Vinnie Calabrese luopuu ammattilaispaikasta – saattaa palata Tourille saman tien

Vinnie Calabrese
Kuva: Monique Limbos

World Snooker ilmoitti Vinnie Calabresen luopuneen Main Tour -paikastaan kesken kauden. Australialainen ei siis saa osallistua kauden loppuihin turnauksiin.

Calabrese lienee luopunut ammattilaispaikastaan voidakseen osallistua maaliskuun lopussa järjestettäviin Oseanian mestaruuskilpailuihin, joiden voittaja saanee kahden vuoden ammattilaispaikan. Hän on Neil Robertsonin jälkeen alueen luultavasti paras pelaaja ja turnauksen ennakkosuosikki, jos siihen osallistuu.

Kesällä 2014 World Snooker ilmoitti uudesta sääntötulkinnastaan koskien ammattilaisten amatööriturnauksista saamia Main Tour -paikkoja. Sääntöpykälä menee suurin piirtein seuraavasti: ”Ammattilaiset eivät voi uusia paikkaa Main Tourilla amatööriturnausten kautta.” Silloin lajiliitto tulkitsi, että koska Aasian U21-mestaruuskisat pelattiin Main Tour -kauden päätyttyä, turnauksen voittaneella Thanawat Thirapongpaiboonilla oli oikeus saada voittajalle kuulunut ammattilaispaikka. Hänen ammattilaisuransa oli nimittäin päättynyt MM-finaalipäivänä. Vastaavaa porsaanreikää voi odottaa hyödynnettävän esimerkiksi myöhemmin pelattavissa EM-kisoissa, ja Calabrese vaikuttaa valinneen samankaltaisen tien.

Calabrese on osoittanut pystyvänsä pärjäämään kohtalaisesti Main Tourilla. Viime kaudella hän voitti muun muassa Anthony McGillinDominic Dalen, Zhao Xintongin ja European Tourin osakilpailussa jopa Mark Selbyn, mutta hävisi toisaalta usein rankingissa heikommin sijoittuneille vastustajille. Sen takia sijoitus yhden vuoden rahalistalla oli tasan sadas. Uudella kaudella Calabrese on voittanut vasta kaksi ottelua, ja ammattilaispaikan uusiminen vaikutti täysin toivottomalta tehtävältä.

Oseanian mestaruuskisoissa Calabreselle ei kuitenkaan ole juurikaan varteenotettavia haastajia. Esimerkiksi Steve Mifsud, James Mifsud ja Chris McBreen ovat yrittäneet, mutta eivät ole yltäneet edes Calabresen tasolle. On siis jopa todennäköistä, että Neil Robertsonin talossakin ammattilaisuransa alkuvaiheilla majoittunut Calabrese pääsee heti ensi kaudeksi takaisin Main Tourille. Hän on osoittanut pystyvänsä haastamaan ammattilaisia, mutta maailmasta varmaankin löytyisi 128 häntä parempaakin pelaajaa. Oseanian mestarille kuitenkin kuuluu paikka, ja Calabrese on ehdottomasti alueen parhaimmistoa.

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliGdynia Open: suomalaisten otteluohjelma ja tulokset
Seuraava artikkeliVideo: Uskomattomia snookerin purkulyöntejä!