Wilson mestaruuteen Berliinissä – German Mastersin finaali tarjosi jännitysnäytelmän

Kyren Wilson

Englannin Kyren Wilson otti uransa kolmannen rankingturnausvoiton sunnuntai-iltana Berliinin Tempodromessa, kun German Masters päättyi 27-vuotiaan snookeristin juhliin. Loppuottelussa Wilson kaatoi maanmiehensä David Gilbertin tasaisen ja intensiivisen väännön päätteeksi 9-7. Wilson pokkasi voittonsa myötä 80 000 puntaa palkintorahaa, ja nousi rankinglistalla sijalle kahdeksan. 

Molemmat pelaajat selvittivät tiensä loppuotteluun ilman minkäänlaisia ongelmia: Wilson kaatoi välierässään lauantaina Stephen Maguiren ja Gilbert päihitti turnauksen jättiyllättäjän Duane Jonesin, molemmat ottelut päättyivät lukemiin 6-1.

Gilbert jahtasi Berliinissä yhä uransa ensimmäistä rankingturnausvoittoa, ja ottelun alkumetreillä isoissa otteluissa nuoruudestaan huolimatta selvästi kokeneempi Wilson oli vahvoilla. Neljä yli viidenkymmenen pisteen sarjaa veivät Warriorin 4-1-johtoon, ennen kuin Gilbert teki tärkeän 95 pisteen sarjan ja pääsi toden teolla mukaan otteluun.

Mainos:

Iltajaksoon lähdettiin silti Wilsonin 5-3-johdosta, joten ratkaisevan jakson alku oli äärimmäisen tärkeä, erityisesti Gilbertille. Tällä kertaa 37-vuotias englantilainen ei jäänyt takertelemaan, vaan suorastaan rynnisti vauhtiin heti taiston alkaessa, ja neljän erän pyrähdyksen jälkeen viimeiselle minitauolle mentiinkin jo Gilbertin 7-5-johdossa.

Wilsonin peli takerteli pahasti iltajakson alkupuolella, mutta jos jotakin maailmanlistan kahdeksikolla riittää, niin uskoa omiin kykyihinsä. Siinä missä Gilbert palasi tauolta hiuskarvan verran hermostuneempana, löysi Wilson jostain sen tappajan katseen, josta on muodostumassa miehen tavaramerkki.

93 pisteen sarja kavensi ensin lukemia, mutta ratkaisevimmat hetket nähtiin 14. erässä. Gilbert taisteli itsensä 40 pisteen johtoasemaan, ja pelattuaan vielä mustan lähelle sivuvallia, näytti olevan todella vahvoissa asemissa.

Snookerjumalat kuitenkin hymyilivät Wilsonille, kun tämän riskialtis pussitusyritys johti tuurisnookeriin, ja Gilbertin konservatiivisen turvalyönnin jälkeen seuraava riskipussitus upposi upeasti vasempaan kulmapussiin. Pallot olivat yhä pöydällä hankalasti, mutta Wilson huudatti täpötäyttä Tempodromea upealla puhdistuksella, ja vei erävoiton viimeisellä mustalla.

Momentum oli tässä vaiheessa visusti Wilsonin nurkkauksessa, ja veren haistettuaan nuorempi peluri ei antanut armoa. Gilbert teki ottelun kahteen viimeiseen erään vain kolme pistettä, Wilsonin takoessa tiensä vastaansanomattomasti uransa kolmanteen rankingvoittoon.

Nuorempi sukupolvi valtaa alaa

Syksyllä Paul Hunter Classicin voittoa juhlinut Wilson on vuonna 2015 tapahtuneen läpimurtonsa jälkeen parantanut otteitaan tasaisen varmasti, ja voitto yhdessä kiertueen suosituimmista turnauksista pönkittää nuorukaisen asemaa lajin uutena tähtipelaajana entisestään.

”Tämä on yksi isoimmista turnauksista Triple Crown -kisojen ulkopuolella, koska pelaamma 2500 ihmisen edessä. Tämä oli fantastinen finaali, paljon isoja breikkejä ja hyvää turvapeliä”, Wilson kommentoi voittoaan World Snookerille.

Vaikka 43-vuotias Ronnie O’Sullivan onkin yhä maailman paras snookeristi, ja Mark Williams hallitseva maailmanmestari, valtaa nuorempi sukupolvi vääjäämättä yhä lisää alaa snookermaailman huipulta. 29-vuotiaan Judd Trumpin Masters-voitto ja Wilsonin upea viikko Berliinissä lupailevat hyvää niille, jotka toivovat että tästä kaksikosta saadaan tulevan vuosikymmenen aikana kenties jopa snookermaailman johtava taistelupari.

Gilbertille tappio oli jo kauden toinen katkera finaalipettymys: syksyllä World Openissa 37-vuotias johti loppuottelua Williamsia vastaan 9-5, ennen kuin walesilainen kiri katkaisuerävoittoon. Vaikka tälläkin kertaa lupaava johto suli loppumetreillä, ei Gilbert ollut maansa myynyt ottelun päätyttyä. ”Tämä oli minulle loistava viikko, enkä ole hirveän pettynyt loppuottelusta. Kyren teki yhden parhaimmista näkemistäni puhdistuksista 14. erässä.”

Kiireinen snookerkevät jatkuu heti maanantaina, kun 32 tällä kaudella eniten tienannutta pelaajaa sisältävä World Grand Prix pyörähtää käyntiin Englannin Cheltenhamissa. Ronnie O’Sullivan avaa turnauksensa maanantai-iltana Marco Futa vastaan, ja tämän niin kuin muutkin TV-ottelut voit nähdä Eurosportin lisäksi Unibetin ilmaisella live streamilla, jonka löydät TÄMÄN LINKIN TAKAA. 


Pelaajat: ,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliWorld Grand Prix käynnistyy – palaako Ronnie O’Sullivan voittokantaan?
Seuraava artikkeliRonnie O’Sullivan – Marco Fu näkyy maanantaina suorana lähetyksenä