Yu De Lu ja Cao Yupeng pitkiin pelikieltoihin

Yu De Lu
Kuva: Monique Limbos

World Snooker tiedotti viikonloppuna, että Yu De Lu ja Cao Yupeng on asetettu pitkiin pelikieltoihin. Ensin mainittu sai 10 vuoden ja 9 kuukauden tuomion, jälkimmäinen kuuden vuoden pelikiellon, josta 2,5 vuotta on ehdotonta ja 3,5 vuotta ehdollista pelikieltoa. Kaksikko asetettiin toukokuussa pelikieltoon tapausten käsittelyn ajaksi, ja tuomiot julkaistiin nyt noin puolen vuoden käsittelyn jälkeen. Molemmat pelaajat myönsivät syyllisyytensä.

Yu De Lu

31-vuotiasta kiinalaista epäiltiin vakavista rikkeistä: viiden ottelun tulokseen vaikuttamisesta 2015–2017, ulkopuolisen henkilön vaikutusyritysten ilmoittamatta jättämisestä, vedonlyönnistä snookerista, riittämättömästä yhteistyöstä tapausten selvittämisessä sekä toisten henkilöiden ohjeistamisesta lyömään vetoa Yun etujen mukaisesti. Myöhäisessä tutkinnan vaiheessa Yu myönsi kaikki rikkeet paitsi osan vaikutusyritysten ilmoittamatta jättämisestä sekä toisten henkilöiden ohjeistamisen lyömään vetoa.

Yun todettiin muun muassa sopineen viiden ottelun tuloksesta (niistä neljä päättyi sovitulla tavalla), kertoneen tuloksista toisille ja saaneen itse huomattavaa taloudellista etua. Esimerkiksi yhdessä ottelussa vedot tuottivat yli 85 000 punnan voitot. Lisäksi Yun todettiin olleen itse aloitteellinen tuloksista sovittaessa eli hän tarjoutui itse vaikuttamaan tuloksiin.

Mainos:

Tuomion lähtökohdaksi otettiin Stephen Leen 12 vuoden pelikielto, mutta rangaistusta lyhennettiin jonkin verran kiinalaisen myönnettyä rikkeet. Lopulta hänelle määrättiin 10 vuoden ja 9 kuukauden pelikielto sekä hieman yli 20 000 punnan sakko. Tuomio astui voimaan tutkinnan alkaessa ja se päättyy helmikuussa 2029. Kiinalaisen ammattilaisura lienee siis ohi. Kiinan lajiliitto asetti yhtä pitkän kilpailukiellon, joten Yu ei voi osallistua myöskään Kiinan kansallisiin kilpailuihin.

Tutkinta oli pitkä, sillä Yu De Lua haastateltiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2017, siis selvästi ennen virallista tapausten käsittelyn aloittamista. Todisteina käytettiin muun muassa kiinalaisen lyömiä vetoja ja tekstiviestejä sekä tilastoja otteluiden vedonlyöntikäyttäytymisestä.

Yu De Lu aloitti ammattilaisuransa vuonna 2011. Hän nousi heti debyyttikaudellaan parhaana tulokkaana rankingin 60 parhaan joukkoon ja eteni muun muassa kahdessa PTC-turnauksessa puolivälieriin ja German Mastersissa 16 parhaan joukkoon voitolla maanmiehestä Ding Junhuista. Seuraavalla kaudella hän nousi rankingin 50 parhaan joukkoon, ja sijoitus on pysynyt suurin piirtein samana siitä lähtien. Viime kauden päätteeksi Yu oli noussut rankingissa uransa korkeimmalle sijalle 43:nneksi, mutta pelikielto päätti nousun.

Uran paras saavutus on Scottish Openin välieräpaikka vuonna 2016. Kiinalainen oli vakiinnuttanut paikkansa Main Tourilla ja osoittanut kuuluvansa 50 parhaan joukkoon, mutta ammattilaisura on näillä näkymin nyt päättynyt.

Cao Yupeng

Cao Yupengia epäiltiin hieman lievemmistä rikkeistä. Hänen epäiltiin sopineen kolmen ottelun tuloksesta vuonna 2016 ja osallistuneen tapauksen selvittämiseen riittämättömästi. Hän myönsi tekonsa aikaisessa vaiheessa tutkintaa ja sai huomattavasti kevyemmän rangaistuksen kuin Yu De Lu.

Cao Yupengia oli haastateltu jo ennen varsinaisen tutkinnan aloittamista, mutta silloin hän ei myöntänyt mitään. Sen sijaan muutama päivä tutkinnan alkamisen jälkeen hän tunnusti tekonsa, väitti katuvansa niitä ja myönsi kaikki rikkeet, joista häntä epäiltiin. Hän perusteli tekojaan taloudellisella tilanteellaan ja kiisti syyllistyneensä manipulaatioon vuoden 2016 jälkeen. Cao väitti saaneensa tuloksiin vaikuttamisesta 5 000 punnan palkkion per ottelu.

