Xuzhou Open – yllättävän tärkeä turnaus

UK Championship | FinnSnooker.com
UK Championship | FinnSnooker.com

Kuva: Monique Limbos

Tiistaina alkava Asian Tourin kolmas ja viimeinen osakilpailu, Xuzhou Open, on paljon tärkeämpi kuin millaisen ensivaikutelman siitä voisi saada, sillä turnauksessa ratkaistaan paikkoja Players Championship Grand Finaliin ja, mikä tärkeintä, myös ammattilaiskortteja ensi kaudelle. Turnaus on kuitenkin kärsinyt jonkinlaisesta pelaajakadosta, sillä 128 paikkaa täyttämässä on vain 118 pelaajaa eli osa pelaajista pääsee suoraan toiselle kierrokselle ilman ottelua, mikä on harvinaista.

Players Championship Grand Final

European ja Asian Tourin yhteiseen finaaliturnaukseen pääsee 24 pelaajaa European Tourin ja 8 Asian Tourin rahalistalta. Kyseessä on rankingturnaus, joten sen tienestit lasketaan rankinglistalle. Koska finaaliturnauksessa on jaossa valtavan paljon rahaa etenkin suhteutettuna sen lyhyisiin paras seitsemästä -otteluihin, mukaan pääsemisen merkitys voi olla erittäin suuri.

Asian Tourin rahalistan kärki:

1. Ding Junhui 11 500 – ei mukana
2. Stuart Bingham 10 600 – ei mukana
3. Oliver Lines 6 000 – ei mukana
4. Michael Holt 5 000 – ei mukana
5. Ryan Day 4 000 – ei mukana
6. Matt Selt 2 700
7. Jimmy Robertson 2 500
8. Robert Milkins 2 500 – ei mukana


9. Li Hang 2 100
9. Scott Donaldson 2 100
11. Xiao Guodong 2 000
11. Joe Perry 2 000
13. Tian Pengfei 1 700
14. Graeme Dott 1 600
14. Ross Muir 1 600
14. Ben Woollaston 1 600

Asian Tourin rahalistan neljä parasta, Ding Junhui, Stuart Bingham, Oliver Lines ja Michael Holt, ovat jo varmistaneet paikkansa finaaliturnaukseen eikä kukaan heistä ole mukana Xuzhou Openissa. Varsin mukavissa asemissa viidentenä oleva Ryan Day ei yllättäen ole myöskään mukana, vaikka hänen paikkansa kahdeksan joukossa ei ole lainkaan varma. Xuzhou Openin finaalikaksikko saa niin paljon palkintorahaa, että etenee automaattisesti Dayn ohi, yhdeksän pelaajaa voi ohittaa Dayn etenemällä välieriin ja kahdelle riittää pu0livälieräpaikka. Finaalikaksikon lisäksi vain yksi pelaaja saa ohittaa Dayn tai muuten hän tippuu pois kahdeksan joukosta.

Dayn jälkeen seuraavilla sijoilla listalla ovat Matt Selt, Jimmy Robertson ja Robert Milkins, joka ei ole mukana Xuzhoussa. Milkinsin säilyminen kahdeksan parhaan joukossa on käytännössä mahdotonta, mutta sekä Selt että Robertson ovat vahvoilla finaaliturnauspaikkaa ajatellen. Puolivälieräpaikka riittäisi heille Dayn ohi nousemiseen.

Kahdeksan parhaan ulkopuolella paikkaa kärkkymässä ovat ensimmäisinä Li Hang ja Scott Donaldson tasatienestein. Kun huomioidaan, että molemmat aloittavat suoraan kakkoskierrokselta, kummalle tahansa riittää yksi voitto Milkinsin ohittamiseen. Robertsonin ohittamiseen vaaditaan häntä kierros pidemmälle eteneminen, kuitenkin vähintään kaksi otteluvoittoa, ja Seltistä pääsee ohi voittamalla kaksi ottelua enemmän kuin hän (yksikin riittää, jos etenee välieriin tai pidemmälle). Mitään ihmeitä ei siis vaadita.

