Thepchaiya Un-Nooh Shoot-Out mestaruuteen – teki matkalla historiallisen breikin!

Shoot Out Thepchaiya Un-Nooh

Thaimaan Thepchaiya Un-Nooh voitti sunnuntai-iltana Watfordissa uransa ensimmäisen rankingturnauksen, kun ainutlaatuisella formaatilla pelattava pikaturnaus Shoot-Out päättyi 35-vuotiaan vasuritaiturin juhliin. Un-Nooh pelasi sunnuntai-illan ratkaisuhetkillä maagista snookeria: finaalissa 74-pisteinen sarja jätti Michael Holtin nuolemaan näppejään, ja välierissä Jamie Clarkea vastaan syntyi Shoot-Out -historian pisin sarja, upea 139 pisteen täystyhjennys. 

Jokainen Shoot-Out -voittaja tarvitsee matkalla mestaruuteen myös aimo annoksen onnea, ja Un-Noohin kohdalla tämä toteutui dramaattisimmin sunnuntain ensimmäisessä ottelussa Mike Dunnia vastaan. Lupaavaan johtoon itsensä hilanneen Dunnin erinomainen turvalyönti muuttui katastrofiksi, kun kivi klikkasi todella epäonnisesti mustan pallon kulmapussiin, ja thaimaalainen käytti tilaisuutensa kylmäverisesti.

Neljännesvälierä Rory McLeodia vastaan päättyi hermostuneen taiston jälkeen Un-Noohin 58-15-voittoon, mutta sen jälkeen Theppy ei antanut vastustajilleen mitään mahdollisuuksia: thaimaalaisen kolmessa viimeisessä ottelussa vastustajat Stuart Bingham, Clarke ja Holt onnistuivat tekemään yhteensä vain kolme pistettä, samalla kun Un-Nooh paukutti pöytään 310 pistettä.

Un-Noohin pelityyli sopii hektiseen Shoot-Outiin erinomaisesti, sillä kyseessä on ammattilaiskiertueen nopein pelaaja. Un-Nooh on tämän kauden aikana käyttänyt lyönteihinsä keskimäärin 16.50 sekuntia, joten varsinkaan Shoot-Out -otteluissa ensimmäisen viiden minuutin ajan käytössä oleva 15 sekunnin lyöntikello ei salamannopeaa taituria juuri hetkauta.

Huippulahjakas thaimaalainen on aina ollut parhaimmillaan silkkisen taitava breikinrakentaja, mutta tasaisuuden puute oli pudottanut Un-Noohin rankinglistalla aina sijalle 53 saakka. Shoot-Out -voitosta tilille paukahtava 32 000 puntaa nostaa 35-vuotiaan 12 sijaa ylemmäs 41:ksi.

”Olen niin ylpeä itsestäni. Olen tehnyt kovasti töitä ja tavoitellut tämän turnauksen voittoa. Jo monta vuotta sitten uskoin että voin voittaa tämän turnauksen. En ole päässyt edes lähelle aiemmin, mutta formaatti on täydellinen minulle, voin helposti pelata tarvittavalla tahdilla”, liikuttunut Un-Nooh totesi ottelun jälkeen World Snookerin mukaan. 

”139 pisteen sarja oli fantastinen, ja tärkeä hetki urallani. Se oli paras sarja jonka olen koskaan tehnyt, en tule saamaan unta tänä yönä.”

16-vuotias Davies viikonlopun puheenaiheita

Finaalivastustaja Holtille turnaus oli myös positiivinen suunnanmuutos heikon kauden keskelle, vaikka uran ensimmäinen rankingvoitto jäikin yhä odottamaan itseään. Suosittu englantilainen voitti välierässään kylmäverisellä suorituksella vuoden 2015 mestari Michael Whiten. 

Aiemmin sunnuntaina Holt oli tiputtanut neljännesvälierissä yhden turnauksen ehdottomista valopilkuista, 16-vuotiaan amatööripeluri Ryan Daviesin. Huippulupaava nuorukainen oli osoittanut kolmessa ensimmäisessä ottelussaan ikänsä huomioon ottaen harvinaislaatuista henkistä kypsyyttä, halliten hermonsa kaiken kaaoksen keskellä paremmin kuin moni kokenut ammattilainen.

Etenkin sunnuntai-aamun ottelu Thaimaan Sunny Akania vastaan jäi elämään yhtenä turnauksen parhaista. Davies loihti huipputasaisessa erässä tyhjästä kolme toinen toistaan upeampaa pitkää pussitusta, ja pelasi taktisesti ovelaa snookeria, jäädyttäen vastustajansa ja napaten kiehtovan väännön päätteksi voiton niukkaakin niukemmin lukemin 10-7.

Daviesin kaltaiset tarinat ovat Shoot-Outin ehdoton suola. Turnaus tarjoaa niin alempien rankingisijoitusten ammattilaisille kuin parhaille amatööreillekin mahdollisuuden päästä esittelemään taitojaan ison TV-yleisön edessä, ja samalla jotkut onnekkaat saavat joka vuosi mukavaa pönkitystä itseluottamukselleen ja taloudelliselle tilanteelleen.

Esimerkiksi välieriin edennyt Jamie Clarke nappasi ensimmäisen ammattilaisvoittonsa vasta viikko sitten China Openin karsinnoissa, mutta Watfordista 24-vuotias poistuu 8000 puntaa taskussaan ja yhtä ikimuistoista kokemusta rikkaampana.

Sosiaalisen median perusteella myös ammattilaisten suhtautuminen Shoot-Outiin on muuttumassa myönteisemmäksi, eikä turnauksen asema rankingpisteitä tarjoavana ollut tänä vuonna yhtä suuri puheenaihe kuin aiemmin.

Jopa paikan päällä Watfordissa turnausta Eurosportille kommentoinut, radikaaleista mielipiteistään tunnettu Ronnie O’Sullivan hehkutti formaattia Twitter-tilillään, ja aiemmin turnauksen suurimpiin kriitikoihin kuulunut Peter Ebdon myönsi tämän viikonlopun kääntäneen konkarin kelkan.

Watfordin uudistumielisestä vilinästä palataan heti alkaneella viikolla snookerin synnyinsijoille, kun syksyn tulvien takia keväälle siirretty Indian Open pelataan keskiviikosta alkaen Kochissa. Mukana turnauksen pääsarjassa nähdään myös Suomen Robin Hull, joka kohtaa avausottelussaan Iranin Soheil Vahedin heti keskiviikkoiltapäivästä.


Pelaajat: ,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliEdessä vauhtia ja vaarallisia tilanteita – Snooker Shoot Out on täällä taas!
Seuraava artikkeliIndian Open -turnaus käynnistyy – myös Robin Hull on mukana