Tuomion lähtökohdaksi otettiin kahdeksan vuoden pelikielto, mutta aikaisen tunnustamisen takia rangaistus lyhennettiin kuuteen vuoteen. Lisäksi osapuolet tekivät kirjallisen sopimuksen, ja mikäli Cao noudattaa sitä, hän voi kärsiä tuomiostaan 3,5 vuotta ehdollisena ja loput ehdottomana. Jos sopimus siis pitää, kiinalaisen ehdoton pelikielto päättyy joulukuussa 2020. Jason Ferguson perusteli lausunnossaan ehtojen laatimista kiinalaisen aidolla katumuksella. Sopimuksen sisältöä ei avattu tarkasti, mutta sen kerrottiin sisältävän ainakin osallistumista tulosmanipulaatiota ehkäisevään toimintaan ja pelaajien koulutukseen. Pelikiellon lisäksi kiinalaiselle mätkäistiin hieman yli 15 000 punnan sakko.

28-vuotias Cao Yupeng pääsi Main Tourille voitettuaan Aasian 21-vuotiaiden mestaruuden vuonna 2011. Heti debyyttivuonnaan hän väläytti etenemällä MM-turnauksessa peräti 16 parhaan joukkoon eli pääsarjan toiselle kierrokselle. Vuonna 2014 hän oli noussut rankingissa jo 46:nneksi. Seuraavat kolme kautta olivat kuitenkin synkkiä, ja Cao joutui hakemaan vauhtia Qualifying Schoolista. Pahimmillaan hän oli 11 ottelun tappioputkessa.

Kaudella 2017-2018 kaikki kuitenkin muuttui. Cao eteni Scottish Openin sekä Gibraltar Openin finaaleihin sekä European Mastersin välieriin ja teki maksimin. Hän ansaitsi kauden aikana yli 125 000 puntaa palkintorahaa ja oli yhden vuoden listalla 20:s. Rankingissakin hän nousi sijalta 118 sijalle 38. Siitä huolimatta, ettei Cao pelikieltonsa takia ole tällä kaudella pelannut yhtäkään ottelua, hän on edelleen sijalla 44 ja säilyttää pelkillä viime vuoden tienesteillä ammattilaisoikeutensa, vaikkei hän pystykään pelaamaan kiertueella.

Kiinalaisesta todennäköisesti kuullaan vielä. Hän on kiinalaisessa sosiaalisen median palvelussa Weibossa pyytänyt tekojaan anteeksi ja kertonut palaavansa rangaistuksensa kärsittyään.

World Snookerilla tiukka linja

World Snookerilla on jo useiden vuosien ajan ollut tiukka linja manipulaatiotapauksiin. Käytännössä linja muuttui Barry Hearnin astuttua remmiin, ja ensimmäinen osoitus oli Stephen Leen 12 vuoden pelikielto vuonna 2012. Yu De Lun rangaistus on kovin sitten Leen tuomion.

Viime vuosina aasialaisten pelaajien manipulaatiotapauksista on kiertänyt runsaasti epäilyjä. World Snooker olikin aloittanut tutkintoja jo aiemmin, mutta ne päätettiin tuloksettomina. Yu De Lun ja Cao Yupengin tutkinnat ovat ensimmäiset, joissa todisteita on löytynyt riittävästi tuomioiden langettamiseksi. Pitkät pelikiellot saattavatkin toimia varoituksena muille aasialaispelaajille, joita ei tätä ennen ollut saatu kiinni. World Snooker joka tapauksessa suhtautuu epäilyihin vakavasti. On esimerkiksi huhuttu, että joiltakin pelaajilta kerätään areenoilla kännykät pois, jotta he eivät voisi sopia tuloksia.

Kaikissa tapauksissa pelaajia ei kuitenkaan kannata syyllistää. Esimerkiksi muutaman thaimaalaispelaajan asunnossa oli vuonna 2013 tuhopoltto, joka ilmeisesti oli tarkoitettu uhkaukseksi osoittamaan, mitä tapahtuu, jos pelaajat eivät suostu tulosmanipulaatiovaatimuksiin. James Wattana puolestaan sai aikoinaan tappouhkauksen, jos hän voittaisi tietyn ottelun.

Pelaajia saatetaan siis kiristää häviämään otteluita ilman, että he saavat siitä itse minkäänlaista rahallista hyötyä. Ongelma kytkeytyy Aasian laajoihin laittomiin vedonlyöntimarkkinoihin. Lisäksi snookerin ja vedonlyönnin läheisestä suhteesta on viime vuosina oltu yhä useammin huolissaan. Yu De Lun ja Cao Yupengin tapauksessa kiristämisestä ei kuitenkaan ole näyttöä, ja ensin mainittu oli jopa itse aloitteellinen tuloksista sopimisessa.

Yun ja Caon lisäksi tällä hetkellä myös Jamie Jones on pelikiellossa epäiltynä ottelun, jossa hän ei itse ollut osallisena, manipulaatioon osallistumisesta. Kyse on David Johnin ottelusta. Main Tourilta jo pudonneen Johnin manipulaatioepäilyjä tutkitaan edelleen.

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,