Aivan Lin ja Donaldsonin perässä rankinglistalla ovat Joe Perry ja Xiao Guodong, jotka ohittavat edellä mainitun kaksikon, jos voittavat yhden ottelun enemmän riippumatta siitä, kuinka pitkälle he pääsevät. Myös Tian Pengfei, Ben Woollaston, Graeme Dott ja Ross Muir ovat täysillä mukana taistossa. Kuten jo aluksi sanottua finaalipaikka riittää kenelle tahansa pelaajista varmistamaan paikan päätösturnauksessa.

Lisäksi täytyy huomioida yksi seikka: mikäli pelaajalla on oikeus finaaliturnauspaikkaan sekä European että Asian Tourin rahalistojen kautta, paikka otetaan siltä listalta, jolla pelaaja on korkeammalla sijalla. Toisin sanottuna jos joku Asian Tourin rahalistan kahdeksan parhaan joukossa olevista pelaajista on yhtä korkealla tai paremmalla sijalla European Tourin listalla, AT:n rahalistan yhdeksäskin etenee Thaimaassa pelattavaan päätöskisaan.

Jos kahdeksan parhaan joukosta tippuvaa Robert Milkinsiä ei lasketa, European Tourin rahalistalla kymmenen parhaan joukossa on Aasiassa menestyneistä pelaajista ainoastaan Matt Selt (kuudes). Hän ei ilman finaalipaikkaa paranna sijoitustaan ET-listalla eikä mikään muu kuin turnausvoitto riitä, jos Judd Trump etenee kolmannelle kierrokselle. Sen sijaan moni pelaaja voi vielä ohittaa Seltin listalla. Käytännössä on siis hyvinkin mahdollista, että Asian Tourilta finaalikisaan ei pääse yksikään ylimääräinen nimi kahdeksan parhaan ulkopuolelta.

Ammattilaiskortit

AT-ranking niiden pelaajien osalta, jotka eivät ole varmistaneet ammattilaispaikkaa ensi kaudeksi eivätkä ole Main Tourin rankinglistan 50 parhaan joukossa:

9. (57.) Li Hang 2 100
14. (96.) Ross Muir 1 600
17. (52.) Yu De Lu 1 500
20. (64.) Thepchaiya Un-Nooh 1 200
23. (-) Lin Shuai 1 000
23. (65.) Jimmy White 1 000 (ei mukana)
28. (106.) Cao Xin Long 800
28. (58.) Cao Yupeng 800
28. (-) Guan Zhen 800
28. (-) Luo Honghao 800
28. (-) Mei Xiwen 800
28. (67.) Noppon Saengkham 800
28. (-) Sean O’Sullivan 800
28. (-) Tang Jun 800

Neljä Asian Tourilla parhaiten sijoittunutta pelaajaa, joilla ei ole ammattilaispaikkaa ensi kaudeksi, saavat paikan Main Tourille kausiksi 2015-2016 ja 2016-2017. Yllä olevalla listalla ovat todennäköisimmät nimet, mutta Xuzhou Open voi muuttaa tilannetta radikaalistikin. Käytännössä tämä taisto ratkeaa vasta kauden lopussa, kun selviää, ketkä ovat rankinglistan 64 parhaan joukossa ja ketkä eivät.

Esimerkiksi Li Hang on rankingissa sijalla 57 ja jos hän tippuu 64 parhaan ulkopuolelle, ammattilaispaikka tulee erittäin suurella varmuudella Asian Tourin rahalistan kautta. Myös sijalla 52 oleva Yu De Lu ja sijalla 64 oleva Thepchaiya Un-Nooh ovat tällä hetkellä kiinni Asian Tourin korteissa, jos tippuvat pois rankinglistan 64 parhaan joukosta. Molemmat tosin tarvitsevat vielä otteluvoittoja, muuten tilanne muuttuu vaikeaksi.

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliMurphy murskasi Robertsonin Mastersin finaalissa
Seuraava artikkeliAndrew Pagett lopettaa kauden päätteeksi