World Cupin joukkueet julkaistu – Suomi ei mukana

Ding Junhui
Kuva: Monique Limbos

World Snooker julkaisi tänään World Cupin joukkueet ja lohkojaon. Suomi ei ole mukana turnauksessa. Aki Kauppinen kertoi MM-turnauksen aikana Eurosportin lähetyksessä, että Suomelle tarjottiin mahdollisuutta osallistua. Robin Hull ei kuitenkaan lähtenyt mukaan, joten Suomi ei ole World Cupissa. Hullin oli ilmeisesti tarkoitus pelata Jyri Virtasen parina.

Mukana World Cupissa on 24 kahden hengen joukkuetta. Isäntämaa Kiinalla on kaksi joukkuetta, muilla osallistujilla vain yksi. Neljästä kuuden hengen lohkosta etenee jokaisesta kaksi parasta pudotuspeleihin.

Lohkovaiheen ottelut koostuvat viidestä freimistä, joista jokaisen voittaja saa yhden pisteen sarjataulukkoon. Molempien joukkueiden jäsenet pelaavat yhden erän molempia vastustajajoukkueen pelaajia vastaan ja yksi erä pelataan paripelinä niin, että pelaajat pelaavat vuorotellen.

Pudotuspeliottelut puolestaan pelataan paras seitsemästä -menetelmällä niin että neljän yksi vastaan yksi -freimin lisäksi pelataan kaksi erää paripelinä. Mikäli tilanne on tasan, pelataan vielä yksi erä. Kapteenit valitsevat mahdollisen katkaisufreimin pelaajat.

A-lohkossa ennakkosuosikki on ehdottomasti Kiinan ykkösjoukkue, jossa pelaavat Ding Junhui ja Xiao Guodong. Toinen suosikeista on Intian ryhmä Pankaj Advani – Aditya Mehta. Norjan kaksikko herättää taatusti huomiota, sillä joukkueen muodostavat Kurt Maflin sekä hänen vaimonsa Anita Maflin. Myös Maltalla (Tony Drago ja Alex Borg) on joukkueessaan ammattilainen. Itävallan (Andreas Ploner ja Paul Schopf) sekä Singaporen (Marvin Lim Chun Kiatt ja KK Chan) joukkueet koostuvat siis pelkistä amatööreistä.

B-lohkossa jokaisella joukkueella on ammattilainen tai kaksi. Skotlanti (John Higgins ja Stephen Maguire) on ainoa maa, jolla on kaksi ammattilaista, ja jo sen takia joukkue on lohkon suosikki. Muista maista oikeastaan mikä tahansa voi yltää lohkon kakkossijalle. Hongkongia edustavat Marco Fu ja Au Chi Wai, Brasiliaa Igor Figueiredo ja Itaro Santos, Belgiaa Luca Brecel ja Thomas Skalski, Irania Hossein Vafaei Ayouri ja Ehsan Heydari Nezhad sekä Malesiaa Rory Thor Chuan Leong ja Mohd Reza Hassan.

C-lohkon ennakkosuosikit ovat kiistatta Australia, Pohjois-Irlanti sekä Wales. Australiaa edustavat Neil Robertson ja Vinnie Calabrese, Pohjois-Irlantia Gerard Greene ja Joe Swail sekä Walesia Mark Williams ja Michael White. Kolme muuta joukkuetta ovat ennalta suupaloja, vaikka yksittäiset lyhyet ottelut voivat päättyä miten tahansa. Puolaa edustavat Mateusz Baranowski ja Adam Stefanow, Qataria Ahmed Saif ja Ali Alobaidaly sekä Pakistania Hamza Akbar ja Muhammad Sajjad.

Myös D-lohko on todella nimekäs. Englantia edustavat kaksi tuoreinta maailmanmestaria eli maailmanlistan kärkikaksikko Mark SelbyStuart Bingham. He ovat lohkon suosikkeja, mutta myös Irlanti, Thaimaa ja Kiinan kakkosjoukkue koostuvat myös pelkistä ammattilaisista. Irlannin pari on Ken DohertyFergal O’Brien, Thaimaan Thepchaiya Un-NoohDechawat Poomjaeng ja Kiinan kakkosjoukkueen Zhou YuelongYan Bingtao. Mukana ovat myös Saksa (Lukas KleckersFelix Frede) sekä Yhdistyneet arabiemiirikunnat (Khalid AlkamaliMohamed Shebab).

World Cup pelattiin viimeksi Thaimaassa 2011, jolloin voittoon ylsi Kiina. Sitä ennen turnaus pelattiin 1996, jolloin joukkueet koostuivat vielä kolmesta pelaajasta. Paluuta kolmihenkisiin joukkueisiin on toivottu nytkin, mutta turhaan. Kahden hengen joukkueilla pelaaminen toisaalta mahdollistaa useamman maan osallistumisen ja siten on keino edistää snookeria myös sellaisissa maissa, joissa lajilla ei ole pitkiä perinteitä. Suomi olisi ehdottomasti kuulunut World Cupiin, mutta Robin Hullin päätettyä jättää turnaus väliin suomalaisedustusta ei tällä kertaa valitettavasti ole.

Lohkovaiheen ottelut pelataan 15. – 19.6. ja pudotuspelit 20. – 21.6. Wuxissa Kiinassa.

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliAfrikan mestaruusturnaus Egyptin näytöstä
Seuraava artikkeliAustralian Openin kaavio julki