista, joten välieräpaikka on täysin ansaittu. Avauskierroksella 38-vuotias englantilainen kaatoi Thanawat Thirapongpaiboonin 6-0 käsittämättömän näyttävällä esityksellä, ja sen jälkeen on muun muassa tullut kaksi 6-5-tulosta sekä toinen 6-0-voitto, kun Ricky Walden kaatui neljännellä kierroksella murskalukemin. Bingham on pelannut erinomaista snookeria koko turnauksen ajan.

Ronnie O’Sullivan aloitti turnauksen heikosti, minkä voi tosin laittaa nilkkavamman piikkiin. Kolmoskierroksen ottelu Ben Woollastonia vastaan oli jo varsin hyvä, ja seuraavalla kierroksella kaatui Matt Selt 6-0-lukemin. Tulos selittyy kyllä suurelta osin Seltin heikkoudella, sillä hänellä oli huippupaikkoja voittaa useampikin erä, mutta 29-vuotias teki lukuisia helppoja virheitä eikä siten saanut freimiäkään. Puolivälierissä O’Sullivan kohtasi paremman vastuksen ja voitti hyvällä pelillä Anthony McGillin 6-4. Parhaaseensa viisinkertaisella maailmanmestarilla on siitä huolimatta vielä matkaa.

O’Sullivanin on kuitenkin vielä parannettava otteitaan, jotta finaalipaikka turnauksessa aukeaa. Tähän mennessä joka kierros on ollut edellistä parempi, mutta nilkkavamman vaikutus näkyi ainakin avauskierroksilla selvästi. Viime peleissä jalka ei ole enää tuntunut vaivaavan, minkä johdosta otteet ovat parantuneet koko ajan huomattavasti.

Bingham tulee tarjoamaan O’Sullivanille kovemman haasteen kuin kukaan edellisistä vastustajista. Etenkin Selt pelasi poikkeuksellisen heikosti ja tuntui luovuttaneelta jo ottelun alussa. Binghamin osalta henkisen kantin ei pitäisi olla ongelma, sillä hän on ennenkin voittanut O’Sullivanin ja tietää, mitä siihen vaaditaan. Viimeksi niin tapahtui itse asiassa UK Championshipissä vuosi sitten. Myös Champion of Championsin finaali 2013 oli erittäin tiukka, vaikka O’Sullivan sen lopulta voittikin.

O’Sullivan on jättänyt turnauksessa itsestään erittäin positiivisen kuvan. Kommentit ja peli ovat olleet iloisia, ja englantilainen otti osaa turnaukseen huolimatta turnauksen alussa ilmiselvästi kipeästä nilkasta. Näyttää, että hän todellakin haluaa ottaa ensimmäisen UK:n voittonsa sitten vuoden 2007.

Bingham on ollut turnauksessa toistaiseksi vakuuttavampi ja osaa pelata O’Sullivania vastaan, joten Binghamin voitto ei todellakaan olisi suuri yllätys. Silti kierros kierrokselta parantanut O’Sullivan on turnauksen aikana osoittanut ajoittain, mihin hän parhaimmillaan pystyy. Tätä parhautta on nähty vain muutaman freimin verran, mutta uskon, että nyt viisinkertainen MM-voittaja pelaa turnauksen toistaiseksi parhaan ottelunsa ja näyttää taitojaan koko ottelun ajan. Hän nimittäin tietää, että helpolla Bingham ei kaadu, siihen vaaditaan huippupeli. Uskon hänen myös pelaavan sellaisen.

Judd Trump – Stephen Maguire

(ennakko: Mikael Ketonen)
Judd Trump on ollut turnauksessa tähän asti kovassa lyönnissä. 25-vuotias englantilainen on pelannut muutenkin viime aikoina loistavasti, mistä osoituksena oli myös muutama viikko sitten pelatun Champion of Champions -turnauksen kakkostila. Trump on selvästi palannut aggressiiviseen pelityyliinsä, jolla hän aikanaan nousi snookerkansan tietoisuuteen. Trumpin vyöltä löytyy myös UK Championshipin mestaruus vuodelta 2011.

Stephen Maguire on tullut turnauksen finaaliin hieman puskista, sillä suurimpiin voittajaehdokkaisiin ei kokenutta pelaajaa listattu missään vaiheessa. Maguire on kuitenkin tasaisen varma suorittaja, joka pystyy parhaimmillaan haastamaan kenet tahansa. Tähän asti kokenut pelaaja on pelannut loistavaa snookeria, ja välieräpaikka on enemmän kuin ansaittu.

Välieräotteluun Trump lähtee hienoisena ennakkosuosikkina. Hyökkäävälle Trumpille on elintärkeää saada itseluottamus maksimiin jo heti pelin alusta saakka ja jos hän pystyy aloittamaan ottelun yhtä vakuuttavasti kuin eilen, voi Maguirelle tulla tuskainen ilta. Maguiren tehtävänä on pelata kärsivällisesti ja kaikin puolin sekoittaa vastustajan peliä, mitä kautta tulee varmasti ratkaisupaikkoja. Myös Maguire pystyy viimeistelmään kovalla prosentilla, kun tilanne sen vaatii.

Mitä pidemmälle ottelu etenee tasaisena, sen vahvempi on kokenut Maguire. Jos taas Trump saa aggressiivisen pelinsä kulkemaan alusta asti, voi ottelusta tulla yllättävänkin selvä. Keskinäisten otteluiden voitot ovat 5-2 Maguiren hyväksi, mutta kuitenkin viimeisestä kolmesta kohtaamisesta kaksi on päättynyt Trumpin voittoon, joten tuo tilasto hieman vääristää voimasuhteita. Odotettavissa on joka tapauksessa huikea ottelu.

Otteluohjelma ja kaikki tulokset

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliO’Sullivan ja Bingham neljän parhaan joukkoon
Seuraava artikkeliSisukas O’Sullivan taisteli finaaliin