Gary Wilson tyrmäsi Selbyn – rintakivuista kärsinyt Williams ongelmissa

Gary Wilson European Ronnie O'Sullivan
Kuva: Monique Limbos

Snookerin MM-turnauksen toinen kierros tarjosi ensimmäisen ison yllätyksensä lauantaina, kun maailmanlistan sijalta 32 löytyvä Gary Wilson eteni ensimmäistä kertaa urallaan MM-puolivälierään voittamalla kolminkertaisen maailmanmestarin Mark Selbyn lukemin 13-10. Wilsonin lisäksi puolivälieriin on paikkansa varmistanut jo loistavassa iskussa oleva Neil Robertson. Hallitseva mestari Mark Williams joutui eilen illalla sairaalaan huolestuttavien rintakipujen vuoksi, mutta tutkimusten jälkeen miehen todettiin olevan pelikunnossa. Hän on kahden pelijakson jälkeen 9-7-tappiolla David Gilbertille.

Wilson lähti viimeiseen jaksoon 9-7-johdosta Selbyn missattua loistomahdollisuuden tasata lukemat toisen session päätteeksi, mutta monissa tiukoissa taistoissa karaistuneen leicesterläisen oli vieläkin helppo nähdä nostavan tasoaan ratkaisevasti viimeiseen jaksoon.

Selby olikin alusta asti keskittyneen näköinen, ja etenkin taktisella puolella lauantaina nähtiin ensimmäistä kertaa tässä MM-turnauksessa huipputason Jesteriä. Viimeiselle minitauolle mentiin lukemista 10-10, Selbyn kiristäessä kuristajakäärmeen tavoin otettaan ensimmäistä kertaa MM-kisojen toisella kierroksella pelanneesta vastustajastaan.

Mainos:

Wilson oli kuitenkin selvittänyt jo yhden eeppisen taiston, voittaessaan avauskierroksella Crucible-historian pisimmässä erässä Luca Brecelin 10-9, eikä aikonut antaa periksi tälläkään kertaa. 33-vuotias peluri jätti seuraavassa erässä kolminkertaisen maailmanmestarin nollille 86-pisteisen sarjan avulla. 22. erästä muodostui eepinen turvapelivääntö, mutta tälläkin kertaa Wilsonin vankkumattomuus vei tien erävoittoon, ja upean yllätysvoiton kynnykselle.

Paineiden alla Selby on tottunut pelaamaan parhaintaan, mutta tällä kertaa leicesteriläisen eväät oli jo syöty. Helpon pussitusvirheen jälkeen leicesteriläinen kuritti rystysiään pöydän reunaan, ja Wilson ei toista kutsua tarvinnut. Loistava 92 pisteen sarja vei 33-vuotiaan uransa kenties suurimpaan voittoon.

Selbylle pettymyksistä isoissa turnauksissa on tullut jo huolestuttava kaava: Vuoden 2017 maailmanmestaruuden jälkeen ei leicesteriläistä olla Triple Crown -kisoissa pitkällä nähty. Yhdestä rankingturnausvoitosta huolimatta kausi oli kokonaisuutena heikko, ja viimeistään nyt voidaan julistaa Selbyn valtakausi päättyneeksi: ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011, Selby ei tule olemaan kauden päättyessä maailmanrankingin ykköspaikalla.

Wilsonin voitto tarkoittaa sitä, että jo nyt on varmaa, että MM-välierissä tullaan näkemään yksi karsinnoista tiensä jatkoon selvittänyt pelaaja; Wilson tulee kohtaamaan puolivälierissä Ali Carterin ja Zhou Yuelongin välisen ottelun voittajan.

Snooker jäi sivurooliin – Williams rintakipujen takia sairaalaan

Perjantai-iltana saatiin kouriintuntuva muistutus siitä, että vaikka MM-kisoissa isoista asioista pelataankin, on snooker kuitenkin pelkkää snookeria. Hallitseva maailmanmestari Mark Williams kertoi Twitter-tilillään joutuneensa sairaalavisiitille rintakipujen johdosta. Williams oli kokenut olonsa huonovointiseksi päätettyään avausjaksonsa David Gilbertiä vastaan 3-5-tappiolla.

Vielä myöhemmin perjantaina Williams twiittasi huojentavan tiedon: lääkäreiden mukaan kyseessä ei hyvin todennäköisesti ollut sydämeen liittyvä ongelma.

https://twitter.com/markwil147/status/1121860585354821633

Näin Williamsin ja Gilbertin ottelu pääsi jatkumaan aikataulun mukaisesti lauantaina Suomen aikaa kello 12. Williams näytti vääntävän itsensä jo tasoihin, mutta 68 pisteen johto viimeisessä erässä ei kestänyt, kun Wilsonin tavoin ensimmäistä MM-puolivälieräänsä jahtaava Gilbert vastasi upeasti 69 pisteen tyhjennyksellä, ja johtaa kahden jakson jälkeen 9-7. Gilbert ja Williams päättävät ottelunsa vielä lauantai-iltana.

Robertson pelottavan vahvassa iskussa

Ronnie O’Sullivanin putoamisen jälkeen turnauksen ykkössuosikin viitta on siirtynyt Neil Robertsonin harteille, ja näyttää niille myös hyvin sopivan. Robertson oli todella vakuuttava voittaessaan toisen ex-maailmanmestarin Shaun Murphyn selkeästi 13-6.

5-3 avausjakson jälkeen perässä olleella Murphylla oli mahdollisuutensa ottelun toisessa jaksossa, mutta Robertson onnistui ryöstämään kaksi kriittistä erää viimeisellä mustalla, ja 10-6-johdosta kolmanteen jaksoon lähtenyt australialainen pyyhälsi kolmen viimeisen erän läpi pikatahtiin 113, 88 ja 95 pisteen sarjoilla.

”Avausjakso oli mahtavaa snookeria meiltä molemmilta. Tämä aamu oli hieman vaikeampi, ryöstin pari isoa erää mustalla”, Robertson kertasi World Snookerin mukaan. ”Tämä ilta oli loistava tapa päättää ottelu, pelaan vapautuneesti, vaikka se onkin helpommin sanottu kuin tehty.”

O’Sullivanin kohtaloksi koitunut amatööri James Cahill on hyvin mukana myös toisen kierroksen ottelussaan Skotlannin Stephen Maguirea vastaan. Skotti kävi tavoilleen uskollisesti paikoitellen jo todella kuumana ottelun toisessa jaksossa, mutta pelasi vahvinta snookeriaan jakson lopulla, ja 83 ja 121 pisteen sarjat veivät kokeneemman pelurin yöunille 9-7-johdossa.

MM-turnauksen televisioinnista Suomessa vastaavat tutusti Eurosport, ja tällä kertaa ilmaisia lähetyksiä on tarjolla myös TV Kutosen puolella. Unibetin ilmaisesta live stream -palvelusta löydät tietoa TÄSTÄ LINKISTÄ. 

MM-turnaukseen on tarjolla paljon viihdykettä myös vedonlyönnin muodossa, TÄSTÄ löydät joukon loistavia tarjouksia ja kampanjoita, joiden avulla Crucible-viikoista muodostuu entistä jännittävämpiä. MM-turnauksen otteluohjelman ja kaikki tulokset löydät TÄSTÄ. 

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliJudd Trump ja Ding Junhui kohtaavat MM-kisojen huippukamppailussa
Seuraava artikkeliGilbert päätti Williamsin puolustuksen – Cahillin upea turnaus päättyi katkaisuerään